pestek dyni (alfa-koszyk) 20 g płatków migdałowych (alfa koszyk) 40 g migdałów (alfa koszyk) 30 g oleju kokosowego (alfa-koszyk) 30 g wiórek kokosowych (alfa-koszyk) Dodatki: 6 łyżeczek kremu z orzechów nerkowca (alfa-koszyk) garść liofilizowanych truskawek (alfa-koszyk) 6 łyżeczek powideł z wiśni (alfa-koszyk) Przygotowanie: Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna(...)olej kokosowym przełóż do malaksera. Miksuj przez ok. 3-5 minut. Do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą i stworzą jedną całość. Powstałą masę rozłóż do foremek (u mnie w kształcie serduszek) i za pomocą zwilżonej łyżeczki uformuj spód muffinek. Do 6 muffinek przełóż na wierzch powidła śliwkowe (po jednej łyżeczce), a do kolejnych 6 krem
Zdrowie na języku :Pjaki kiedykolwiek jadłam. Kremowy, gładki i prosty w wykonaniu. Do wykonania tego pysznego kremu potrzebujemy niewiele składników, w tym oczywiście, najważniejsze - kremowe ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, np. bryza lub inne z kategorii C. Kremowości zupie nadają nie tylko dobrze dobrane ziemniaki ale również mleczko kokosowe, którego w zupie wcale nie czuć. Kropką nad "i" jest podsmażony boczek(...)Przygotowanie tradycyjne: Obrane ziemniaki zalać wodą tak aby je zakrywała. Dodać sól i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, (nie wylewać wody!) dodać masło, mleczko kokosowe i pieprz. Zmiksować blenderem na gładki krem. Na patelni podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Zupę krem z ziemniaka rozlać do talerzy, wyłożyć podsmażony boczek i oprószyć listkami świeżego tymianku. Smacznego! * jeśli nie używacie masła
CookYourselfSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też
Ostra na SłodkoBasi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI:( duża blacha np. 30×26 )BISZKOPT :* mąka pszenna – 0,5 szkl* mąka ziemniaczana(...)cukrami.Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.KRUSZONKA KOKOSOWA :Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).Smacznego
Ostra na SłodkoBabeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku. Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym. Można się w nich zakochać Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)godzin w lodówce) Upieczone i wystudzone babeczki delikatnie wydrążyć w środku. Wypełnić dżemem. Masę kremową zmiksować na gładki i stabilny krem. Używając rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki w kształcie gwiazdki, ozdobić babeczki. Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ozdobić pralinką. Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmini tartę, ale z przepisu wychodzi 10 tartaletek, 1 ok. 39g = 95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód
Be Fit Be Strongpijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła 4 łyżki(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas
Smakołyki AsiRafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje. Ciasto: jajko, szklanka mleka, 250g mąki pszennej, 90 ml oleju, 80g cukru, 80g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki(...)sodą oczyszczoną. Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Krem: 160 ml śmietanki 36%, 100g białej czekolady
Z miłości do słodkościNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki : Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek(...)wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny. Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem kawowy
maniapieczeniaPiec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 36% + 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty 100 g wiórków kokosowych Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić(...)herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykiedyś przygotuję tort z takim kremem :). Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie, to ilość cukru - zredukowałam ją o ponad połowę, bo cała szklanka, to zdecydowanie za dużo, ale ostatecznie krem i tak mógłby być dla mnie ciut mniej słodki ( trzeba pamiętać, że adwokat jest słodkim alkoholem ). Bardzo polecam, szczególnie tym, którym z różnych powodów nie po drodze z piekarnikiem(...)może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Do kremu wlać adwokat i zmiksować do dokładnego połączenia. Na koniec wsypać wiórki kokosowe ( 250 g ) i wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy krem podzielić na 4 równe części. W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub na tacy/desce rozłożyć pierwszą warstwę herbatników - 4 x 4. Na herbatniki wyłożyć jedną
Opowieści z piekarnikatego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki(...)magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g gorzkiej czekolady (86% kakao) łyżka […] Artykuł Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKrem: 300 g białego ryżu 1 litr mleka roślinnego 80 g cukru białego 20 g cukru waniliowego opcjonalnie do kremu: 50 g sojowego mleka w proszku 2 śmietan-fixy (to nic innego jak glukoza ze skrobią) dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka masła kokosowego suszona aronia do dekoracji Przygotowanie: Zacznij od rozmrożenia szpinaku, po czym dobrze go odsącz(...)Ciasto podziej na dwie- trzy części, w zależności od tego ile warstw chcesz zrobić. Ułatwiłam sobie pracę za pomocą talerza. Okruchy ciasta rozdrobnij z dodatkiem masła kokosowego i wiórków. Warstwy ciasta posmaruj kremem, górna warstwę również i posyp kruszonką z ciasta. Radzę obkleić okruchami również boki, w miejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach. Smacznego! Ps. Szpinak
greenscarfkruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie
Chocolate Muffin Blogrównież na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową i owocami Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową
coolinarnyPyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody
Pora na pora i pomidora