czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej
MyCookBook.plpełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa 180 ml mleko 180 g olej kokosowy 2 szt jajko krem 150 g olej kokosowy 250 g erytrol lub inne słodziwo 75 g kakao 1 łyżeczka esencji migdałowej 4 łyżki mleko może być roślinne Sposób przygotowania W misce mieszamy(...)gęsta. Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, a następnie wyciągamy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto kroimy w poziomie na dwie części. Spód smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy górą. Pozostałym kremem smarujemy górę ciasta i trochę boków. Posypujemy płatkami migdałów
KucharzycaWitam was po krótkiej przerwie; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i przepyszne kokosowe ciasteczka, nadziane kremem brzoskwiniowym. Ich bazą jest mąka kokosowa którą dostałam do wypróbowania od firmy OlVita . Z mąką kokosową miałam styczność po raz pierwszy. Jednak od razu przypadła mi do gustu. Nie tylko pięknie pachnie ale także wybornie smakuje (nawet na surowo(...)masło (chłodne), kolejno mąkę kokosową. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Piec 35 minut w 160 stopniach. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i zalać sokiem z puszki, zagotować. Następnie w garnuszku zagotować szklankę mleka i gdy zacznie wrzeć dodać
Krakowskie smaki AniBiszkopt ryżowy (A4: 21x30cm) -3 jajka L -1 białko -90g ksylitolu -80g mąki ryżowej -20g skrobi (u nas z tapioki) -5 łyżek oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej) Krem truskawkowy -160g ryżu jaśminowego (lub 170g kaszy jaglanej) -3 szkl. napoju ryżowego/mleka kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według(...)indywidualnych preferencji) -200g truskawek Dodatkowo -dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D) -truskawki (do ozdoby) -krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie róg
Candy Pandasręką. Są mokre , zimne i niesamowicie pachnące cynamonem. Idealny pomysł na jesienną osłodę. Dziś mam dla Was przepis na ciasto dyniowe , ale w wersji deluxe ;) Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie! A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią(...)cukier – 1 szkl * olej – 3/4 szkl * starta na grubych oczkach dynia – 2 szkl * cynamon- 1 łyżka * soda – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * ser biały 3 x mielony – 500 g * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * cukier – ok. 3/4 szkl * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO
Ostra na SłodkoBuraczany (albo buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ziele(...)oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych i przesmażonych na maśle
Walijskie Pichceniełyżki cukru waniliowego 4 łyżki mączki ziemniaczanej Polewa z mango na górę sernika: 3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko Drobno zmiksować herbatniki z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy uprzednio obłożonej pergaminem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała. Mango obrać, usunąć pestkę. Zblendować wraz(...)cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia składników, uważając by nie napowietrzyć masy serowej. Do sernika przełożyć gęsty krem (śmietankę) kokosowy, dodać puree z mango. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Na masę twarogową należy wylać puree z mango. Piekarnik nagrzać do 175oC
Słodki Zakątekkokosowy. Składniki na sernik: - 500 g sera białego - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wiórków kokosowych Składniki na krem: - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo trochę wiórków kokosowych do dekoracji i kulek rafaello. Najpierw oddzielamy białka(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 60 minut. Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony zabieramy się za zrobienie kremu. Teraz robimy krem. Śmietanę ubijamy razem z cukrem i ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy i wykładamy na sernik. Sernik dowolnie dekorujemy. Ja posypałam go wiórkami kokosowymi i dodałam na wierzch rafaello. Smacznego
Kuchenne WariacjeŚwietna zupa krem o smaku curry z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry i ostrą nutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować! Składnik: 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść(...)tarce z drobnymi oczkami. Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili
Gotowanie i blogowaniebudynie śmietankowe 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego 70g białej czekolady 100g cukru zwykłego (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250ml) 100g masła + szczypta soli 30g wiórków kokosowych do kremu + 25g do posypania wierzchu ciasta 40ml Advocatu (użyłam Advocat Tiramisu) 30g migdałów w płatkach 330ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT) 1 opak. śmietan-fix 1 łyżka cukru(...)się nieco “rozbił”. Masło utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce budyniu, cały czas miksując aż do wyczerpania budyniu i powstania gładkiego kremu budyniowego. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć, przekroić na połówki. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Wylać na spód połowę masy budyniowej
Kulinarne PrzebojeSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania(...)puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamitemperaturze pokojowej). Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką. Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Upiec(...)ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach
Bulliosiemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje(...)termoobiegiem, wówczas można piec kilka blatów jednocześnie. Piec do lekkiego zezłocenia, ciasto jednak nie może stać się brązowe, ponieważ będzie gorzkie. Składniki na krem jaglany: 400 ml mleczka kokosowego 600 ml mleka roślinnego 125 g ksylitolu lub innego słodzika 9 łyżek płatków jaglanych (110 g) 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (2 łyżki soku z cytryny
moj przepis naantygrzybiczne. To naturalny antyperspirant, który zastąpi popularny produkt w sprayu. Masz w kuchni olej kokosowy olej lniany olej z czarnuszki lub olej z oregano? Wiodącym składnikiem kremu jest olej kokosowy , kto jeszcze nie zna właściwości tego oleju proponuję nadrobić zaległości. Mogłabym tak wymieniać zalety naturalnego dezodorantu jeszcze bardzo długo. Wolę jednak w tym czasie opowiedzieć wam krok po kroku(...)zgodzie z naturą. Składniki: olej kokosowy 3 łyżki, soda ekologiczna (uwaga na zanieczyszczone benzenem) 3 łyżki, mąka kukurydziana 2 łyżki, witamina E kilka kropel, witamina A 3 kapsułki, ulubiony olejek eteryczny 2-3 krople. Olej, sodę i mąkę dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy witaminy i olejek, mieszamy. Krem przechowujemy w szklanym słoiczku. W efekcie otrzymujemy
IzaGotujełyżeczka proszku do pieczenia* 4 łyżki wody* 3 łyżki oliwymasa* 1 szklanka wiórek kokosowych* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynySposób wykonaniaWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą(...)następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie częściMasło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki.Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi
Mix smaku