Idealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowego, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami. Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) spód: 2 szklanki płatków(...)zimną wodą i mleczkiem kokosowym, dodać cukier. Od momentu zagotowania się, gotować około 20 minut (do miękkości kaszy). Ugotowaną kaszę wystudzić i blenderem rozdrobnić ją z olejem kokosowym do postaci gęstego kremu. Masę jaglaną wyłożyć na schłodzony spód z płatków i wstawić na około 20 minut do lodówki. galaretka: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Przekroić truskawki
Kuchcik gotujeastmą, osteoporozą, wzmacniają odporność.” ( http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Slodkie-ziemniaki-zdrowsze-od-zwyklych,wid,16107041,wiadomosc.html ) Jedzmy więc słodkie ziemniaki kiedy tylko możemy :)! I róbmy takie pyszne potrawy, jak ta zupa krem z batatów Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką Składniki: 1 kg batatów (słodkich ziemniaków) 2 cebule 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego 1 mleko kokosowe 400ml 1 limonka (zetrzeć(...)ogniu aż bataty zrobią się miękkie. Zmiksować blenderem. Podawać skropione oliwą z dodatkiem grzanek lub świeżego pieczywa. Smacznego Inspiracja: 200 Light vegetarian dishes, Hamlyn Post Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsmakołyk Serves: 10 Ingredients ½ szklanki nerkowców – na mleko CIASTO: 2 puszki czerwonej fasoli 25 miękich daktyli ⅓ szklanki mleka z nerkowców 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM Z NERKOWCÓW ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych ⅓ szklanki mleka z nerkowców 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy albo klonowego 1 łyżka(...)gładki krem. Na wierzch zimnego ciasta wyłożyć krem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować jagodami/borówkami i wiórkami kokosowymi. Pozostałości przechowywać w lodówce. 3.5.3226 The post Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców appeared first on Cooking for Emily
Cooking for EmilySkładniki: 1 duża główka kalafiora; 4 duże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego(...)będzie upieczony. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić do zupy (kilka różyczek można pozostawić do ozdobienia talerza z zupą), wymieszać i zestawić z ognia. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Zupę przyprawić solą do smaku. Krem podawać na ciepło, opcjonalnie przyozdobiony różyczkami kalafiora, plastrami chili i imbiru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi
Gospodyni Miejskasłodką czekoladowo-waniliową rozpustę? Składniki: suszone połówki kokosa 1 i 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 budyń o smaku czekoladowym – u mnie Wodzisław krem waniliowy* chipsy kokosowe odrobina niesłodzonej konfitury jagodowej listki świeżej mięty *użyłam takiego jak w tym przepisie (klik) , ale możecie użyć dowolnego lub dodać np. truskawki i odrobinę bitej śmietany Przygotowanie: Przygotowujemy(...)mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka dolewamy rozrobiony proszek. Gotujemy całość do gęstości. Gotowy budyń przekładamy do kokosowych miseczek, posypujemy chipsami kokosowymi i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wyciskamy dowolnie krem waniliowy (*lub nakładamy owoce i bitą śmietanę). Krem zdobimy delikatnie konfiturą jagodową i listkami świeżej mięty. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiokrągłą formę średnicy 26 cm: spód: 200 g mąki pszennej (w połowie może być pełnoziarnista) szczypta soli 100 g cukru (pudru najlepiej) 100 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat. Dodaj zimny olej(...)minut. Ciasto powinno być lekko złote. Po upieczeniu chwilkę je przestudź. Czas gdy ciasto chłodzie się w lodówce, a potem piecze jest wystarczający do przygotowanie kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Zblenduj banany połącz z roztopiona czekoladą, po czym delikatnie przemieszaj z malinami. Przełóż masę na podpieczony spód tarty. Całość piecz około 25 minut
greenscarfJaglany krem buraczany; z sosem mleczko kokosowe-tahini; malinami tak, oficjalnie jestem dumna z mojego..moich mikserów które pierwszy raz w życiu współgrały i nadały kremowi konsystencji której pożądałam :D nie wierzę, że kolejny rok za mną, że za kilka godzin znów będę (czysto teoretycznie jak na razie) o kolejny rok starsza, że za miesiąc mam studniówkę
More food, love and dreamsokoło 10 minut każdą porcję. Buchty rosną w trakcie gotowania, więc pokrywka nie powinna być płaska. Podawać najlepiej na bieżąco gorące, bo na takich najlepiej rozpuszcza się olej kokosowy vel masło, krem czekoladowy, konfitury, itd. Osobiście robię więc po 6 sztuk na raz, akurat w sam raz na jedno rozdanie na naszą czwórkę, a w czasie kiedy jemy, gotuje się(...)oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo cokolwiek innego sobie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki(...)następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu. Układamy trzeci biszkopt, nasączy go i smarujemy cienka warstwą krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godz
Domowy Smak JedzeniaFeed Me Better . W wyniku tych poszukiwań powstał świetny tort, maksymalnie wypełniony truskawkami, w którym idealnie komponuje się słodycz z lekkim kwaskiem limonki. Tort z kaszy jaglanej z kremem limonkowo-kokosowym z truskawkami Biszkopt ( źródło !): - 5 jajek - 100 g cukru pudru trzcinowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g ugotowanej (w 1/2 litra wody), zmiksowanej i ostudzonej kaszy jaglanej - 50 g mąki(...)tortownicy. Piecz w 180 stopniach ok. 30-35 minut. Ostudź, wyjmij z tortownicy i upiecz drugi spód w ten sam sposób. Krem limonkowy ( źródło ): - 3 limonki - 9 łyżeczek żelatyny - 300 g jogurtu greckiego - 400 g mleczka kokosowego (niesłodzonego) - 100 g cukru pudru trzcinowego - 200 g śmietany 30-36% Limonki umyj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij
Corner With Recipespieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Ciekawe(...)połową ponczu i przykryć równomiernie drugą warstwą kremu, położyć trzeci place, nasączyć pozostałym ponczem i cały tort (włącznie z bokami) równomiernie posmarować trzecią warstwą kremu. Tort posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi i dekorujemy kandyzowanymi wiśniami. Smacznego
Niezły MłynekPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)lodówce. Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę
Ugotowaćkrem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania(...)wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu. Górny ostatni blat nie pączujemy zbyt mocno. 9. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Całość za to posypujemy wiórkami kokosowymi. 10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które układamy na torciku. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce
Gotowanie...to proste !pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 2 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 15 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem do przełożenia(...)jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 10 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą
nietadieta