Spotkania ze znajomymi to dla mnie idealny pretekst aby przygotować słodkości. Oczywiście takie w lepszym wydaniu, bo bez cukru i innych słodzików. Tym razem przygotowałam orzechowy jagielnik z kremem daktylowym, który zachwycił wszystkich! Nawet mój mąż powiedział, że jest to jeden z lepszych, o ile nie najlepszy, z moich „tworów” :). Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak tylko(...)oleju kokosowego, mały, dojrzały banan. Masa orzechowa z kaszy jaglanej: 200g kaszy jaglanej, 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru/ lub mleka, 6 łyżek masła orzechowego 100%, mały, dojrzały banan. Krem daktylowy: garść suszonych daktyli bez pestek, 3 łyżki masła orzechowego 100%. Sposób przygotowania Przygotowanie tego pysznego ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie. Nie wymaga pieczenia Rozpoczynamy od przygotowania
Natka PietruszkiKostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku! Składniki: Ciasto czekoladowe: 2/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)margaryny 60g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki kakao 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 18% Masa słonecznikowa: 200g słonecznika 70g masła 3 łyżki mleka 5 łyżek cukru Krem solony karmel: 300g serka śmietankowego (typu almette, turek, piątnica) 100ml śmietanki kremówki 30-36% 1 puszka masy kajmakowej (ok 500g) 4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 60g czekolady
Blog z ApetytemScroll down for recipe in English. Karpatkę znają - i zapewne uwielbiają - wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli(...)kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika
Delicious PlaceNapoleonka na cieście francuskim z budyniem i cukrem pudrem. Przepis na pyszne i proste ciasto z budyniowym kremem maślanym, czasem zwane napoleonka, a czasem kremówka. Co było wcześniej napoleonka na cieście francuskim czy kremówka? Nie wiem, nazwa ciasta jest uwarunkowana raczej regionem w jakim nazwa się przyjęła. Dla jednych będzie to kremówka, dla innych napoleonka, a sprzedawana(...)małe porcje ciastka zwane napoleonki. Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis
Dieta moja pasjaScroll down for recipe in English. Karpatkę znają - i zapewne uwielbiają - wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli(...)kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika
Delicious Placeresztę zblenduj z 1 łyżką cukru pudru na gładki mus. Mus truskawkowy ułóż jako kolejną warstwę deseru. Teraz ponownie kolej na maczane w kawie z likierem biszkopty oraz resztkę kremu z ubitej śmietanki i mascarpone. Na wierzch deseru ułóż pionowo 1 maczany biszkopcik, obok połóż jedną truskawkę. Pozostałą ilość białej czekolady posiekaj nożem i posyp nią wierzch deseru. {"@context":"https(...)PT30M","totalTime":"PT1H","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield":["4","4 pucharki"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"270 cal"},"recipeIngredient":["250 g mascarpone prosto z lod\u00f3wki","200 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 % mocno sch\u0142odzonej","3 \u0142y\u017cki cukru pudru","1 tabliczka bia\u0142ej czekolady Milka","200 g biszkopt\u00f3w lady fingers","4 p\u0142askie \u0142y\u017cki kawy rozpuszczalnej
ProstePesto.pldzień zakochanych! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Serduszka: 3 galaretki truskawkowe 0,75 litra wrzątku Polewa czekoladowa(...)nożem po bokach tak aby galaretka wyszła z pojemniczka. Za pomocą małej foremki do ciastek (pierników) wykrawamy w galaretce słupki w kształcie serduszek i odkładamy je do lodówki *** *** Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do przestudzenia *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny (powinna mieć temperaturę ciała) dodajemy łyżkę ubitej masy
Blog z ApetytemTrudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby nutelli albo innych kremów czekoladowych. Niestety, większość z nich ma jedną podstawową wadę – zdecydowanie nie należą do zdrowych. Mają sporo kalorii, a w ich składzie znajduje się też potężna porcja cukru. I co zrobić z tym fantem? Raz na jakiś czas pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli lubisz słodycze i bacznie liczysz kalorie, warto(...)Oryginalna nutella jest robiona na bazie orzechów laskowych, dlatego także fit nutella powinna je zawierać, aby zachować ten charakterystyczny smak. Chcąc wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, przed przygotowaniem kremu warto je najpierw uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Oczywiście orzechy laskowe nie są jedyną opcją, jeśli chcemy przygotować dietetyczną nutellę. Z powodzeniem można zastąpić je również innym rodzajem
