rozpieszcza, żeby zatem nieco osłodzić (i pokolorować) sobie życie, proponuję Wam tęczowe babeczki :) Do tego przepisu wykorzystałam czekoladowe babeczki (z kostką Milki w środku) i całkiem zwyczajny krem budyniowy, który z niewielką ilością barwników tworzy piękne tęczowe dekoracje.Składniki na proste babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+ barwniki spożywczeJeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń(...)każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu. Gotowy krem przekładamy do trzech miseczek i dodajemy po kropli barwnika spożywczego do każdej.Kolorowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego, tak żeby każdy kolor tworzył pasek - nie muszą
Ciastkozercychciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+czerwony barwnik spożywczyJeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami(...)kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach.W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego budyniu robimy krem.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika do uzyskania pożądanego odcienia.Foremką wycinamy w przestudzonych babeczkach otwór na krem.Wgłębienia w kształcie serduszek wypełniamy kremem za pomocą małej łyżeczki, szprycy lub worka cukierniczego.Smacznego
CiastkozercyPlażowe babeczkiKolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową(...)dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły.Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach. Na każdą babeczkę nakładamy dodatkowo trochę
CiastkozercyDekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik spożywczyDo dekoracji:marcepanczekoladaczekoladowa posypkaBabeczki przygotowujemy według przepisu. Ważne, żeby całkiem(...)czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić z czekolady plastycznej, masy cukrowej czy roztopionej czekolady (do nałożenia można wykorzystać wykałaczkę).Krem przygotowujemy według przepisu. Dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy na babeczki za pomocą szprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy - jak wygląda można
CiastkozercyBabeczki Pająki na pewno zrobią dobre wrażenie na każdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego przyda się "włochata" końcówka do szprycy lub zakończona gwiazdką, roztopiona czekolady i trochę masy cukrowej.Składniki na babeczki dyniowe lub wanilioweSkładniki na kremSkładniki na masę cukrową+czekolada, barwniki spożywczePo upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia(...)mogą być ciepłe, kiedy zaczniemy robienie dekoracji, bo rozpuszczą krem.Do zrobienia dekoracji możemy użyć dowolnej tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko.Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe.Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia - musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca.Nakładamy
Ciastkozercygarnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującej się mieszanki, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło - mieszamy, aż masa połączy się w idealny krem. Odstawiamy do ostygnięcia.galaretka malinowaW garnuszku(...)momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje. Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h. Smacznego
Niezły Młynekmalinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej wódki "Soplica"- 100ml wody- 3 łyżki cukruSposób przygotowania:Wykładamy na podstawkę pierwszy spód biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów: 250ml wódki malinowej, 100ml wody i 3 łyżki(...)cukru - tak przygotowanym ponczem nasączamy spód biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę połączoną z dwoma fixami oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną czekoladą i również odkładamy do lodówki
Mentor SmakuPołączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć. I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu(...)wierzchu zeschnięta skórka). Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów
Walijskie PichcenieSkładniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania(...)dwie formy na jednej raszce w piekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, biszkopty mogą się wówczas upiec nierównomiernie. Po upieczeniu wszystkich biszkoptów, czekamy do ich wystygnięcia. Upieczone biszkopty Przygotowania kremu: Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone
Kolizje Smakówktórym mam fajne wspomnienia, szczególnie kulinarne. Dlatego postanowiłam zająć się dynią właśnie. Nikt nikogo nie będzie tutaj straszył, nie będzie drążył i wycinal. Dynia godnie skończy w pysznym kremie. Do zrobienia tego kremu użyłam celowo brytfanny Florina, by dusić bardzo wolno, przez kilka godzin, a następnie przeniosłam całość do garnka. Składniki -dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie(...)krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ
Z Kuchni Do Kuchnistop. BISZKOPT II Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao.PONCZ Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i spirytus, wymieszać.KREM KRÓWKOWY Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem. KREM TWAROŻKOWY Ser przełożyć do miski, dodać cukier(...)puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem. SKŁADANIE CIASTA:Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie przykryć białym biszkoptem, dobrze nasączyć ponczem. Wierzch posmarować kremem krówkowym. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia DanusiPrzepis na krem jogurtowy podpatrzyłam w przepisie "Malinowy tort z kremem jogurtowym" w książce Dr. Oetkera "Ciasta na zimno" wydawnictwa Weltbild. W tej książce znajdziecie wspaniałe przepisy na torty, rolady oraz torciki lodowe. Każdy znajdziecie w tej książce wiele wspaniałych alternatyw na ciasta bez pieczenia!Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 18 %, 16 g cukru waniliowego, 3 łyżki(...)cukru, ok. 20 czereśni, 1/2 opakowania granulowane otręby, do posypania: karmel z wanilią. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kremu jogurtowego, dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na krem: jogurt, śmietanę, cukier biały oraz cukier waniliowy. Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym
Aga w kuchniwprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie(...)szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego) - 2 łyżki octu jabłkowego - 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego - 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego Składniki kremu: - 1 szklanka puree z dyni* - 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego) - 3 łyżki masła orzechowego - 1/4 szklanki kakao Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej) - 1 łyżka syropu
Smaczne Zdrowemyśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową(...)Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam
Mia Cucina Sofietasporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo smakował, a to dla mnie
Ratunku obiad