następnie wycinamy równe 3 blaty. Składniki na orange curd: 70 gram masła 2 duże jajka 100 g drobnego cukru sok z 2 pomarańczy starta skórka z 2 pomarańczy Przygotowanie kremu: Masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował(...)się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier
Życie zaczyna się w kuchniNiezwykle dekoracyjny prosty tort z kremem śmietankowym i malinami. Ozdobiony jest cukrową koronką, którą możecie zrobić sami. Potrzebna wam będzie mata silikonowa i specjalny proszek Cake Lace Powder. Tort w brew pozorom łatwy do zrobienia. Pyszny śmietankowy krem świetnie komponuje się z malinami. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek(...)patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 300 g malin Śmietanę, mascarpone i wanilię
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych. Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo, które doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, wytrawnymi oraz ostrymi. Serwowany krem z brokułów może więc(...)zaskakiwać nas za każdym razem i pokazywać swoje kolejne wcielenie. Idealnie nadaje się dla smakoszy łagodności oraz amatorów ostrości. Kraina słodkiej rozkoszy - krem z brokułów Bounty Czy można sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł
Moja smaczna kuchniaJest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :) ~~SKŁADNIKI~~ KREM: mleko 3 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie jajko 1 sztuka żółtka 4 sztuki mąka ziemniaczana 2 łyżki mąka pszenna 1 łyżja masło 250 g. płatki migdałów zmielone(...)Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. WARSTWA I: herbatniki około 18 sztuk podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki (230 g.) krem 1/2 masy Masę krówkową podgrzać na bardzo małym ogniu, aż będzie płynna i bez grudek, cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 25x35 cm. wyłożyć herbatnikami. Wylać roztopioną masę krówkową ( może
Kuchnia Paulettessnuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie(...)użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, krem: mleko 1 litr, budyń śmietankowy 2 opakowania, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, masło
kulinarne odsłony patiSłodkie i zabawne babeczki Rudolfy będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Najbardziej spodobają się najmłodszym łasuchom. Moja najmłodsza latorośl z zapałem pochłaniała krem, a po konsumpcji wyglądała jak Mikołaj - broda i nos całe białe. Babeczki możemy przygotować bez dekoracji, tylko z samym kremem, będą równie smaczne. Wilgotne, mocno cynamonowe, mięciutkie. Precelki najlepiej kupić jakieś duże, te mniejsze są mało widoczne(...)warstwie kremu. Przepis z Moich Wypieków w zmniejszonych proporcjach. Polecam! Cynamonowe babeczki Rudolfy Składniki na 12 sztuk: Na babeczki: 120g miękkiego masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g
Smak mojej kuchniPoprawia wygląd skóry i podnosi odporność. Połączenie tych dwóch składników daje nam bombę witaminową, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Dzisiaj u mnie soczewica i marchew w postaci pysznego kremu. Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam! Krem(...)dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy z kremem. Krem
Smak mojej kuchnigębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2-3 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Do nasączenia(...)foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu
Smak mojej kuchniPyszne babeczki dla fanów "Michalków" z kremem michałkowym. Babeczki wszystkim bardzo smakowały, ale dzieci wolały wersje bez kremu. Polecam wam. Przepis z bloga "Moje wypieki". Krem lekko zmodyfikowałam, aby nadać mu gęściejszą strukturę. Chciałam wypróbować nowe tylki do wyciskania kremu - tylki rosyjskie. Stanowczo najlepszym kremem do zdobienia tymi tylkami jest krem maślany. Przepis na 12 babeczek(...)Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić na kratce krem 250 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 140 g posiekanych michałków Śmietanę podgrzać, dodać michałki i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia michałków. Odstawić i schłodzić w lodówce kilka godzin
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem cappuccino: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszaną mąkę i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wlać żółtka zmiksowane z cukrem, wymieszać i mieszając ponownie
Ala piecze i gotujeroku podzieliłam sie z Wami przepisem na włoski torcik na Dzień Kobiet. W tym roku przygotowałam deser przypominający kwiat mimozy, symbol Dnia Kobiet we Włoszech. Deser na bazie biszkoptu, kremu pasticcera i kawałków ananasa, która nadał mu świeżości i dodatkowego niepowtarzalnego smaku. Przy okazji chciałabym złożyć życzenia Wszystkim Kobietom, pomyślności i samych pięknych dni, by uśmiech rozpromieniał Wasze twarze(...)irradiare i Vostri volti. SKŁADNIKI Biszkopt 100 g cukru 75 g m ą ki pszennej 75 g m ą ki ziemniaczanej 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 1 cytryna 400 g ananasa z puszki **** INGREDIENTI Impasto
La grande e la piccola cuocastole. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -1 płaska łyżka mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -250g masła(...)margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka -1 łyżka kakao -opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g PONCZ *opcjonalnie -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Ten krem powala na kolana. Delikatny lekki i orzeźwiający na bardzo kruchym cieście. Kto lubi owocowe wypieki niech nie zwleka tylko jak najszybciej zabiera się do pieczenia. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru(...)pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym
Ala piecze i gotujerozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie i w końcu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzekło i mojego męża też. No może masa z nutelli mogłaby być zastąpiona czymś innym. Na pewno ciacho ląduje w czołówce moich ulubionych ciast, ponieważ nie miałam(...)szklanki wiśni z kompotu odsączonych – około 80 g biszkoptów podłużnych – zaparzona kawa Wiśnie wyciągamy ze słoika i odsączamy na papierowym ręczniku. Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Krem z mascarpone: – 300 g mascarpone – 150 ml śmietanki kremówki 36% – 1,5 łyżki cukru pudru Składniki na krem powinny być chłodne czyli najlepiej wyjęte z lodówki. Śmietankę
Relaxtimeurodziny - i dzięki niej uwierzyłam w siebie! Taki mały człowiek, który jeszcze 3 latek nie ma, zmienił wszystko i poukładał mi w głowie :) skoro jej się tort podobał, a kremy smakowały to ważne było tylko, by go dokończyć i by wyglądał i smakował. Bo dziecko czeka z nadzieją i jednocześnie wiarą, że to się uda. Zawzięłam się, że przecież(...)musiałam leci eć po mikser do Mamy (na szczęście miała:)) Masa truskawkowa za bardzo zgęstła i musiałam ją na nowo pogrzać i zmiksować (a już chciałam rezygnować) Krem podczas dekoracji zagrzał się w worku od ciepła rąk, a po schłodzeniu nie chciał wychodzić z tylki przez to część "plecionki" jest jakaś taka niewyraźna, bez ząbków... Nadal twierdzę
Kolorowy Przepisownik