okolicepalnika.plskładników. Białą czekoladę rozpuścić razem z 2 łyżkami mleka, w kąpieli wodnej (fot.4) . Następnie czekoladę zdjąć z ognia i dodawać do niej stopniowo (po 1 łyżce) przygotowany wcześniej krem z serka mascarpone, za każdym razem mieszając całość łyżeczką (tak dodać około 4-5 łyżek kremu) (fot.5) . Tak przygotowaną czekoladę, przelać do reszty kokosowego kremu. Krótko zmiksować(...)przez 5 minut w 2 łyżkach ciepłej wody. Następnie dodać 30 ml gorącej wody i mieszać do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do żelatyny dodawać po łyżce kokosowego kremu (w sumie około 4-5 łyżek) (fot.6) za każdym razem mieszając dokładnie łyżeczką. Następnie połączyć z resztą kremu (fot.7) . Formę silikonową ustawić na sztywnej podstawce
Świat Ciastasuchą skórą w ciąży? Po pierwsze, jeżeli chodzi o zwiększoną suchość skóry, jej wrażliwość i skłonność do wszelkich podrażnień, to ukojenie z całą pewnością, przyniesie na pewno jej nawilżenie kremami, balsamami. Pomocne może, okazać się również złuszczenie jej lekkim peelingiem, picie większej niż zwykle ilości wody, około 2 litrów dziennie, będzie odpowiednie. Poza tym dieta kobiet w ciąży powinna być(...)ciąży, powinna też wiedzieć, iż sucha skóra nie lubi zwykłych mydeł, gdyż powodują one wymywanie składników lipidowych skóry. Dlatego, jeżeli już mydło to tylko i wyłącznie glicerynowe (wzbogacone jest kremem pielęgnacyjnym), natłuszczające albo syntetyczne, które zawierają dodatkowe składniki nawilżające i korygujące skórę. Natomiast do mycia i zmywania twarzy, najlepiej sprawdzą się mleczka, pianki, żele, a także płyny micelarne, które
Dajetziarenka wanilii, gotujemy ok 10 minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy sokiem pozostałym z gotowania gruszek. Na pierwszym blacie smarujemy cienką warstwę kremu i wykładamy równą warstwę gruszek, które przykrywamy(...)kremem. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu i znów cienka warstwa kremu, gruszki i jeszcze trochę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i torcik gotowy. Ja swój polałam czekoladą i udekorowałam bezikami
Cynamonowe szczęścieKruche rurki z aksamitnym kremem budyniowym wspaniale na deser lub słodką przekąskę. Nie zbyt skomplikowany deser a smak obłędny. Świetnie się sprawdzą na różnego rodzaju uroczystości, ale i bez okazji warto po nie sięgać. na około 18-20 sztuk 150 gramów zimnego masła 250 gramów mąki pszennej tortowej 150 gramów kwaśnej śmietany 18 % 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru szczypta(...)soli Krem budyniowy 2 budynie waniliowe każdy po 40 gramów 600 ml mleka 3 łyżki cukru 200 gramów masła Mąkę przesiać dodać sól, cukier, żółtko i pokrojone na kawałki zimne masło całość siekamy nożem aż składniki się nieco połączą następnie dodać śmietanę i w miarę szybko zgnieść cisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto zawinąć
Andzia Pichciwody gazowanej -60g oleju rzepakowego -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu Kawa -6-7 łyżek kawy -ok 200ml wrzątku Krem -200g nerkowców -80g płatków ryżowych -500g mleka kokosowego (min 85% kokosa) -90g ksylitolu -ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej) -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -alkohol rum/koniak/amaretto/likier/w(...)kawy. KAWA (można użyć mocnej kawy z ekspresu) 1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem i odstawić do mocnego zaparzenia. 2. Odcedzić fusy od kawy, powinno zostać ok 150ml mocnej kawy. KREM i składanie tortu 1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h. 2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego. 3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego
Candy Pandasrecipe in English. Składniki: (około 25 sztuk) Ciastka: 300 g. mąki pszennej 225 g. masła 1,5 łyżki kwaśniej śmietany 18% 1 białko 60 g. cukru pudru Krem cappuccino: 300 ml. mleka 125 g. cukru 30 g. proszku cappuccino śmietankowego Mokate 17 g. mąki ziemniaczanej 3 żółtka 12 g. żelatyny 3 łyżki zimnej wody 85 g. masła Oraz(...)drobne kawałeczki. Makę posiekaj razem z masłem na blacie, dodaj śmietane i zagnieć ciasto rękami. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przygotuj krem. Mleko zagotuj z 100 g. cukru i kawą cappuccino. Odstaw. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pozostałym cukrem. Żelatynę załej zimną wodą i wymieszaj do nasiąknięcia. Do mleka
Delicious PlaceZupy krem to idealne propozycje na chłodne, jesienne i zimowe dni. Są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Możemy także zjeść je w ramach pierwszego dania albo np. na kolację. Dziś mam dla Was przepis na pyszny krem porowo-ziemniaczany z groszkiem. Bardzo delikatna zupka, idealna także dla najmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę(...)zajadał się nim ze smakiem Serdecznie polecam! Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem – składniki (5 porcji): 6 ziemniaków, 1 duża cebula, 100g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy), 2 pory, 2 ząbki czosnku, około 600ml wywaru warzywnego, około 1 szklanka mleka, łyżeczka suszonej bazylii, szczypta soli i pieprzu, łyżka masła klarowanego, łyżka oleju rzepakowego, pestki dyni, 5 łyżek, natka
Natka Pietruszki