krem kokosowy - 3038 przepisów (strona:56/203)

Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 354

cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą wiśniową razem(...)kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej, ścięte ciasto kruszymy drobno i mamy super boki tortu, zamiast wiórków kokosowych czy orzechów. Żeby okruszki, orzechy lub wiórki trzymały się tortu, trzeba cały dookoła wysmarować kremem ale niezbyt grubo, taki wyrównujący i zamykający dziury podkład. Na małych zdjęciach pokazałam jak wszystko mniej więcej wygląda krok po kroku, fotki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tort Mleczna czekolada z karmelem 198

cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu(...)biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu.  5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort  udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Urodzinowa biedronka 191

oleju 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 6 żółtek 10 dag cukru 40 g mąki pszennej 450 ml mleka 220 g masła zapach waniliowy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka dżemu truskawkowego wiórki kokosowe Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić do otrzymania(...)blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem. Na dżem rozłożyć 3/4 kremu. W drugim blacie małą szklaneczką powycinać otworki i położyć na kremie. Blat z otworkami posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić

Ewusiowe Smaki
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 460

Jutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegański tort tisramisu 202

sojowego mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml octu jabłkowego lub winnego jasnego szczypta soli krem: 4 kostki naturalnego tofu po 180-200 g puszka mleka kokosowego sok z jednej cytryny 150 g cukru do nasączenia biszkoptu: 150-200 ml mocnej kawy 50 ml esencji waniliowej (użyłam własnej roboty, tu najdziecie przepis) tabliczka(...)rzadki, to dla pewności możecie rozpuścić łyżeczkę agaru w 50 ml wody (zagotować to razem i mieszać przez chwilę) i dodać do kremu, ja tak zrobiłam, bo niepotrzebnie dodałam całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym. Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Cukier zblenduj na puder lub użyj po prostu cukru pudru. Do dużej miski przesiej mąkę

greenscarf
Tort malinowy 412

mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Dodatkowo:- dżem malinowy- ok. 500g świeżych malin- wiórki kokosowe (do posypania boków)- listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni)  wcześniej(...)jeszcze płynną galaretkę cytrynową. Trzeci blat nasączamy i nakładamy krem cytrynowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu i malinami.Tort malinowy nie należy do gatunku „ciężkich”. Delikatny krem w połączeniu z malinami  nie jest za słodki, a wilgotny biszkopt  jest jego doskonałym uzupełnieniem. Z pewnością

mojewypiekiinietylko
Tort bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 91

pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju  4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 listki żelatyny Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego(...)miski i wystudziłam. Żelatynę odpowiednio przygotowałam (listki żelatyny należy rozpuścić w wodzie i gotować ok 5 minut). Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki, żelatynę oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą

nietadieta
wega drożdżowy marchewkowiec z tofu-kokosowym kremem 169

Dzisiejsze śniadanie zjadłam z wielkim uśmiechem na twarzy. Czekałam na nie z wielką niecierpliwością od  wczorajszego wieczoru. Przygotowałam ciasto marchewkowe- drożdżowe, na płatkach orkiszowych, z kremem z tofu i mleka kokosowego. Standardowo połączyłam jak najwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać

healthy dreams
Krem z soczewicy 256

jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany(...)się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną

Przysmaki Karolki
KOKOSANKA – ŁATWE, SZYBKIE CIASTO KOKOSOWE 291

wiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ). Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie

Ostra na Słodko
Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym 134

wrzenia i wsyp len mielony, ciągle mieszając staraj się nie doprowadzić do grudek. Dodaj mleko kokosowe. Dosmacz solą i pieprzem, jak lubisz. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podawaj z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem (opcjonalnie) Zupa doskonale rozgrzewa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Krem kokosowy z kiwi i biszkoptami 176

delikatny krem … i mięciutkie biszkopty …  Czyż nie wygląda smakowicie?!  Zrobiłam go zupełnie bez planowania , zerkając na leżące w kuchni kiwi za którymi nie przepadam …  W tej wersji mogłabym je jeść bez opamiętania ;) SKŁADNIKI:- dojrzałe kiwi – 2 szt- cukier puder – 5 łyżek- okrągłe biszkopty – 50 g- jogurt naturalny – 200 ml- mleko kokosowe(...)łyżkami cukru pudru waniliowego ( może być również zwykły ). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder  i dobrze mieszamy blenderem na jednolity krem. Dodajemy jogurt naturalny , mleko kokosowe i wiórki cały czas miksując.  Białka z jajek ubijamy na sztywną piane , a następnie dodajemy je stopniowo po 1 łyżce do kremu i cały czas miksujemy. Do pucharków wkładamy

Ostra na Słodko
Krem z marchewki z pomarańczą 192

Piękny, słoneczny krem z marchewki z nutą pomarańczy. Czyż nie wygląda jak słoneczko? Składniki (2 porcje): - 1kg marchewki - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 4 pomarańcze - 100 ml mleczka kokosowego z puszki - 1 plaster świeżego imbiru - 1 łyżka (płaska) suszonego majeranku - 1 l wody/bulionu - 0,5 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz Marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki(...)tradycyjne: Warzywa (marchew, czosnek, imbir i cebulę) podsmaż na maśle. Zalej wodą/bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj sok z cytryny i mleczko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem. Smacznego

CookYourself
Domowe Raffaello 224

dzisiaj wersję bezalkoholową, więc śmiało możecie zaproponować ją także dzieciom. Jeśli tak jak ma macie na dnie szafki zapomnianą puszkę mleka kokosowego to świetny moment, żeby ją wykorzystać – i to w całości, bo zrobimy z niej i krem i poncz do ciasta :) Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą(...)alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem 158

Jeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.  Składniki: 250 g pietruszki - korzeń, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szalotki, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka curry, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka(...)mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do  momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody. Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Krem podajemy

Moniki Smakołyki