Klasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka(...)wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm .Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem patissiere 600 ml mleka 6 dużych żółtek 100 g cukru laska wanilii 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć
Anielskie wypiekiposmarowany czekoladowym ganache. Możecie pójść na skróty i obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka. Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej - Tu znajdziecie instrukcję. Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek (osobno(...)pieczenia narysować okrąg, odrobinę mniejszy od średnicy blatów biszkoptowych. Na tak przygotowany papier wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Krem oreo 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo 1 łyżka cukru pudru(nie dodawałam ale można jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej, a dokładniej gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się w godzinkę razem(...)pszennej 800 ml mleka sojowego 200 g cukru 50 ml octu jabłkowego czubata łyżeczka proszki do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 czubate łyżki karobu lub kakao krem: 300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały) 300 g nerkowców 200 g cukru 800-900 ml mleka roślinnego ziarenka
greenscarfjego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej, a dokładniej gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się w godzinkę razem(...)pszennej 800 ml mleka sojowego 200 g cukru 50 ml octu jabłkowego czubata łyżeczka proszki do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 czubate łyżki karobu lub kakao krem: 300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały) 300 g nerkowców 200 g cukru 800-900 ml mleka roślinnego ziarenka
greenscarfadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym Składniki na ptysie: Ciasto: 125ml wody 60g masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu
Mała Cukierenkamogę polecić. Składniki: Beza: - 5 białek (schłodzonych) - 180g ksylitolu - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Masa: - 4 żołtka - 2 łyżeczki ksylitolu - szklanka (250ml) kremu kokosowego (oddzielonego ze schłodzonego mleczka) - 1 laska wanilii Dodatkowo: - ulubione świeże owoce (u mnie truskawki, maliny i borówki) - czekolada (do stopienia jako polewa)- nie trzeba Uwaga: Bezę przygotowujemy dzień wcześniej, aby miała(...)pieczenia (wcześniej można odrysować od dna tortownicy okrąg, ok.22cm). Przy pomocy łyżek formujemy boki podciągając masę do góry, na środku ma być zagłębienie. Powinien nam powstać koszyczek na krem i owoce. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C, temperaturę zmniejszamy do 125*C i pieczemy ok.100 minut na termoobiegu. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy bezę do wystudzenia
Smaczne ZdroweKorzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki. Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się 10 minut, ale trzeba pamiętać, żeby namoczyć wcześniej nerkowce. Można też przygotować wcześniej, zamarynować truskawki w occie i cukrze i przechować w lodówce(...)pewno też im dobrze zrobi. Na szybki deser rodzinny ale też jest to na tyle efektowne danie, że można podać na elegancki obiad. Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców Drukuj Prep time 10 min Cook time Total time 10 min Prosty wiosenny deser - truskawki w occie balsamicznym z dodatkiem waniliowego kremu z nerkowców Author: www.cookingforemily.pl Serves
Cooking for EmilyZapraszam na pyszne tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć(...)innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości
Mała Cukierenkaokazji tego święta zawsze robię tort :-) W tym roku nie było inaczej :) Przygotowałam tort, z którego jestem bardzo dumna :) smakował rewelacyjnie, świetnie wyglądał :) Tort składał się z orzechowego ciasta, kremu z dodatkiem cukierków Michałków, a środkowy spód stanowiła pokrojona w plasterki rolada z białym kremem :) Wszystko świetnie się komponowało i wspaniale smakowało :) Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny(...)proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -pół łyżeczki kakao dla koloru ROLADA blaszka 25x25 -3 jajka -1 łyżka kakao -3 łyżki cukru -0,5 szkl mąki KREM -1 litr mleka -3 jajka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -300g masła lub margaryny -250g Michałków zmielonych PONCZ
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwafelkową. Przykrywamy drugim blatem, oprószamy cappuccinem. Masa cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy. Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem - ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu śmietankowego. Kremem śmietankowym smarujemy(...)wierzch trzeciego blatu biszkoptowego. Na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą. Na mały blat nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym. Dekorujemy kremem i perełkami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitemperatura przekracza 30 stopni, nie chc ę piec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. Dziś chciałam Wam przedstawić wersj ę bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao do dekoracji i mamy gotowy deser. Jeżeli lubicie tiramisu, zapraszam Was do spróbowania przepisu(...)torcik tiramisu z kremem z ricotty z dużą ilością gorzkiej czekolady . Smacznego :) **** Il tiramisù, uno dei più famosi dolci italiani, è anche uno dei miei preferiti. E' ideale d'estate quando si ha voglia di qualcosa di appagante ma la temperatura supera i 30 gradi e non si ha voglia di accendere il forno. Oggi vorrei presentarVi
La grande e la piccola cuocaciemnego kakao bez cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki oleju 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego Do nasączenia: około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie(...)powstawanie jednolita masa trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem). Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do foliowego woreczka
Mała Cukierenkabiegu potrzeba nam też tego jednego dnia, by naprawdę celebrować ten czas jeszcze mocniej i bardziej. Od kilku dni myślałam dość intensywnie o takich lekkich, leciutkich babeczkach z delikatnym kremem i owocami, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienie wakacji. Używając sprawdzonego przepisu na owsiany spód, stworzyłam podstawy do moich babeczek. Wypełniłam je kremem z twarożku, niewielkiej ilości kaszy jaglanej(...)odżywki białkowej o smaku... lodów truskawkowych! I chociaż nie przepadam za smakiem odzywki, to ta wyjątkowo mi zasmakowała! Dzięki niej mój krem wyszedł niezwykle pyszny i lekki. Nie potrzebowałam nawet dodatku cukru do zrobienia tych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych
Kuchnia Ellie