Ciasto karpatka. Ta ciasto nie ma sobie równych. Dwie warstwy ciasta wypełnione pysznym, aksamitnym kremem budyniowym . Jest chrupnięcie i lekka aksamitna miękkość, cóż za idealna równowaga. Wszyscy miłośnicy ciast kremowych poczują głęboką miłość do tego wypieku . To po prostu dekadencki i niepowtarzalny deser , którzy wszyscy będą uwielbiać i prosić o więcej. Jak głosi historia, karpatka została nazwana na cześć Karpat(...)potrzebne: Ciasto: – 150 g masła – 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej – 1 szklanka wody – 5 jajek – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Krem: – 3 szklanki mleka owsianego – 250 g masła – ¾ szklanki erytrytolu – czubata łyżka mąki ziemniaczanej – czubata łyżka mąki pszennej – 2 łyżeczki esencji z wanilii – 2 żółtka
Zdrowy Styl JoannyDzisiaj coś dla miłośników ciast strukturalnych, w których dużo się dzieje :) Przepyszny, wilgotny i wypełniony bakaliami - tort marchewkowy z delikatnym kremem kokosowym. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a dodatek chrupiących orzechów i słodkiego ananasa sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeżeli jeszcze go nie znacie - to koniecznie wypróbujcie! Składniki na ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa (świeżego(...)łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 200 g cukru 375 g serka Philadelphia 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (do nasączenia) 2 łyżki cukru
Świat CiastaMoja ulubiona grochówka z grochu łuskanego połówek, przepis na pyszną i pożywną zupę na wędzonce. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce? Klasyczna, prosta zupa krem z boczkiem, kiełbasą i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Najlepszy przepis na grochówkę, każdy zapewne ma swój. Najpopularniejsze to grochówka wojskowa, grochówka na wędzonce i grochówka przepis Babci. Wiele razy słyszałam... eh najlepsza była grochówka Babci. Babcia(...)być grochówka na wędzonce z ziemniakami, z kiełbasą, z boczkiem, z smażoną kiełbasą i cebulą, a także z makaronem. Mój ulubiony zestaw to grochówka z ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler
Dieta moja pasjabiszkopt z 4 jajek jest naprawdę niezawodny. To sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym. Nasze ciasto zawiera również pyszny krem budyniowy. Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Pamiętajcie, by budyń gotować do momentu(...)kilka łyżek wody na warstwę brzoskwiniową: 900 ml soku / nektaru brzoskwiniowego (lub z owoców egzotycznych), 2 opakowania budyniu, 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) ok. 200 g herbatników, na krem budyniowy z kokosem: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki mleka (750 ml), 5 łyżek cukru pudru (lub do smaku
Lekcje w kuchniKrem z brokułów z dynią i słonecznikiem. Zielona bomba witaminowa, którą pokochają także dzieci. Pożywna, kremowa w smaku. Niezwykle szybka do przygotowania. Nie potrzebujesz gotować osobnego wywaru ani dodawać kupnych kostek rosołowych. Smaku samej zupie nada brokuł oraz lekko podsmażone masło. Kilka prostych składników, a danie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Możesz eksperymentować też z dodatkami. Świetnie sprawdzą się(...)średnia cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/3 kostki masła kilka łyżek serka śmietankowego lub śmietany kremówki sól, biały pieprz odrobina mielonej kurkumy i imbiru pestki słonecznika i dyni Krem z brokułów z dynią i słonecznikiem- przepis Zacznij od opłukania brokułów i podzielenia ich na mniejsze różyczki. Jeśli chcesz, do wykonania kremu możesz użyć także całych łodyg tego warzywa. Sprawdź tylko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Serce SKŁADNIKI: Krem: śmietanka kremówka 35% (400 ml.) mascarpone (400 g ) biała czekolada (200 g) Dodatkowo: galaretka czerwona lub różowa ( 2 op. = 150 g) woda gorąca (600 ml.) Potrzebne gadżety: wykrawaczka w kształcie serca(...)lodówki do stężenia. (ja zostawiłam na noc w lodówce) Ze stężałej galaretki za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka ( patrz film ) Pozostałą galaretkę kroimy nożem na drobne kawałki. 3.) Krem. Do misy miksera wlewamy schłodzoną czekoladę z kremówką i ubijamy na średnich obrotach miksera. Gdy masa trochę nabierze objętości dodajemy mascarpone. Miksujemy niezbyt długo, aż masa stanie się gęsta, puszysta
