dany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort! Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny. Chciałam jednak zaskoczyć moich gości i sądzę(...)cukru 1 łyżka kakao ½ łyżeczki soli 2 duże jajka 350 ml oleju 1 łyżka winnego octu ¼ łyżeczki waniliowej pasty 2 łyżeczki czerwonego barwnika otarta skórka z cytryny Krem 300 g twarożku lub serka ricotta 250 g masła 200 g białej czekolady 50-100 g cukru pudru wedle smaku Mus z czerwonej borówki 500 g borówki, mrożonej 150 g cukru pudru
codojedzeniaspecjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony(...)domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać sobie słodkiego co nieco. Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji(...)mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie: 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) Wykonanie KREM Ubij serek razem z miękkim masłem. Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując. Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki
Eat me! Fit me!Tort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru(...)pudru, 10 jajek, 250 g orzechów nerkowca, 30 g kawy drobno zmielonej, krem: 1 l śmietany kremówki (30 -36%), 200 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej, 50 ml brandy Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub mielonymi orzechami. Orzechy zmiksować/zetrzeć. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem
królestwo garówMoja miłość do wszystkiego co czekoladowe, jest wśród moich znajomych powszechnie znana. Jeszcze niedawno byłam zagorzałą fanką pewnego znanego kremu i jak ktoś chciał mi się szczególnie przypodobać to obdarowywał mnie właśnie wielkim słoikiem tego kremu. Kiedy jednak w końcu dokładnie wczytałam się w skład, to przeszła mi ta miłość. To nic, że pyszne. Ważne co na tę pyszność się(...)składa. Za chemię podziękuję. Kremy czekoladowe można robić samemu w domu. Na różne sposoby i w różnych smakach. Ja, zainspirowana przez Agnieszkę i jej masełko dyniowe , zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto chałwowe jest jak sama nazwa mówi z chałwą, czyli produktem, który lubię najbardziej.Chodź chałwa jest słodka to ciasto nie jest za słodkie ani mdłe. Krem jest delikatny i puszysty, a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe. Całość smakuje obłędnie ! Składniki: Ciasto czekoladowe blacha 25x35 cm. : 250 gram margaryny 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru 4 łyżki kakao(...)jaja (osobno żółtka i białka) 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 750 ml. mleka 250 gram masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej 50 gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram herbatników Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier
Kuchnia Paulettesrugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180st. C w nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1/2 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła wykonanie; w 1/2 szklanki zimnego mleka(...)żółtkami reszt ę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i krysz tału wlewamy przygotowany budyń i zagotowujem y masło u cieramy i po woli dodajemy do masła ostudzony krem ,ci ą gle ucierając PRZEŁOŻENIE PLACKA; Na placek kruchy nakładamy krem na krem ciasto kokosowe następnie krem, na krem ciasto orzechowe nakładamy na ciasto krem
Gorący kąsekznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)mikserem na niskich obrotach. Nie napowietrzać . Chodzi tylko o lekkie rozpuszczenie cukru w żółtkach. Do żółtek dolewać śmietanę cienkim strumieniem. Mieszać lub miksować dalej, by cukier się rozpuścił. Krem przelać przez gęste sito do naczynia, z którego wygodnie będzie przelewać krem do kokilek. Krem przelać do kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić
Weekendy w domu i ogrodzieheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Moja mama nie piekła najlepiej , ale to ciasto, wychodziło jej prawie zawsze , prawie , bo czasami niestety krem lubi się zważyć i wtedy smakuje świetnie ale nie wygląda zbyt dobrze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste(...)cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około 5 – 6 ) Najpierw ugotujmy budyń
Ogrodnik w podróżymogę ugotować. Tylko co...? Najpierw pomyślałam o tarcie, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego przepisu. Przeglądając magazyny, w oko wpadł mi w Hjemmets bedste mad , nr 10/2016, krem z kalafiora. Po przeanalizowaniu listy składników, okazało się, że niemal nic nie ma w domu. Ubrałam się więc niczym na Syberię (ostatnio rozpoczął się sezon słynnych, duńskich wiatrów, które po tylu(...)widziałam piękną, jaskrawą tęczę. W listopadzie to już chyba widok na wagę złota, więc zamiast smęcić, z uśmiechem zabrałam się do pichcenia. Sezon na gorące, rozgrzewające kremy zaczął się u nas w tym roku wyjątkowo późno. Wszystko przez to, że jeszcze do połowy października pogoda była na tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjmowania orzechów z piekarnika. Pachną nieziemsko i w zasadzie ich smak, jeszcze takich ciepłych ale już chrupiących i podpieczonych wystarczy za smak nutelli W internecie znajdziecie przeróżne warianty tego kremu. Jednak ponieważ u mnie w kuchni ostatnio było mniej zdrowo, więc teraz musiałam być grzeczna.Znajdziecie przepisy i z kremówką i z czekoladą mleczną, ale ma być zdrowo, co nie znaczy(...)smacznie Postawiłam na przepis z olejem kokosowym i miodem z dodatkiem naturalnego kakao. Obranie orzechów to rzecz niezwykle ważna, bo odpowiadają za goryczkę. Im dokładniej je obierzemy, tym lepszy krem dostaniemy. Ja podpieczone orzechy pocierałam między ściereczką, ale możecie sami opracować swój własny patent. Ale każdy robi, jak mu wychodzi najlepiej W tym kremie tak jak w oleju kokosowym
Mieszam w Garnkutego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny(...)suchego patyczka Po wyłączeniu piekarnika, ciasto wyjmujemy i upuszczamy razem z blachą na podłogę lub blat z wysokości ok. 50-60 cm. To zapobiegnie opadaniu. Studzimy w piekarniku Krem jogurtowy: 100 ml śmietanki kremówki (30%) 300 g serka naturalnego (np. Bieluch) 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 łyżki cukru pudru Śmietanka powinna być wyjęta
Cooking MonsterCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami
BullioSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :) Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem
Cooking Monsterprzygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste(...)cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry. Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem. Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu. Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam: Chłodnik z awokado Krem z pieczonych buraków
Codziennik Kuchenny