krem - 19817 przepisów (strona:109/1322)

Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27113

mąki pszennej 200 g masła (schłodzone) 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na krem do tarty: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta(...)Pamiętajmy, tę czynność przeprowadźmy w miarę szybko, aby nie ogrzewać ciasta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. PRZYGOTOWANIE kremu waniliowe do tarty: Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity

kulinarnyJa
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 158

obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort(...)marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka

Weekendy w domu i ogrodzie
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 132

Pamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto(...)szklanka wody 1 szklanka mąki 1 kostka margaryny 5 jajek Krem ½ l mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto W szklance wody rozpuszczamy kostkę margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy cały czas mieszając 1 szklankę mąki. Trzeba uważać żeby nie zrobiły

Kulinarna Patilogia
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 340

niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana(...)blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić ciasto do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać

maniapieczenia
Wuzetka z kaszą manną 339

Pyszna kremówka - niby wuzetka z dużą ilością kremu, z kaszą manną. Dodatkowo przed nałożeniem kremu można posmarować ciasto powidłem śliwkowym. Będzie mniej słodkie. Ciasto: 8 dużych jajek 5 łyżek mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)ciasta: 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu lub trochę czystej wódki.          Jajka z cukrem zmiksować na puszysty krem. Nie przerywając ubijania dodać ocet i olej. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną. Wylać na blaszkę 36x24 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Praktyczna pl
CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) 5855

CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) Trzy warstwy herbatników przełożone kremem na bazie kaszy manny, musem truskawkowym i galaretką z truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje(...)przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:) SKŁADNIKI NA KREM: 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy

Słodko-Słony Świat Ilony
Tartaletki 92

Mini tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko  Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii(...)mnie Kamis) 150 g cukru 6 żółtek 100 g przesianej mąki pszennej Na krem cytrynowy: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Wielki apetyt
Muffinki truskawkowe - Kiera Cass "Rywalki" 137

czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła 280 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Na krem truskawkowy 300 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix 300 g truskawek WYKONANIE Muffinki: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć

Passions hobbies life
Tort czekoladowy 165

Coś dla czekoladoholików :-) Przepis, który prezentuję poniżej pozwala na stworzenie mocno czekoladowego tortu, z tym że krem jest bardziej gorzki niż słodki. Jeżeli więc lubi ktoś jednak bardziej słodkie torty, to zamiast gorzkiej czekolady można wykorzystać mleczne, lub po prostu użyć więcej cukru pudru, co nada kremowi słodki smak ;-) Tort można włożyć również do lodówki, co nada mu smaku lodowego(...)szklanka cukru trzcinowego drobnego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Na krem 2 gorzkie czekolady (2 x 100 g) 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 230 g masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru pudru woda WYKONANIE   Biszkopt: Jajka powinny być

Passions hobbies life
Ciasto ,,Pszczółka" 188

będziemy mogli się zachwycać pięknymi pszczółkami na kwiatkach. Właśnie takie myśli zainspirowali mnie do zrobienia ciasta przypominającego kolory pszczółki, czyli zrobienia ciasta żółto - czarnego.  Ciasto udało się pyszne! Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem mleka skondensowanego i kakao idealnie podkreślał biszkopty miodowe. Ciasto jest bardzo smaczne i po upieczeniu, i przełożeniu kremem na zjedzenie, długo czekać nie będzie(...)Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 6 jajek szklanka cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 170 g mąki. 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g słodkiego mleka skondensowanego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Zaczynamy od zrobienia ciasta miodowego. W rondelku na małym ogniu topimy masło, cukier i miód. Odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 165

uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu(...)względu na planowane spożycie również przez dzieci zrobiłam to po abstynencku... a właściwie to nasączaniem zajął się Mąż. Nasączone warstwy smarujemy kisielem wiśniowym z owocami. Na kisiel rozprowadzamy równomiernie krem. Krem przygotowujemy w następujący sposób : schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach

Kuchnia po mojemu
Tort z małych pączków z dziurką 154

pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany(...)będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier z wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować. Śmietana powinna być sztywna. Dno tortownicy wyłożyć folią

Mama Gotuje
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 156

babeczek nie zajmuje dużo czasu, zniknięcie babeczek też nie zajmuje długo czasu, bo po spróbowaniu jednej trudno jest się oprzeć drugiej.  Babeczki udekorowałem w stylu angielskim, czyli kremem maślanym z cukrem pudrem, ale trochę zmieniłem składniki kremu i zamiast części masła dałem jogurt naturalny. Krem wyszedł pyszny i idealnie dopełniał babeczki orzechowo - pomarańczowe! Składniki: Babeczki:  3 jaja(...)masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów + 25 g do dekoracji Krem: 100 g masła 75 g jogurtu naturalnego 400 g cukru pudru Przygotowanie:  W dużej misie łączymy jaja, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i dokładnie

Kuchnia Łukasza
Cupcakes Blondynki, czyli Czekoladowe z Ganache, Kremem Śmietankowym i Wisienką 185

się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem(...)warto sprawdzić muffinki patyczkiem, bo moje tym razem nie potrzebowały aż 20 minut tylko około 15, ale kochani, każdy z Was ma inny piekarnik i dlatego sprawdźcie patyczkiem, ok? Krem Śmietankowy: 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania) 350 ml śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Tu już wszystko jasne. Wszystkie składniki zmiksowałam razem do momentu, w którym

Blondynka Gotuje
Ciasto z Rodzynkami 342

Ciasto z rodzynkami lub śliwkami kalifornijskimi – jak wolicie, jak lubicie… Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta(...)pieczemy oddzielnie dwa biszkopty. Taka opcja choć czasochłonna jest łatwiejsza, gdyż nie musicie się martwić o równe przekrojenie biszkoptu. Biszkopt z połowy składników pieczemy krócej, około 20-30 minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości

Made By Mom And Son