RITA food channelDeser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak. Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej. Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm Biszkopt: 80g mąki tortowej 80g mąki ziemniaczanej 100g drobnego cukru 5 jajek 20g (1 łyżka) ciemnego kakao 4 łyżki oleju(...)łyżeczki) proszku do pieczenia Krem: 250g masła 100g drobnego cukru 125ml mleka 2% 120g (1 szklanka) mleka w proszku kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 60ml śmietanki 30% 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym
Kuchnia w czekoladzieczyli rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM , a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie(...)Życzę Wam pięknych, pomimo szczególnych okoliczności, Świąt Bożego Narodzenia, niech się spełnią wszystkie wasze marzenia! Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min. Proporcje dla 6 osób: ● 500 g kremu kasztanowego (np. Bonne Maman) ● 125 g masła + 10 g ● 25 g mąki T55 lub 45 + 10 g ● 4 jajka ● 1 laska wanilii ● 20 cl kremówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym – Zapraszam na pyszne ciasto ananasowo – kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe z soczystymi kawałkami ananasa. Z wierzchu jest troszkę chrupiąca, smakowita, kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą i ciasto wygląda bardzo apetycznie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis ). Polecam Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565g) 250ml mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie
Mała Cukierenkagalaretką i herbatnikami może być przygotowane w okrągłej lub kwadratowej tortownicy. Jeśli używacie okrągłej, najlepiej wybrać okrągłe herbatniki. Do ciasta bez pieczenia z ananasem idealnie pasuje budyniowy krem kokosowy . Podczas jego przygotowania należy pamiętać, by budyń i masło były w tej samej pokojowej temperaturze, a kokosowy budyń dodawać do masła stopniowo. Nasze ciasto na zimno wieńczymy galaretką z ananasem(...)Polecam przygotować galaretki z użyciem gorącego soku ananasowego zamiast wody - wtedy nasze ciasto będzie naprawdę owocowe. Jeśli nie przepadacie za ananasem, możecie zamiast niego wykorzystać inne owoce. Z kremem kokosowym dobrze skomponują się maliny lub brzoskwinie - nasze ciasto bez pieczenia na szybko jest bardzo uniwersalne, wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie. Ciasto Tropikana z ananasem i kokosem to świetny
Lekcje w kuchniKruche ciasto przełożone musem jeżynowym i kremem budyniowym. Wierzch wieńczą świeże jeżyny w ciekawej, bo przeźroczystej galaretce. Smaczne ciasto z owocami, w sam raz na letni deser. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżka śmietany MUS JEŻYNOWY(...)jeżyn 1/4 szklanki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody zimnej KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka przeźroczysta Winiary 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% WIERZCH: ok 300 g świeżych jeżyn 1 galaretka przeźroczysta Winiary 2 szklanki wody Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką
https:KKuchniaMniamPyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym. Choć kolor kremu bardziej przypomina malinowy ;) to zapewniam Was, że w smaku jest baardzo śliwkowy :) Z powodzeniem można użyć tu śliwek mrożonych, o które dość łatwo w wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon(...)kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% 100 gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach tarki Krem śliwkowy: 500 g śliwek, najlepiej węgierek ( waga po wypestkowaniu ), można użyć śliwek mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki żelatyny ( 12 g ) 1/4 - 1/2 szklanki cukru ( ilość zależy
Opowieści z piekarnikabardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż, dla mnie Krówka jest tylko jedna.. ;) Zachęcam(...)jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa: 3 cukry wanilinowe ( opakowanie
Opowieści z piekarnikałyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 180 g cukru 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego(...)papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem: Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył. UWAGA : W przypadku śmietany kremówki 30%, polecam dodać zagęstnik do śmietany, tzw. śmietan
Opowieści z piekarnikaLeciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe. Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)gruszkowy typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto! Składniki: Kwadratowa blaszka 24/24 cm Biszkopt: 5 jaj 5 pełnych łyżek mąki tortowej 4 łyżki cukru Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra gęstego soku
Wanilia i Kardamon