tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia
W SMAKpuder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały
KUCHARNIAobieram awokado, kroję na mniejsze części, dodaje odsączone daktyle i blenduję na jednolitą masę. Na końcu wsypuję kakao i mieszam całość. Gotowe ! Do kremu z powodzeniem można dodać orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennych . Zachęcam wszystkich żeby wypróbowali tego przepisu, ponieważ w składzie znajduje się bogactwo witamin
Życie na widelcuSkładniki : 40 dkg orzechów laskowych ( bez łupin ) 25 dkg cukru pudru 2 dkg ciemnego kakao 1-2 dkg oleju kokosowego ( lub z orzechów laskowych ) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta drobnej soli Sposób wykonania : O rzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut. Orzechy(...)miksowania powstanie płynne masło orzechowe. Następnie dodaj cukier puder, wanilię , kakao oraz sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na końcu dodaj olej kokosowy i jeszcze przez chwilę miksuj, aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy krem przełóż do czystych, suchych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Zamknij szczelnie wieczkami, przechowuj w lodówce, maksymalnie do 3 tygodni. K remem tym możesz
Przepisy i porady kulinarnepszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę
Ciasta z tradycjamiswoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka
mojewypiekiinietylkotematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam połączenie dyni z gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby(...)obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia i gruszki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, dodać pieprz, kurkumę i imbir. Pogotować jeszcze kilka minut, zdjąć z palnika i zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić.Przed podaniem dodatkowe gruszki przeciąć na pół, podsmażyć na patelni grillowej, aż pojawią się brązowe paseczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem: 250 g serka ricotta 400 g serka kremowego 1 galaretka cytrynowa bez cukru (14 g) 100 ml wody 3 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze konfitura bez dodatku cukru ekstrakt waniliowy rozcieńczony przegotowaną wodą do nasączenia blatów wiórki kokosowe łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia kwiatki z opłatka(...)ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe sitko), udekorować kwiatkami
FitKotcukru (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 i 2/3 szklanki mleka 1 szczypta soli 6 łyżek kaszy manny 4 łyżki wiórek kokosowych 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można mniej) 20 ml alkoholu smakowe go (użyłam likieru toffi(...)suche g o patyczka") w 180 stopniach . Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z solą. W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka. Mieszając - gotować do zgęstnienia masy. Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie masło z cukrem utrzeć do puszystości
Di gotujeOdkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził(...)szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez
karmelowytortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier(...)wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonlubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał.... Ponadto ciasto "Rafaello" jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis. Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)górną częścią ciasta, wykładamy masę z migdałami i wyrównujemy krem. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Gotowe ciasto
Słodka Stronamieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) - TU są w dobrej cenie SKŁADNIKI NA MASĘ- KREM 250 g namoczonej mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) 2 łyżki masła orzechowego - TU znajdziesz w promocji 2 łyżki masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka czekolada- TU jest w promocji(...)wody (ja przecedziłam przez sitko). Lekko przestudzone wraz z daktylami wrzucamy do misy malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy do uzyskania takiej średnio gładkiej masy. Powinna zawierać takie grudki kawałki orzechów. Broń boże nie róbcie z tego kremu :). Naszą surową masę przekładamy do foremki (taka do tart, może być też inna np. tortownica. Ale uwaga o średnicy
ClauditteMissCookingtego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 300 ml mleka 40 g masła(...)wykładamy papierem, wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę czekoladową, na którą układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin
Zofiananiego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki z kaszy jaglanej*2-3 łyżki melasy z karobu50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimnoskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki soku z pomarańczyszczypta soli morskiejkrem(...)lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi
Food Square