Rozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki. Pomysł gdzieś ostatnio mignął mi w internecie, niestety nie mam pojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem. *na 20 małych babeczek(...)Składniki: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła 1 żółtko łyżka cukru pudru duża szczypta soli na krem: 250 ml mleka 20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki) łyżka cukru 100 g masła dodatkowo: kandyzowane wiśnie 2-3 łyżki kwaśnego dżemu cukier puder Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie. p.s. recepturę na biszkopt(...)krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy na poncz: 1/2 szklanki herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki(...)masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je. Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobtaczanie ciasteczek w posypkach. A tych za sprawą sklepu Słodki Świat mam ostatnio w domu mnóstwo. Pomieszałyśmy więc wszystkie razem i tak powstała kolorowa otoczka do markiz nadziewanych czekoladowym kremem. Składniki: na ciasto: 275 g mąki 200 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na krem: 100 g masła 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella łyżka(...)kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilka minut w 220*C aż się zarumienią. Wystudzić. Masło utrzeć na biało, następnie dodać krem czekoladowy a na końcu wódkę. Kremem smarować ciasteczka i zlepiać po dwa. Obtaczać je w posypce tak, żeby przyklejała się do kremu. inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)cytryny lub odrobiną alkoholu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem(...)mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: na biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem czekoladowy: 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży(...)gotować) tak aby nie dotykała dnem wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubić na sztywno. Wlać do niej czekoladę i szybko zmiksować. Krem rozłożyć na owocach. Przykryć drugim biszkoptem i tak samo jak poprzednio posmarować dżemem i wyłożyć resztę owoców. Mocno schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki(...)już ser się wytworzy odlać serwatkę przez bardzo gęste sitko a ser pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto a następnie partiami dodawać ser. Gotowy krem podzielić na połowę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Dolną część biszkopta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej obręcz tortownicy. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaswojski klimat. Staje się rozluźniony i przestaje czuć się wyobcowany w restauracyjnym wnętrzu. Jesień w szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz(...)rozprawiłem. Razem z K. żartowaliśmy, że był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował). Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał
Food Squaregalaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 % 12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący(...)sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego
Salonik smakówwprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru ewentualnie(...)papierem do pieczenia (boki zostają niesmarowane, niewyłożone). Piec 30 minut w 170'C. Gotowy biszkopt upuścić w blaszce z wysokości kolan, wystudzić w piekarniku. Zimny przeciąć na 3 blaty. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, skórkę i mascarpone. Krem ma być sztywny. PONCZ: Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru. SKŁADANIE: Na paterze
Cakes By Kejtcoś na osłodzenie pochmurnego dnia Zapraszam na Biszkoptową zebrę z kremem toffi i czekoladowym a do przełamania słodyczy pyszny dżemik malinowy :) Składniki na biszkopt(...)Składniki na masę : 1 krem toffi Dr. Oetkera 1 krem czekoladowy Dr. Oetkera 2 szklanki mleka
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder do smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji
Kto ugości moich gości?Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)szklanki drobnego cukru 200 g wiórek kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżyki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier
Monia miesza i gotujejest przesłodzona i mdła :) Składniki: Na biszkopt: 5 jaj, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, Na krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 200 g masła(...)koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać
Nie tylko w kuchni