krem - 19817 przepisów (strona:114/1322)

Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 133

sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia: 2 cytryny syrop z brzoskwiń w puszce  Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i wymieszać. Krem twarożkowy: 700 g sera białego tłustego 600 ml śmietanki   36% 150 g cukru pudru 450 g brzoskwiń z puszki (po odsączeniu) Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietankę ubić na sztywno. Ser co najmniej(...)dwukrotnie zmielić maszynką. Do sera dodać cukier, zmiksować. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietankę, mieszając delikatnie po każdym dodaniu np. szpatułką. Krem podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Do większej dodać brzoskwinie. Wymieszać. Krem do dekoracji tortu: 1 litr śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani

kulinarnyswiatdomi
delikatny tort z malinową nutką 597

termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy z tortownicy i odstawiamy najlepiej na min. 12 godz. Po tym czasie kroimy na 2 części. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 300 g masła opcjonalnie: 50 ml wódki lub spirytusu wykonanie: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy(...)budyń z żółtkami, gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę i stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Na koniec opcjonalnie powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał. dodatkowo: 1 galaretka malinowa 1 słoiczek malin z sokiem Maliny wraz z sokiem podgrzewamy dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z jeżynami 196

Jeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe . Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :) Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe Składniki na krem(...)kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jeżynowego +jeżyny na mus i do dekoracji Przed nałożeniem kremu warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy do miseczki

Ciastkozercy
Torcik karmelowo- jeżynowy 221

się stało ;)  Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny.  A ten smak o matko- raj dla podniebienia mówię(...)Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru  2/3 mąki pszennej  1/3 kakao Galaretka: 500 g jeżyn  3/4 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny minimalna ilość wody  Krem: 2 żółtka 20 g cukru pudru  100 g czekolady białej o smaku karmelowym 400 ml kremówki  3 łyżeczki żelatyny  Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek i ubić

Krakowskie smaki Ani
Tort traktor 218

traktor: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka:      - 1 łyżka masła      - 1 łyżka mąki      - ¼ szklanki gorącego mleka 100 g masła(...)Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼  szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa

Mama Gotuje
Tort bezowy z kremem i owocami 243

Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem  TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na  Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka(...)również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo lubią słodkości. Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijamy śmietankę do momentu, aż mikser zacznie w niej zostawiać wyraźne ślady. To bardzo istotne, ponieważ śmietany nie możemy "przebić", wtedy powstanie masło :) Zatem

Taste Of My Day
Ptysie z kremem pina colada 244

Lubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru.  Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki(...)wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej 3 duże jajka lub 4 małe Krem  500 ml kremówki 30% 1/4 szkl gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić

Ala piecze i gotuje
Proste muffinki jagodowe 238

Proste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu . Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty! Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka +0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę

Ciastkozercy
Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami 687

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła   Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych(...)piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt nasączyć herbatą malinową (najlepiej za pomocą pędzelka). Krem: 400ml mleka zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło

Kulinarne Przeboje
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 232

przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień... Upiekłam(...)więc ciasto, przygotowałam zaskakujący krem, oblałam polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę popracować). I, muszę przyznać, smak również mnie urzekł. Ciężkie, niemal w stylu brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa  i dekoracja to taka kropka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kora dębu 182

Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 300 g masła dodatkowo: 2 opakowania pomarańczowych(...)zostawiamy go do całkowitego ostygnięcia. Masło miksujemy kilka minut, dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż pozbędziemy się grudek. Jeden ostudzony placek pozostawiamy w foremce. Krem dzielimy na 3 porcje. Pierwszy placek smarujemy pierwszą porcją kremu. Delicje moczymy w ostudzonej kawie z dodatkiem kawy i układamy czekoladą do dołu na kremie, lekko je dociskając. Na delicje wykładamy

na moim stole...
Karpatka. 177

Ostatnio odwiedziła nas moja siostrzyczka, która tak jak ja uwielbia słodkości, a najbardziej chyba ciasta z kremem. Kiedyś skarżyła się, że już dawno nie jadła karpatki, więc postanowiłam ją zaskoczyć i właśnie takie delicje przygotować. Tym razem nie przygotowałam tradycyjnego kremu budyniowego, lecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj , i okazał(...)się strzałem w dziesiątkę, bo był obłędny. Polecam. Składniki na Karpatkę CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 6 żółtek 10 dag cukru pudru 3 dag mąki ziemniaczanej laska wanilii cukier puder do posypania       Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy

Rozpustne gotowanie
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 191

Dziś pierwszy dzień wakacji, więc z tej okazji zapraszam wszystkich na włoską riwierę i na pyszne, słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami(...)tłuszcz. Wyrabiamy kolejne 3-5 minut, czyli do chwili, aż ciasto wchłonie tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 90 minut.      Przygotowujemy krem. 350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z wanilii (przecinamy wanilię wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobujemy miąższ, łupinkę możemy zmieszać z cukrem i otrzymamy cukier waniliowy

Rozpustne gotowanie
Jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką. 184

Dziś zaserwowałam niesamowicie smaczny deser. Były to pieczone jabłka, ale w wersji na bogato ;) Wypełnione dżemem truskawkowo-różanym, przykryte waniliowym kremem, zapieczone pod delikatną pianką... pyszne!!! Najlepsze na ciepło. Polecam!!! Składniki na jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką na 4 porcje: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 l wody 4 łyżki dżemu truskawkowo-różanego lub innego NA WANILIOWY(...)KREM: 250 ml mleka ziarenka z 1/2 wanilii 30 g mąki pszennej (2 łyżki) 4 żółtka 50 g cukru (3 łyżki) 1 łyżka masła NA CYTRYNOWĄ CHMURKĘ: 2 białka 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki startej skórki cytrynowej      Wodę zagotowujemy z cukrem. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do gorącego syropu. Gotujemy około

Rozpustne gotowanie
Tort urodzinowy z truskawkami 413

był najlepszy tort jaki mi tylko wychodził. Był po prostu idealny!  Przygotowanie tortu nie zajęło zbyt dużo czasu, z wieczora upiekłem biszkopt, a z rana go przełożyłem kremem i udekorowałem. Tort wychodzi bardzo wilgotny, smaczny, lekki i w miarę słodki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt upieczony w formie 24 cm (przepis na biszkopt idealny tutaj ) Krem: 800 ml śmietanki(...)wiórków kokosowych Ładne truskawki z szypułkami Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ponczu. W mikserze ścieramy truskawki z cukrem i odstawiamy na bok.   Po tym rozpoczynamy robienie kremu. Żelatynę zamaczamy w 3 łyżkach zimnej wody odstawiamy w stronę na 10 min. W między czasie kroimy truskawki w kostkę. Kiedy żelatyna spęcznieje roztapiamy ją w mikrofali, aby była płynna

Kuchnia Łukasza

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję