Jaglany krem buraczany; z sosem mleczko kokosowe-tahini; malinami tak, oficjalnie jestem dumna z mojego..moich mikserów które pierwszy raz w życiu współgrały i nadały kremowi konsystencji której pożądałam :D nie wierzę, że kolejny rok za mną, że za kilka godzin znów będę (czysto teoretycznie jak na razie) o kolejny rok starsza, że za miesiąc mam studniówkę
More food, love and dreamsokoło 10 minut każdą porcję. Buchty rosną w trakcie gotowania, więc pokrywka nie powinna być płaska. Podawać najlepiej na bieżąco gorące, bo na takich najlepiej rozpuszcza się olej kokosowy vel masło, krem czekoladowy, konfitury, itd. Osobiście robię więc po 6 sztuk na raz, akurat w sam raz na jedno rozdanie na naszą czwórkę, a w czasie kiedy jemy, gotuje się(...)oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo cokolwiek innego sobie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki(...)następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu. Układamy trzeci biszkopt, nasączy go i smarujemy cienka warstwą krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godz
Domowy Smak JedzeniaFeed Me Better . W wyniku tych poszukiwań powstał świetny tort, maksymalnie wypełniony truskawkami, w którym idealnie komponuje się słodycz z lekkim kwaskiem limonki. Tort z kaszy jaglanej z kremem limonkowo-kokosowym z truskawkami Biszkopt ( źródło !): - 5 jajek - 100 g cukru pudru trzcinowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g ugotowanej (w 1/2 litra wody), zmiksowanej i ostudzonej kaszy jaglanej - 50 g mąki(...)tortownicy. Piecz w 180 stopniach ok. 30-35 minut. Ostudź, wyjmij z tortownicy i upiecz drugi spód w ten sam sposób. Krem limonkowy ( źródło ): - 3 limonki - 9 łyżeczek żelatyny - 300 g jogurtu greckiego - 400 g mleczka kokosowego (niesłodzonego) - 100 g cukru pudru trzcinowego - 200 g śmietany 30-36% Limonki umyj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij
Corner With Recipespieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Ciekawe(...)połową ponczu i przykryć równomiernie drugą warstwą kremu, położyć trzeci place, nasączyć pozostałym ponczem i cały tort (włącznie z bokami) równomiernie posmarować trzecią warstwą kremu. Tort posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi i dekorujemy kandyzowanymi wiśniami. Smacznego
Niezły MłynekPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)lodówce. Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę
Ugotowaćkrem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania(...)wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu. Górny ostatni blat nie pączujemy zbyt mocno. 9. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Całość za to posypujemy wiórkami kokosowymi. 10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które układamy na torciku. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce
Gotowanie...to proste !pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 2 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 15 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem do przełożenia(...)jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 10 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą
nietadietamarchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott**ricotta + krem spectalucus Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do wypróbowania, tylko brakuje poranków, równie bardzo jak snu i czasu ostatnio.Składniki:30g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennej20g mąki kokosowejmała starta na małych oczkach marchewka(ok.40g)duża łyżka jogurtu naturalnego(ok.30g)10g zimnego masła1/2 łyżeczki
More food, love and dreamsszklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem : puszka mleczka kokosowego ok 140g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao owoce do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma
zdrowa vege kuchniamąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier(...)mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy po łyżce budyniu. Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem i na to kładziemy biszkopt makowo-kokosowy Następnie smarujemy kremem i układamy biszkopty moczone w alkoholu Przegotowujemy polewę czekoladową. Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Dodajemy kakao kakao
W kuchennym oknie Ewylitra wody. Gotujemy do miękkości co jakiś czas doglądając. Ugotowaną fasolę przecedzamy. Miękkie warzywa trochę przestudzamy i wspólnie blendujemy. Dajemy dziecku wlać mleko kokosowe, dodajemy fasolę i ponownie blendujemy. Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody. Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką, pietruszką zieloną i ziarnami słonecznika. Wspólnie
Szkrab Je Samłyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka octu jabłkowego Wykonanie 1 Krem bananowy: banany rozgniatamy, mieszamy(...)wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. 3. W trakcie duszenia dodajemy stopniowo przyprawy: tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje jeszcze lepiej! 8. Smacznego! Nakarmcie
Raj dla Podniebieniaciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy
Emcia Pichciostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu. Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć(...)wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na patelni roztopić masło, wrzucić wiórki kokosowe oraz cukier puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu. Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makowa Panienka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje