papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach(...)powstania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, delikatnie połączyć. Dodatkowo: 2 galaretki np. smak owoców leśnych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według
kulinarnyswiatdomiWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)tortowej 20 dkg masła 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można
Maślane ciasteczkouplasuje się niedaleko dietetycznych batoników Bounty , które jak dotąd, są niepokonane :) Tiramisu to jeden z tych deserów, które kocha każdy niezależnie od upodobań smakowych - bo jak nie kochać aksamitnego kremu i wilgotnych biszkoptów kawowych? Można się odkochać w bardzo prosty sposób - wystarczy policzyć ile kilokalorii zawiera jedna niewinna porcja... ale dziś nie o tym :) Zapewniam, że jeśli raz spróbujecie takiej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Wylać na okrągłą formę ok 20 cm (lub prostokątną) i piec w mikrofali ok. 3 minuty. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. Krem: 1 opakowanie ricotty* (250g) 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony ewentualnie miód/ksylitol (moim zdaniem nie jest to konieczne) Składniki umieścić w miseczce i utrzeć
Chocolate Muffin Blogsieci fast food z donutem w nazwie. Nasza wersja łączy opis z notatki oraz nawiązanie do słynnych smakołyków – a z tego mixu wyszły w miarę łatwe, puszyste, wypełnione pysznym kremem czekoladowo-kawowym pączki „na jednego gryza”. Apocalypse is sweeeet! Zobacz, jak pączki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duża porcja 1028 kcal(...)Wyrośnięte pączki wrzucamy po kilka sztuk i smażymy z obu stron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. KREM (5 min) Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę, czekoladę oraz masło i podgrzewamy (najlepiej przez ok. 30 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, umieszczając nad garnkiem z gotującą wodą
Nerds KitchenPolecam eklerki - idealne na właśnie trwający karnawał. Ekler to podłużne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem lub bitą śmietaną. Po raz pierwszy zmierzyłam się z ciastem parzonym i sama nie wiem czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno(...)najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladą - po prostu "niebo w gębie". Bardzo, bardzo polecam! Składniki na ciasto (około 30 sztuk): 125 g mąki pszennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki(...)mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie. Składniki na biszkopt: 3 jajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oprócz biszkoptu jasnego i ciemnego , warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a ciasto za każdym razem będzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto(...)spokojnie można przekroić tak, by przełożyć go dwa razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami. Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm. Na małą tortownicę użyć 2/3 składników. Składniki na biszkopt: Wszystkie w temperaturze pokojowej. 7 jajek (białka oddzielić od żółtek) 225 g drobnego cukru 180 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja Smaków - blog kulinarnykilku blogach i stronach, między innymi u Klementynki . Zależało mi jednak, aby świeży aromat był bardziej wyczuwalny, więc dodatkowo w mleku, na którym gotowałam budyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości(...)wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem miętowy: półtora szklanki mleka 1/2 szklanki wody 180g landrynek miętowych 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki
Wrzosowa Polanapieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Na krem kawowy: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g. masła śmietankowego 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć 1 łyżka soku z cytryny(...)dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty. Przygotuj krem: Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Ostudzić. Umyte i sparzone jajka- muszą być w temp, pokojowej- rozbij
Kubki smakusylwestrowa i karnawał a więc mnóstwo okazji do zorganizowania choćby małego przyjęcia. Na takie okazję polecam mój najnowszy pomysł na deser. Cytrynowe gałganki to ciasto ptysiowe nadziane dwoma kremami- budyniem jak do karpatki i cytrynowym curdem a to wszystko wykończone domową kakaową polewą. Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają się doskonale(...)spróbować! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to tym bardziej musicie! Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 4 jajka na krem budyniowy: 500 ml mleka 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki pszennej 25 g mąki kukurydzianej 2 żółtka 3 łyżki cukru 100 g masła na krem cytrynowy (lemon curd
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawłasnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny, krem jest lekko cytrynowy, wszystko oblane grubą warstwą czekolady, stanowi doskonałą całość. Na tym cieście nauczyłam się dwóch rzeczy: jak zrobić ciasto ucierane i jak zrobić krem maślano-budyniowy. Mam nadzieje(...)boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować krem (najlepiej dzień wcześniej): 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 gr masła w temp. pokojowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
moj przepis natemp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort). Jak biszkopt jest zimny zacząć robić kremy. Krem jogurtowo-owocowy: 750 gr mieszanki owoców leśnych (u mnie mrożonka z Lidl) * 400 gr jogurt grecki schłodzony 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 6 łyżek wrzątku Owoce umieścić w garnuszku, zasypać(...)owocowe, cały czas miksując. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Formę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany
moj przepis naDziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ to one nadają słodyczy w tym torcie(...)Tort jest mało słodki, dzięki czekoladowemu kremowi, figi tylko delikatnie go słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao
moj przepis naprowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki(...)składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy krem zrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam! Składniki(...)kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło. Smacznego! Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado Czekoladowy krem z awokado listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką
moj przepis na