składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować, wsypać kaszę, cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 8-9 łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka(...)przekrawamy wzdłuż na połowę. Krem: Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu
Wanilia i Kardamonekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być(...)temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować. Ciasto: Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia
Ala piecze i gotujełyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę(...)posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję. Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu. Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu. Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową
Kuchnia co dniaRAFAELLO Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi. Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka pszenna 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki jaja 3 łyżki cukier puder(...)cytrynowy lub wanilinowy 1 op. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej 2 łyżki Dodatkowo: krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania herbatniki ok. 100-150 g. śmietana kremówka 30 % 250 ml. śmietan fix 1 op. wiórki kokosowe do obsypania masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Jaja
Kuchnia PaulettesRóżowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)resztę kremu odłożyć do dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki
Domowa cukiernia Ewymnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem
JejKuchniasodę przesiać do miski, dodać cukier, cynamon- wymieszać. Dodać połowę startej marchewki, olej, zmiażdżone na gładką masę banany. Wymieszać łyżką. Jak widać, masa jest gęsta. Krem: resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym. Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu
greenscarfdusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy
Mango Papajaziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić(...)powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50ml likieru kokosowego i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy likier z żelatyną. Całość mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Bezę smarujemy malinami, następnie
Zapiski Młodej Żonybukiet kwiatów. Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem. Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście. Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina(...)Przejść do masy raffaello. Składniki na masę rafaello: 1/2 l śmietany kremówki 36% 2 śnieżki na mleko 100 g płatków migdałowych 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać śnieżki i płatki migdałowe. Krem wyłożyć na wierzch biszkoptu. Całość posypać sprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce
Trufelkowoziemniaczanej 150 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie kremu czekoladowego opakowanie kremu orzechowego 8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego) 440 ml mleka 5 kropel aromatu rumowego 100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej dodatkowo: wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego Wykonanie: 1. Do białek dodajemy szczyptę soli, i ubijamy na sztywną(...)równo rozsmarowujemy, nakładamy krem na boki, i nożem lub szpatułką ściągamy nadmiar kremu. Całość wygładzamy i możemy zająć się dekoracją tortu 9. Tort dekorujemy resztą kremu, za pomocą szprycy. Posypujemy boki i wierzch wiórkami kokosowymi i lekko kakao, robimy małe kropelki z sosu wiśniowego. Gotowy tort trzymamy w chłodnym miejscu. Smacznego Składniki na tort nr 2 (tortownica
Mój pomysł naKREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut Składniki: 1,2 kg marchewki 1 duży batat (słodki ziemniak) 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 25 cl mleczka kokosowego(...)gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut do zupełnej miękkości.10 minut przed końcem gotowania dodaj mleczko kokosowe i sproszkowany imbir. Zdejmij rondel z ognia i zmiksuj warzywa przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego. Serwuj zupę krem w głębokich talerzach lub miseczkach, kładąc na wierzchu łyżkę gęstej śmietany lub ubitej kremówki. Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapotem dekorować :) A co do samych babeczek - wierzę, że posmakują każdemu, no może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę(...)babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 g masła 100 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki likieru kokosowego ( w razie braku można dodać ekstraktu z wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny
Opowieści z piekarnika