krem - 19817 przepisów (strona:147/1322)

Wegański tort z malinami 172

Dziś moja Miśka obchodzi 7 urodziny z zażyczyła sobie tort, warunki były dwa : z malinami i białym kremem. Ja dorzuciłam jeszcze czekoladę i 100 % wegańskich składników. Od 8 rano zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Cały czas Nina mi asystowała i zatwierdzała każdy z moich pomysłów, bo przyznaję się, to była pełna improwizacja. Miśka do tego stopnia była niecierpliwa(...)jedliśmy tort praktycznie ciepły, bo gdy ja blendowałam krem on napisała zaproszenia do dziadków na 12.00 (mieszkają piętro niżej) i tort miał być i już. Dosłownie wraz z hejnałem wjechał na stół. Gwiazda dnia zachwycona. Uff, udało się, znowu … Składniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka

greenscarf
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 158

sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub wiśniami. Torcik nie jest ciężki, lekki na bazie bitej śmietany. Bardzo, bardzo polecam! Składniki: - biszkopt  z tego przepisu - krem: 500 ml śmietanki kremówki 200 gram malin 4 łyżki cukru pudru 150 gram borówek 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody - Dodatkowo: 50 gram malin do dekoracji 100 gram borówek(...)lodówki. Do drugiej dodać 200 g malin i krótko wymieszać. Schować do lodówki. 150 ml śmietany ubić z niepełną łyżką cukru pudru i z połową śmietan fixu - będzie to krem na wierzch i na boki tortu. Jedną część biszkoptu nasączyć, nałożyć krem malinowy, na to kolejny płat biszkoptu, znowu nasączyć i nałożyć biały krem. Na nim poukładać 150 gram borówek

Wołowina od rekina
FANTAZYJNA KOSTKA 150

smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić(...)wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem waniliowy - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony

Ciastka - domowe słodkości
torcik "tiramisu po polsku" 121

kogo. I nie pamiętam też, dlaczego nie zrobiłam go wówczas, od razu. I bardzo tego żałuję, teraz, kiedy już znam jego smak! Ciasto jest pyszne, delikatne, z lekkim, aksamitnym kremem, pachnące kawą. Z klasycznym tiramisu ma jednak niewiele wspólnego, choć pod taką nazwą miałam je zapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze(...)pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów. składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 jaja 3/4 szkl cukru 200 g masła 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g mleka w proszku ponadto: 1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy paczka krągłych biszkoptów 2 łyżki kakao Ciasto

6niebo
Czekoladowo-miętowa chmurka 438

idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie czekoladek, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Zawsze przyciągną mój wzrok i ciężko mi nie wyciągnąć po nie ręki(...)śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy z masą czekoladową. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być letnia, ale nie gorąca) i mieszamy, uważając, by masa nie opadła. Przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy

Ratunku obiad
Tiramisu chałwowe 195

się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Do przygotowanego kremu dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wstawiamy do lodówki . Opcjonalnie do kremu możemy dodać 2 łyżki tahini, co wzmocni chałwowy smak kremu. Do kawy dodajemy amaretto, mieszamy(...)Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta

Gotowanie i blogowanie
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 127

Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru(...)mąki 150 g masła 3 żółtka otarta skórka z jednej cytryny ½ łyżeczk soli Krem cytrynowy 5 cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę

codojedzenia
SERNIK TIRAMISU 144

przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI   Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g podłużnych(...)średnicy 18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów

słodki bratek
Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki 283

Nieziemskie ciasto czekoladowe z delikatnym, śmietanowym kremem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniową frużeliną to jedne z najlepszych połączeń smakow ych wśród czekoladowych ciast jakie moż em y przygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa(...)być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż emy użyć konfitu rę wiśniową) Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Sposób przygotowania: Krem: (Uwaga: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej . ) Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę

Słodka Strona
Zupa krem z cukinii i kalarepy 102

Robiłam już wielokrotnie zupkę krem z cukinii a także zupkę krem z kalarepy. Teraz w jednej zupce połączyłam oba te warzywa. Wyszła bardzo pyszna zielona zupka krem w sam raz na letni obiadek. składniki: 3 kalarepki (po obraniu 500 g) 1 średnia młoda cukinia (ok 500 g) 1 garść posiekanego koperku 750 ml bulionu 1 łyżka masła Kalarepki obrać(...)warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę krem z kalarepki

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii 159

Zupy krem lubię za ich prostotę w przygotowaniu, a także za to, że są bardzo sycące. Jedna miseczka wystarczy aby zaspokoić głód. Spróbujcie tego przepisu, szczególnie w sezonie na cukinie Składniki na ok. 1,5 l zupy: jedna duża cukinia dwa średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju do smażenia sól i pieprz do smaku około(...)Dodajemy do zeszklonych składników oraz zalewamy rosołem. Wszystko gotujemy do miękkości. Krok 3 Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy z gazu, blendujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy zupę krem polaną śmietaną, ozdobioną miętą w towarzystwie ptysiowego groszku. Inne zupy krem: Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym Zupa krem z buraków Zupa krem cebulowa

Kuchnia Bazylii
snikers 155

smętne i smutne... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem jasny: 400 ml śmietany kremówki 15 g cukru waniliowego łyżka żelatyny krem ciemny: 400 ml śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów(...)łyżki miodu 4 łyżki cukru płaska łyżeczka margaryny szczypta sody ok 60 g orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej ponadto: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Przygotowanie kremów śmietanowych: Ważne! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Jasny: Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu). Kilka łyżek gorącej

6niebo
Pomysł na dekorację tortu VIII 186

najprostsza i najszybsza dekoracja tortu, jaką zrobiłam. Nie jest to dzieło sztuki cukierniczej, ale może właśnie takiego pomysłu ktoś będzie szukał :) Krem ma czekoladowy smak i jest dość słodki, choć nie dodajemy do niego cukru. Składniki do dekoracji tortu średnicy 21 cm (śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone): 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki(...)duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella owoce do dekoracji Śmietanę kremówkę miksujemy w dużej misce. Dodajemy do niej mascarpone oraz krem czekoladowy i dokładnie miksujemy. Gotowy krem niezbyt grubą warstwą rozprowadzamy na bokach i wierzchu tortu. Do worka cukierniczego wkładamy tylkę Wilton 2D (oczywiście można użyć innej w kształcie dużej gwiazdy). Wkładamy część kremu do worka i na bokach tortu

Trzeci talerz
BEZOWY TORT PIÑA COLADA 198

Puszysty, lekki blat bezowy udekorowany delikatnym kremem kokosowym przygotowanym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Z nasączonymi w rumie lub likierze malibu wiórkami kokosowymi. Z cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy.  Tort jest dobrze wyważony(...)wykładamy na wierzch przed samym podaniem.  SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli KREM KOKOSOWY 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski

cool and minty
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 100

Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden(...)cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm KRUCHY SPÓD 150 g zimnego masła 160 g mąki pszennej (1 szklanka) 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany

cool and minty