jest gęsta – za to cudnie rozgrzewa i syci. Polecam fanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku(...)należy je gotować przez 3 minuty we wrzątku i przelać zimną wodą). Ja lubię ostre potrawy dlatego dodatkowo posypałam zupę świeżym chili i kolendrą. Post Zupa krem z brokułów i groszku z mlekiem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuusunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji(...)minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewrzuć do garnka z rozgrzanym masłem. Przez chwilę podsmaż warzywa. Następnie do garnka wlej litr wody. Zupę gotuj aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj trzy łyżki mleczka kokosowego i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Krem gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć
Fit&Fast KitchenOmlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O Przepis:( inspiracja) 20g mąki kokosowej15 mąki pełonoziarnistejłyżka wiórek kokosowych2 jajkaew. mleko do konsystencjistarta mała marchewkacoś do posłodzeniaJedno jajko i żółtko miksujemy z reszta składników. Białko ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łącze z resztą składników
More food, love and dreamsDzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka(...)dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy
PastelFoodDzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka(...)dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy
PastelFoodpodkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje. Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru 200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko(...)ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już tak gorąca miksujemy ją na krem, dodajemy mleczko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałą cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy - kmin rzymski, pieprz ziołowy
Przysmaki Karolkitorcik na słodkie śniadanie. Polecam Składniki: 3 szkl maślanki 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 puszka mleczka kokosowego 200 g ricotty 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych+ do dekoracja gotowa polewa Przegotowanie: Do dużej miski wlewamy serwatkę, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, kakao(...)proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki schładzamy. Na talerzu układamy jeden naleśnik
słodkie i nie tylko historie kulinarnegarnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz
Smakowity Blog KulinarnyJestem ogromną fanką kremów na bazie kaszy jaglanej. Swego czasu z uporem maniaka męczyłam czekoladowy krem jaglany na sposobów multum. Ten, zdecydowanie delikatniejszy niż czekoladowy, jest równie smaczny, jeżeli nawet nie smaczniejszy. Gotowana na mleczku kokosowym kasza jaglana, zmiksowana z bananem i wodą z kokosa smakuje bezbłędnie w towarzystwie kwaśnych owoców oraz równie kwaśnego soku z Jeżyn marki Oleofarm, który(...)Jeżyn 100% Oleofarm do dekoracji Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w mleku kokosowym. Ugotowaną kaszę studzę a następnie miksuję z bananem, miodem i wodą kokosową na gładki krem. Podaję z granatem, malinami. Przed podaniem polewam sokiem z jeżyn. Można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce, gdyż na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajaja 100 g cukru 200 g wiorków kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej . Smacznego
Różne smaki w kuchniłyżkę), kakao i mąkę kokosową. Wymieszałam, a następnie zblendowałam. Powinien powstać w miarę gęsty krem - jeśli uważasz, że jest zbyt rzadki dodaj więcej kakao lub mąki kokosowej. 5. Wystudzone tartaletki napełnij kremem czekoladowym. Polecam na dno tartaletek dodać owoce albo dżem - moim zdaniem świetnie będą smakować wiśnie albo dżem śliwkowy :) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza 1 tartaletki: 127 kcal
Vroblewska-fitlifejaja 100 g cukru 200 g wiorkow kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego
Słodkości i nie tylkopapierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy ciasta. Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy migdałami w płatkach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3h a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy Składniki na krem bananowy: 4 banany ½ litra śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany) Wykonanie kremu bananowego: Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami. Składniki na polewę czekoladową: ½ kostki margaryny
Tradycyjna Kuchnia