Składniki: Biszkopt: 3 jajka duże 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 150 g wiórek kokosowych sól szczypta Krem śmietanowo twarogowy: 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Dodatkowo: 2 galaretki(...)rozsmarować na cieście. Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki
Ala piecze i gotujeprezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych na krem: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła (200 g) pół szklanki soku(...)oraz stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3/4 kremu budyniowego rozsmarować na pierwszym blacie wcześniej posmarowanym dżemem. Przykryć drugim blatem i również go delikatnie nasączyć. Posmarować pozostałym kremem. Na wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce
Pysznie & Piękniepełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kokosowej do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy kilka łyżek przegotowanej wody 1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej wiórki kokosowe(...)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Ksylitol, nasiona chia i mąkę kokosową zmielić w blenderze na pył. Serek i jogurt zmieszać, dodać sypkie składniki i miksować przez kilka minut, aby nabrał puszystości. Biszkopt przeciąć na 3 części. Nasączyć ekstraktem zmieszanym
FitKotKrem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane
Moje Kuchenne Rewelacjepodłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 2 blaty. Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo(...)cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania, u mnie boki obsypane były startą, gorzką czekoladą. Tort schładzamy kilka
Smak mojej kuchnisoczewica zielona , wiórki kokosowe , pestki dyni , woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana , krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy , olej kokosowy , powidła z wiśni , krem z orzechów nerkowca , świeże daktyle
Zdrowie na języku :PUwielbiam pralinki Raffaello i wogóle wszystko co kokosowe. Zatem możliwość posiadania na własność całego słoiczka kremu o tym smaku skłoniła(...)mnie do wypróbowania kilku przepisów dostępnych w sieci. No i wybrałam ten jeden. Na prawdę dobry i bardzo przypominający oryginalny smak. Przepis pochodzi stąd . Im dokładniej rozdrobnimy wiórki kokosowe tym krem będzie bardziej delikatny i zbliżony do prawdziwego. Ja troszkę za słabo zblendowałam, bo są widoczne i wyczuwalne drobinki kokosu, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo smak ogólnie jest
Maślane ciasteczkoZupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy , po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry . Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam
Codzienne Gotowaniejajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek) 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa(...)wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na biszkopcie poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu), wyłożyć masę i wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej
Oryginalny smakEfekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką(...)ciepłej jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, mleko w proszku i cukier do smaku. Na końcu wsypuje wiórki kokosowe. Ja lubię gdy krem nie jest idealnie gładki i wiórki są wyczuwalne. Jeśli ma być gładki i aksamitny warto zmielić wiórki wcześniej
Pyry na Gazminut w 180 stopniach. Krem ananasowy : sok z ananasów i masło zagotować. Żółtka, mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać do gorącego soku. Dokładnie mieszać, aż krem zgęstnieje. Placek kokosowy : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piec około 20 minut w 200 stopniach, aż placek się zrumieni. Na ostudzony biszkopt wyłożyć gorący(...)krem ananasowy, na nim rozłożyć pokrojone w drobne kawałki ananasy, a jak ostygnie położyć na krem z ananasami placek kokosowy. Smacznego! * placek kokosowy można posypać po wierzchu cukrem pudrem, cukier wchłonie nadmiar wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem(...)mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera). Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
Kolizje Smakówgryczanej, na blogu mogliście skorzystać z przepisu na pyszne ciacho gryczane z bezą i truskawkami, dzisiaj serwuję jeszcze lepsze rozwiązanie, bo przepyszny tort naleśnikowy z mąki gryczanej z kremem ze śmietanki kokosowej i truskawek. W tym daniu możecie znaleźć wszystko co naturalne, zdrowe i co macie w tej chwili pod ręką, czyli truskawki. Zdecydowałam się na przygotowanie tego deseru, który(...)soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby utrzymać ich temp. do samego podania. KREM KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY: - śmietanka kokosowa (jak otworzysz puszkę, to zbierz śmietankę do kubeczka) - 250 g truskawek + truskawki do przełożenia około 150 g- 200 g - ksylitol do posłodzenia W/w składniki zmiksuj na truskawkowy puch
SMYKWKUCHNIrazem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego: Z litra mleka odlać 600 ml i podgrzać w garnku. Pozostałą część mleka połączyć z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać . Gotową masę przełożyć do ciepłego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż się utworzy gęsta masa budyniowa. Gotową
Na słodko lub wytrawnie