Przepis na intensywną w kolorze i smaku zupę krem z pieczonej papryki czerwonej i batatów, zabieloną mleczkiem kokosowym. Zamiast makaronu, pieczone warzywa pokrojone w cienkie słupki. Pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na długie zimowe wieczory. Zimą chętniej sięgamy po zupy. Kiedy na dworze jest mroźno i przemarzniemy, najszybciej ogrzeje nas miseczka aromatycznego wywaru. Bezkonkurencyjny jest oczywiście rosół, ale świetnie też(...)przykryciem, po czym warzywa dokładnie zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli potrzeba, dolać trochę wody dla osiągnięcia odpowiedniej konsystencji kremu (u mnie jest dosyć gęsta). Zupę skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać gęste mleko kokosowe (z puszki). Zupę podawać gorącą od razu po przygotowaniu, dekorując pieczonymi, cienkimi słupkami warzyw. 1 porcja to ok. 265 kcal , węglowodany
Dietologpapieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 400 ml mleczka kokosowego 4 żółtka 4 łyżki ksylitolu 35 g mąki ziemniaczanej 10 g masła ponad to 250 g świeżej żurawiny (na małą foremkę) 1 łyżka ksylitolu do posypania ciasta(...)Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Żółtka ubijamy mikserem razem z ksylitolem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Cieple mleczko wlewamy do masy jajecznej cały czas obijając mikserem. Następnie miksturę przelewamy do garnka w którym gotowało się mleczko, dodajemy masło, stawiamy na małym ogniu i cały czas energicznie mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy
Przysmaki Karolkiszklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i mieszając(...)zagęstnienia budyniu, wystudzić do zimnego budyniu, śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i porcjami dodawać do zimnego budyniu ubijając mikserem na średnich obrotach cały krem rozsmarować na jednej części karpatki, posypać wiórkami kokosowymi i nakryć drugą karpatką, lekko przycisnąć, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - karpatka jest delikatna, krem nie jest za tłusty
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych Ciasto: Tłuszcz rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)całkowitego wystygnięcia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki puch. Dodawać partiami zimny budyń. Na końcu wlać wódkę. Na ciasto orzechowo - jabłkowe wyłożyć krem i równomiernie go rozprowadzić. Przykryć blatem kokosowym. Życzę Wam miłego dnia
My simple kitchenwłasny/ Składniki: 25 g mąki orkiszowej 25 g mąki z quinoa Quinua Real 15 g kaszki orkiszowej Nominal 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól łyżka kremu z orzechów włoskich z nasionami konopii Amandin ok. 40 ml mleka z orzechów macadamia Amandin + łyżka kremu z orzechów laskowych z kakao Amandin do nadziania Opcjonalne dodatki
Poranek na słodkopołowie dobre jak jej to wczorajsze z makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego 400 ml sok z połowy cytryny 4 czubate łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru(...)Lidla tak się zachowuje), dodaj agar, dokładnie wymieszaj i gotuj prze minutę cały czas mieszając! Dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem: zblendowane tofu, mleko kokosowe i agar, nie może być żadnych grudek! Powstały krem wstaw do lodówki (2 h) , musi być ścięty tak w 2/3 zanim położysz go na spód ciasta. Frużelina, czyli ostatnia warstwa: około 400 g owoców (maliny, wiśnie, jeżyny
greenscarfmąki orkiszowej, 20 g cukru pudru, 130 g masła, czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry(...)lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić
SzczyptaSmaQjogurtem naturalnym nie przepada, a on zdrowszy od reszty. Żeby go zachęcić do jedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka . Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru 5%, masło shea, gumę arabską (błonnik z akacji
kruche babeczkiKlasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku, na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżki(...)bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem z cytryny
cool and mintymniejszą ilość, spróbować i najwyżej dolać więcej) i dokładnie całość mieszamy (ja robię to widelcem). Na dno pucharka kruszymy 1 ciastko francuskie (lub herbatniki), wykładamy nasz ekspresowy krem czekoladowy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i drobniej pokrojoną suszoną żurawiną. Zdobimy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Szybko, czekoladowo, smacznie S macznego
Słodkie okruszkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach(...)około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa
Di gotujecóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu lub wodysólpieprzsuszone płatki chilimasło do smażenia1 łyżka oleju rzepakowego EVWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatitypestek dyni (alfa-koszyk) 20 g płatków migdałowych (alfa koszyk) 40 g migdałów (alfa koszyk) 30 g oleju kokosowego (alfa-koszyk) 30 g wiórek kokosowych (alfa-koszyk) Dodatki: 6 łyżeczek kremu z orzechów nerkowca (alfa-koszyk) garść liofilizowanych truskawek (alfa-koszyk) 6 łyżeczek powideł z wiśni (alfa-koszyk) Przygotowanie: Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna(...)olej kokosowym przełóż do malaksera. Miksuj przez ok. 3-5 minut. Do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą i stworzą jedną całość. Powstałą masę rozłóż do foremek (u mnie w kształcie serduszek) i za pomocą zwilżonej łyżeczki uformuj spód muffinek. Do 6 muffinek przełóż na wierzch powidła śliwkowe (po jednej łyżeczce), a do kolejnych 6 krem
Zdrowie na języku :Pjaki kiedykolwiek jadłam. Kremowy, gładki i prosty w wykonaniu. Do wykonania tego pysznego kremu potrzebujemy niewiele składników, w tym oczywiście, najważniejsze - kremowe ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, np. bryza lub inne z kategorii C. Kremowości zupie nadają nie tylko dobrze dobrane ziemniaki ale również mleczko kokosowe, którego w zupie wcale nie czuć. Kropką nad "i" jest podsmażony boczek(...)Przygotowanie tradycyjne: Obrane ziemniaki zalać wodą tak aby je zakrywała. Dodać sól i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, (nie wylewać wody!) dodać masło, mleczko kokosowe i pieprz. Zmiksować blenderem na gładki krem. Na patelni podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Zupę krem z ziemniaka rozlać do talerzy, wyłożyć podsmażony boczek i oprószyć listkami świeżego tymianku. Smacznego! * jeśli nie używacie masła
CookYourselfSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też
Ostra na Słodko