weekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa
O kuchni z uczuciembrokuł (vegan) ziemniaki smażone z porem, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) a na osłodę kakaowe tartaletki owsiane z daktyli, z kakaowy kremem z awokado, daktyli i mleczka kokosowego (vegan
More food, love and dreamsminut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką kolendry
Dzieje kuchennej Wiewióryróżany (z dodatkiem wody różanej) krem tofu z mango i mąką kokosową, podany z domową granolą dyniową~ Wczoraj wieczorem pojawił się w mojej głowie szalony pomysł. To chyba dlatego, że nie musiałam się uczyć, co nie zdarzyło mi się przez ostatnie 2 miesiące :D Co Wy na to żebym założyła kanał na youtube? :) Myślałam żeby dodawać na niego video przepisy
breakfast of dreamsdynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem
Kulinarne przygody Gatityłyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje. Przełożenie ciasta: Ciasto I krem Ciasto II Polewa Posypać wiórkami kokosowymi krokodyle oczy
O kuchni z uczuciemsoli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju na ciasto makowe SKŁADNIKI 6 białek 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi
w mojej kuchnijuż kolejna propozycja na zupę z tego zdrowego warzywa na moim blogu. Wcześniej pojawiła się już zupa-krem z pieczonej dyni i zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym. Ten przepis podrzuciła mi koleżanka. Gosiu, dziękuję Ci bardzo. Dynia daje wiele możliwości w kuchni, możemy ją przygotować zarówno na słodko
Kulinarne przygody GatityOdkryłam cudowną potrawę z dyni.Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam.Potrzebujemy dynię i ser parmezan.NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ.Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia.Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm.Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli
Pasje Jolkipunkt pomijamy ;) )Dodatkowo :czekolada (gotowa lub rozpuszczona w kąpieli wodnej)dżem(według mnie najlepiej sprawdza się porzeczkowy, z innymi nie za bardzo mi podchodziły), dowolny krem lub nutella - co chcemy :)wiórki kokosowe Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180st. C i pieczemy 20-25 min.Po
charlotte gotujePrzyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 80 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem wyłożyć na ciasto i rozprowadzić. Schłodzić. Polewa 100 g gorzkiej czekolady
Chocolate Muffin Blogspód z płatków owsianych, wiórków kokosowych, miodu i masła orzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte(...)zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych więc chronią nas przed infekcjami. Składniki : Na krem : - 1i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 2 i 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne) - 3 łyżki miodu - puszka mleczka kokosowego - pół szklanki wiórków kokosowych Na spód - 1/2 szklanki masła orzechowego - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka płatków
zdrowa vege kuchniakakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane(...)mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem. Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej
Roślinna - blog wegańskiwariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy(...)dżemie układamy świeże owoce. Wyciskamy na owoce nieco kremu, na który przyklei się kolejny spód. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Gotowy tort pokrywamy warstwą kremu. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego dla odpowiedniej konsystencji – im więcej tym rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale wciąż jeszcze jest
Ciastkozercy