łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/4 szkl. ksylitolu (zastąpiłam nim cukier) – 2 jajka – 1,5 łyżki oleju kokosowego – 2/3 szkl. mleka – 1 łyżka miodu Krem: – 125g masła – 125g serka naturalnego Apetina – 2 łyżki ksylitolu/cukru w pudrze – 2 łyżki dżemu porzeczkowego Sposób przygotowania: Babeczki: 1. Wszystkie składniki zmiksować
Podwójnaporcjaprzeze mnie w żaden sposób zmodyfikowany i dobrze bo jest idealny !!! Składniki : Spód : 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych (użyłam herbatników kokosowych Łakotki) 70 g roztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru(...)czubata łyżka żelatyny 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych lub rozgniecionych widelcem 250-300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać
cucinarebounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto
NA MOIM TALERZUpieczenia 80 g syropu klonowego 100 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 100 ml mleka roślinnego 1/2 łyżeczki ziaren wanilii szczypta soli krem 225 g masła orzechowego lub z nerkowców 150 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku gorzka czekolada i orzechy do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną(...)kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatymąki pszennej 100 g mąki migdałowej firmy Targroch ok. 1 szkl mleka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody 15 małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo(...)dość giętkie ale nie pękają, można spokojnie wyrównać je od środka palcami. Nożyczkami obcinamy nierówności. 17. Muffinki smarujemy kremem, na środku układamy po jednej wisience. Zakrywamy śnieżną kulą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasteczka , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , cukier kokosowy , czekolada , dla dzieci , Gellwe , kinderbal , muffiny , mąka migdałowa , olej rzepakowy , siemię lniane , słodki prezent , Targroch , wiśnie , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydawno nie jadłam tak dobrego deseru, już sam krem na bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt(...)Deser wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Krem stężeje, ale nadal będzie miękki i delikatny. Jeżeli z podanych składników przygotujecie 6 deserów to jeden będzie miał około 500 kcal. Ale jeżeli zdecydujecie się, tak jak ja, na 4 porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą Kokos w roli głównej Tiramisu
Relaxtimejajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną(...)przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż na paterę, lekko nasącz go likierem kokosowym lub piernikowym, lekko posmaruj go dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego 1/3 kremu. Całość przykryj drugim blatem i potwórz wykładanie składników. Wierzch i boki tortu wyrównaj, wyłóż na niego pierniki i udekoruj startą gorzką czekoladą. Tort
365 dni dookoła kuchniłyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki kakao 12 łyżek cukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały(...)dobrze jest schłodzić. Ważne, żeby był przykryty, żeby nie nasiąknął innymi zapachami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Na koniec dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma ładną konsystencję i lepiej zastyga. Z reszty kremu wyciskamy na tort ozdobne różyczki. Na środku układamy świeże owoce. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml mleka Biszkopt- wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym do 150°C piekarniku, przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego
Smakowy RajKombinując dalej jak jeszcze można wykorzystać resztki powstałe przy produkcji mleka kokosowego przyszedł mi do głowy pomysł. Wegański odpowiednik popularnego kremu kanapkowego wykonany z orzechów. Poszłam o krok dalej i postanowiłam dodać to co rano daje nam energię – kawę. Do przygotowania 2 małych słoiczków wegańskiej nutelli o smaku kawowo-kokosowym potrzebujemy: – 4 filiżanki espresso doppio (albo 8 filiżanek(...)szklanki wody rozpuszczamy 2 czubate łyżeczki skrobi, gdy całość będzie połączona, jednolitym, małym strumieniem dodajemy do zawartości rondla, cały czas mieszając. Po 1 minucie powinniście otrzymać gęsty krem. Gdy jest gorący możecie go przełożyć do słoiczków i przechować przez zimę, ale możecie też zjadać na bieżąco np. na śniadanie
Szybko Tanio SmacznieTort malinowo — kokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie. Tort malinowo — kokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie(...)dodany barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje się w bieli, boki można obsypać wiórkami kokosowymi. Bardzo ważne aby wieczór wcześniej wstawić do lodówki mleko kokosowe !!! Nowy post Tort malinowo — kokosowy pojawił się w Wypieki i Rumie
Wypieki i Rumieńcekokosowego BIO1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)szczypta soli3 łyżeczki agar agar (w proszku, jak żelatyna)Biały krem:1 szklanka orzechów nerkowca BIO1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO100ml wody5 łyżek syropu klonowego BIO1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)Dodatkowo:kakao do posypania Spód:1. Daktyle zalać wrzątkiem(...)szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar-agar i wymieszać. Podgrzewać, mieszając, aż agar-agar się rozpuści (nie gotować!). Następnie dodać go do musu czekoladowego i zmiksować, aż składniki się połączą. Mus czekoladowy wylać na przygotowany spód w tortownicy, wyrównać i deser wstawić do lodówki na 60 minut, aż trochę się zsiądzie. Biały krem:6. Orzechy nerkowca zalać
Mała CukierenkaKlasyczny omlet waniliowy ze słodziutkim kremem czekoladowym :) Czasem tylko tyle trzeba, aby poniedziałkowy poranek nie był taki straszny jak go malują :) Zamiast serka wiejskiego możecie wykorzystać serek homogenizowany lub jogurt :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka kropelka aromatu waniliowego Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę
Chocolate Muffin Blogpłatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem: 150 g nerkowców moczonych przez noc, 130 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (raw), 5 łyżek stałej części mleka kokosowego, 2 łyżki ksylitolu w pudrze. dodatkowo: 20 g czekolady wegańskiej (najlepiej własnej produkcji) lub owoce, typu borówki(...)proponuję uprzednio pokroić suszone owoce). Tak powstałą masą wylepiamy spód foremek. Wkładamy do zamrażalnika. Nerkowce odcedzamy, przepłukujemy filtrowaną wodą i umieszczamy w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami na krem. Dokładnie blendujemy na gładką masę (ta czynność była dla mnie najbardziej czasochłonna, bowiem mój blender ma szeroką podstawę i średnio radził sobie ze zmiksowaniem tak małej ilości składników, w węższym
Jeść, by żyć w zdrowiu