zimno i ogólnie jest nieciekawie. Przygotowałam jesienny krem dyniowy z kurkami i grzankami czosnkowymi. Ta zupa jest idealna na dzisiejszą pogodę. Smaczna i mimo tego, że to krem syta. Znacie śmietankę kokosową ? Nie ? To koniecznie kupcie, bo jest rewelacyjna. Według mnie lepsza od mleka kokosowego i świetnie pasująca do zup kremów. A jeśli nie wiecie gdzie ją kupić to zajrzyjcie
Ewa w kuchnisklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki
Czerwień i błękitplasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje
Moja Galeria SmakuTrochę ostatnio zaniedbałam bloga, wybaczcie. No, ale już wracam do Was z przepisami i nowymi pomysłami . Na początek zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku(...)Miąsz miksujemy w robocie kuchennym, aż uzyskamy konsystencję puree. Przekładamy do bulionu i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy resztę przypraw. W osobnym naczyniu mieszamy 4 łyżki mleczka kokosowego z 3 łyżkami kremu dyniowego. Następnie całość przelewamy do reszty kremu. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Przelewamy krem do miseczek i posypujemy migdałami
noteskulinarnyfigaherbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód - 200 gram mąki owsianej - 50 gram mąki kokosowej - 40 gram oleju kokosowego - 2 jajka(...)minut. Po tym czasie odstawiam do ostygnięcia. Polewa W garnuszku rozpuszczam olej kokosowy oraz czekoladę. Zdejmuję z ognia i dodaję odsączone daktyle. Całość blenduję na jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą pokrywam całe wystudzone ciasto. Ciasto jest bardzo kruche i charakterystyczne w smaku a krem smakuje jak najprawdziwsza czekolada - jest słodki (mimo braku cukru) a jednocześnie delikatny - rozpływa się
Health-Fit-LifeCiasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada
Ala piecze i gotujeTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)miseczki, wykorzystałam 2/3 woreczka, dodaję mleczko kokosowe, cukier puder i miksuję blenderem aż zrobi się gładka masa. Do tarteletek wykładam po łyżce kisielu na to krem ryżowy, i na wierzchu zimny kisiel. Dekoruję mleczkiem kokosowym , i miętą
wesoła kuchniagryczanej -20g kakao -100g miękkiego oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) -1 łyżka przyprawy do piernika - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Żurawinowa frużelina -200g żurawiny -1/2 szkl. ksylitolu -1 łyżeczka skrobi(...)ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz ze śmietanką. Pierwszy blat przełożyć frużeliną, następnie nałożyć krem jaglany i poukładać pokrojone krówki. Na górny blat nałożyć ubitą śmietankę kokosową lub jogurt wegański z odrobiną ksylitolu i ułożyć dekorację z żurawiny
Candy Pandasmąki owsianej (bezglutenowej) -45g kasztanowej -35g skrobi Jaglany krem waniliowy -100g kaszy jaglanej -2 szkl. napoju migdałowego -3 łyżki śmietany kokosowej -ksylitol -łyżeczka pasty waniliowej (lub laska wanilii) Dodatkowo -krem z orzechów włoskich Amandin ( recenzja ) -kilka kostek gorzkiej czekolady EKLERKI Napój roślinny, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki(...)połowie gotowania pod przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendować na gładką masę dodając śmietankę kokosową. Eklerki po wystudzeniu przeciąć ostrym nożem z ząbkami, posmarować kremem z orzechów włoskich oraz kremem jaglanym. Całość polać cienko gorzką czekoladą
Candy Pandaswszystkim ;-). Miśka uwielbia kaszę gryczaną (serio!) i maliny więc wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy(...)każdą piec około 30 minut lub upiec całość na raz i po wystudzeniu podzielić na 2 lub trzy części, ja wybrałam pierwszą opcję. Posmarować dżemem malinowym. Przygotowanie kremu: z mleka kokosowego zebrać tylko gęstą część z góry puszki, agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (max 3 łyżki). Ubić na sztywną pianę mleko kokosowe z agarem i cukrem, można dodatkowo dodać
greenscarfpatissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej kruche ciasto namięknie(...)cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoszklanka malinmały słoiczek (150 ml) dżemu porzeczkowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie
Słodkie Przyjemnościczasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy przez 3 godziny. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. krem jaglany 100 g kaszy jaglanej tabliczka białej czekolady +odrobina mleka 3 łyżki wiórków kokosowych + truskawki do ozdoby Suchą kaszę prażymy w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalewamy szklanką wody, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu(...)łamiemy na kostki, umieszczamy w miseczce i zalewamy odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Dokładnie mieszamy. Kaszę blendujemy razem z rozpuszczoną czekoladą i dodajemy wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wierzchu naszego tortu. Dekorujemy połówkami truskawek. Przechowujemy w lodówce. Wszystkiego dobrego wszystkim mamom! Smacznego! Na zdjęciu moja kochana mama - jak widać bardzo zadowolona ze słodkiego podarunku
Kuchnia EllieZupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki
Apetyt na Zielonedyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem z dyni na słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru 400 ml mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego(...)piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Zupę gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie się rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy
Cooking Monsterdyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem z dyni na słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru 400 ml mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego(...)piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Zupę gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie się rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy
Cooking Monster