krem - 19817 przepisów (strona:128/1322)

OCZY CARYCY 157

łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone(...)wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch

RAROSSA
Krem sułtański 164

Krem sułtański. Dla mojego pokolenia jeden z kultowych deserów PRL-u. Prosty, bardzo szybki, mega słodki, powrót do smaków dzieciństwa, kiedy szczytem marzeń był blok lubuski albo czekoladopodobny. Bita śmietana, rodzynki, trochę rumu, kakao i bezy – tak niewiele, a tyle szczęścia ;) Pamiętam taki bar kawowy w Poznaniu – Kociak – krem sułtański był jedną z żelaznych pozycji w menu(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Na dno pucharków wyłożyć krem kakaowy (możecie do niego dodać trochę rumu z rodzynek, ale uwaga na ilość, bo krem się rozluźni). Teraz posypać pokruszonymi bezami. Na warstwę bez wyłożyć bitą śmietanę. Posypać rumowymi rodzynkami

Pociąg Do Kuchni
Tiramisu 158

Tiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko (osobno żółtko i białko) 100g serka mascarpone 2 łyżki pudru z erytrytolu Dodatkowo: mniej niż pół łyżeczki karobu (lub kakao) kawa do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka umieść w misce i ubij(...)połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij żółtko, a do drugiej białko. Ubij białko, a pod koniec ubijania dodaj połowę pudru z erytrytolu, ciągle miksując. W drugiej misce zmiksuj na gęsty krem żółtko

Moja Micha
Ciasto Kinder Pingui 14243

czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać!  foremka 24 x 24cm   Biszkopt:   5 jajek,  3/4 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka(...)mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:  500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny,  laska wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić

Z miłości do słodkości
Tarta cytrynowa z białymi michałkami 409

Idealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru(...)prawdziwą wanilią krem cytrynowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 80g masła sok i skórka otarta z 3 cytryn ok. 10 białych michałków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik

DefinicjaSmaku
Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą 128

bardzo za przepis na genialną tartę, bez pieczenia, do wykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła Ciasteczka kruszmy na pył. Masło(...)rozpuszczamy. Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy. Formę okragłą o średnicy 24 cm natłuszczamy. Wykładamy masę ciasteczkową, wykładamy spód i boki, dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem z masłem orzechowym: 200 g masła 250 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy masło orzechowe. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy

Made By Mom And Son
Wegańskie ciasto „Leśny mech” 255

Kilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy(...)mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem: 300 g białego ryżu 1 litr mleka roślinnego 80 g cukru białego 20 g cukru waniliowego opcjonalnie do kremu: 50 g sojowego mleka w proszku 2 śmietan-fixy

greenscarf
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 862

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny

Mała Cukierenka
„Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries) 178

Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła od nazwy warszawskiej trasy(...)wyjątkowo smaczne ciasto i zawsze wzbudza zainteresowanie gości. To także doskonały deser, na bazie którego można stworzyć coś zupełnie nowego. Tak jak moja wariacja na temat wuzetki z kremem jogurtowym i wiśniami na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. It doesn’t really matter where the name comes from. Important is, that this cake is incredibly tasty and raises interest

Jacob Tastes
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4226

Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze

Mała Cukierenka
Ciasto kinder bueno 156

wortal, z którego inspiracji również korzystałam, z tego co wiem są zadowoleni, a ja mam czyste sumienie, że mimo wszystko jakoś mogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno , teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą(...)rondelku, przestudzić. Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Tiramisu z Kremem Kawowym 142

niż zamierzaliśmy pierwotnie. Zacznę od początku. Często kupuję kremówkę Łaciata, napoczętą miałam w lodówce i byłam pewna, że mam też całą. Upiekłam biszkopt z 2 jajek i chciałam zrobić krem tiramisu do niego, jednak kiedy wlałam kremówkę do miski i wlałam tą nienapoczętą spostrzegłam, że jeden kartonik wygląda ciut inaczej i co się okazało? Blondynka wlała część kremówki(...)mleko i kremówka się nie ubije tak jak chciałam, więc w mojej głowie powstał plan B. Tak więc powstało Tiramisu w wersji XXL, a przy okazji wykorzystałam resztkę kremu kawowego z Lidla. Oj jakie to było pyszne i jaka radość syna, kiedy w lodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji XXL. Wierzch posypałam kakao i posypką wanilia

Blondynka Gotuje
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 195

organizmem :) Cała moja rodzinka, a w tym ja, uwielbia moje deserki w słoiczkach i zawsze czeka na kolejną moją propozycję. W związku z tym, że dzień wcześniej przyrządziłam mleczny krem z kasztanów jadalnych, pomyślałam, że deserek z jego użyciem będzie całkiem interesujący. I tak było! Każda warstwa jest tu idealnie wyważona i razem tworzą fenomenalną kompozycję. Spróbujcie! Całość starcza(...)dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając , by nie powstały nam duże "kluski". Składniki na mleczny krem z kasztanów jadalnych : - dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g) - tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml) - łyżeczka ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki krem chcemy) Kasztany

Be Fit Be Strong
Tort brzoskwiniowy 95

Bardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym  i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej(...)białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Wuzetka 172

inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho.  Od dawna znałem ten przepis(...)Myślę, że ta druga jest bardziej realna. Ciasto Wuzetka W-Z - przepis: Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao Krem: 400 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Polewa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Przygotowanie: Przygotowanie rozpoczynamy

Kuchnia Łukasza