jajka 1½ szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem: 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie - ciasto: Wszystkie składniki(...)przestudzić w formie, następnie wyjąć i przekroić na dwa blaty. Z drugą formą należy zrobić to samo. Powstaną nam z tej ilości łącznie cztery blaty ciasta. Wykonanie - krem: Masło podczas pieczenia blatów należy wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Następnie masło należy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier nadal ucierając. Dodać
Garniec Magaliepowiedziałam tak zrobiłam, a konkretnie już 4 raz ;) kiedy zobaczyłam przepis na krem czekoladowy na blogu Magdy od razu widziałam, że muszę go zrobić, bo byłam przekonana, że wyjdzie pyszny i się nie pomyliłam! ;) pewnie większość z Was odrzuci fakt, że głównym składnikiem kremu jest fasola, jednak ja po wielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi(...)próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł mi do gustu, że zaopatrzyłam się już w kilka puszek fasoli i na pewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;) Składniki: krem (lekko różni się od oryginału): puszka fasoli (białej lub czerwonej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBabeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110 g cukru pudru 1 limonka, sok i skórka Krem: (na około 8 sztuk- dość drobne płatki i listki- jeśli chcesz zrobić większe, bądź więcej płatków proporcjonalnie zwiększ składniki) 140 g miękkiego masła dobrej jakości co najmniej(...)foremki do babeczek Przygotowanie: Babeczki: 1. Do misy włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 2. Masę nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Krem: 1. Zmiksować wszystkie składniki na miękką, gładką masę 2. Dodać barwniki spożywcze, tak by więcej niż 3/4 kremu zabarwić na kolor żółty- płatki zaś pozostałą część na kolor zielony- liście
KreatywnePinyOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie
CiastkozercyMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka(...)minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać
Kuchcik gotujeCiasto obok którego nie można przejść obojętnie. Czekolada, avocado, krem… Dla czekoholikow i nie tylko… Dwa wilgotne ciemne blaty z dodatkiem avocado, krem na bazie czekolady i avocado… Jednym słowem avocado rządzi, ale nie dominuje. Całość idealnie ze sobą współgra. Ciasto za kawałek którego daje się pokroić takie „kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka(...)pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Obrane i pokrojone avocado umieszczamy z cukrem w misie miksera i miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem i sodą. Ucieramy. Kolejno delikatnie wlewamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy
Made By Mom And SonSkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą
A Ty Smakuj Mnieurodziny musi być tort. Chciałam coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałam się na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z przepisu Doroty z drobną modyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek(...)papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem: 400 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 35 g kakao, 260 ml śmietany kremówki 30% Mascarpone zmiksować razem z kakao i cukrem pudrem, następnie dodać śmietankę i miksować do uzyskania
Plate of Joyłyżki ciemnego naturalnego kakao SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru(...)biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia np. w zimnej wodzie. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : Na biszkopt: 9 jaj 9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki ziemniaczanej 18 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: herbata sok z 1/2 cytryny Krem: 500ml śmietany 30 % 1 szklanka cukru pudru ekstrakt waniliowy (własnej roboty ,znajdziesz o tu ) serek śmietanowy-kanapkowy o smaku naturalnym Krem zewnętrzny 250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej,gdy biszkopt upieczemy dzień wcześniej i pokroimy go na blaty dopiero przed przekładaniem. Krem nr 1: Ubić śmietanę i dodać do niej ekstrakt,cukier puder i delikatnie połączyć z serkiem. Krem do obłożenia tortu: Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę
Wielki apetytpiekarnika na 170C wstawiamy tortownicę na 30-40 minut ciągle pilnując aby nie przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło. W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem. Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka(...)połowy limonki -> 0.5 kg truskawek Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone rozbijamy mikserem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy ze sobą. Gdy otrzymamy gładką , jednolitą masę wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy ze sobą dokładnie. Następnie wysikamy sok z limonki [ można dodać więcej jeśli ktoś lubi smak bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche(...)ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Dodatkowo: truskawki Wykonanie: Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera
Kulinarne przygody GatityTort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia tortu, waflowe rurki, kakaowy krem i biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego tortu wcale nie trwa długo :) To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości. Nie zamieszczam przepisu(...)tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu - kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym - kremu do wykonania kakaowych dekoracji - białej czekolady - wstążek do dekoracji Masa do obłożenia tortu średnicy 21- 23 cm Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego
Trzeci talerzkolorowymi darami natury... Póki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli(...)mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych bez Zaczynamy
Świat CiastaPrzygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać(...)rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła
Kolizje Smaków