krem kokosowy - 3038 przepisów (strona:60/203)

Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 232

wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli.  Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas(...)boki tortu.  Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania

Luźna Kuchnia
Trufelki kokosowe 175

princessa. Na pewno powtórzę wyrób, wtedy już z dodatkami :) Składniki: 200g białej czekolady 60ml kremówki 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka masła wiórki kokosowe do obtoczenia EWENTUALNIE: 1 wafelek kokosowy typu princessa zmielony na mniejsze kawałki migdały blanszowane Przygotowanie: Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, zalać kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej lub na maleńkim gazie, aż czekolada(...)wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*. Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką po trochu, formować kulki (jeśli mamy migdały, teraz zanurzamy je w kremie), obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić**. * Ponieważ moja masa nie chciała twardnieć, włożyłam ją do zamrażalnika na 3 godziny. ** Gotowe kulki znów włożyłam do zamrażalnika, na całą dobę. Po tym czasie były

Cakes By Kejt
Muffinki z kokosem, czekoladą toffi i kremem serowym 222

pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca nie bardzo się lubimy, chociaż kto wie, może kiedyś przypadniemy sobie do gustu.  Przepis na muffinki dostałam od znajomej, Ania(...)szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3/4 szklanki cukru  2 jajka pół szklanki oleju  3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii  Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki 36% cukier- wedle uznania Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki to jest: przesianą mąkę

Krakowskie smaki Ani
Kopiec kreta- wegański & fit 247

blaszki znikło w kilka godzin :D  SKŁADNIKI: NA CIASTO: szklanka mąki jaglanej 1/3 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) 4 łyżki karobu 1/3 szklanki mąki owsianej NA KREM: 2 banany 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 puszki mleka kokosowego + mleko migdałowe do dolewania podczas gotowania WYKONANIE: Osobno mieszamy suche składniki na ciasto, osobno mleka(...)pokruszyć. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody, gdy zaczyna nam brakować płynu, dolewamy mleka migdałowego. Na sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i banana- całość blendujemy. Jednego banana obieramy i kroimy w plasterki, które kładziemy na spód ciasta. Krem przekładamy na plasterki banana- formujemy kopczyk. Wierzch kremu posypujemy skruszonym ciastem i odkładamy do lodówki

healthy dreams
Czekoladowa pokusa 332

bardzo smaczne i efektowne. Składniki: Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki(...)czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z mango i dyni 161

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa krem z mango i dyni Składniki: Dynia – 1 sztuka średniej wielkości np. Hokkaido Mango – 1 sztuka Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżeczki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion warzywny – 3 szklanki Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masa, suszone mango (opcjonalnie), imbir(...)masala. Gdy dynia delikatnie zmięknie przełożyć ją do garnka, zalać bulionem i gotować aż będzie miękka. Następnie dodać do zupy obrane mango i całość zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami

Kuchnia Bon Appetit
Krem daktylowy 158

zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone daktyle nie są tak smaczne, ale w połączeniu z mleczkiem kokosowym, pycha :) Daktyle są słodkie i zastępują w tym kremie cukier, a do tego nadają cudowny smak. Składniki: 100 g suszonych daktyli 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka naturalnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)łyżka alkoholu (do wersji dla dorosłych) Przygotowanie: Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut. Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często

Kuchcik gotuje
Kokosanka dla dorosłych 295

Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)pszennej 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 25 dag masła 82% ½ szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 15 dag wiórek kokosowych Wierzch z prażonych wiórek: 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka czubata łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Masa budyniowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz

Wanilia i Kardamon
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 182

Była już tarta z jaglanym kremem na słodko. Czas na jej wytrawną wersję. Powstała spontanicznie, jak i wszystkie moje ostatnie przepisy. Muszę przyznać, że w początkowej fazie prowadzenia bloga łapałam się na tym, że gotowałam dla mojego funpage. Opracowywałam przepisy, dbałam o staranność wykonania i piękny wygląd dla efektownego zdjęcia.  Miało to swoje plusy, bo wymuszało kreaktywność w kuchni(...)średnicy 30 cm: Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tort Płatek Śniegu 224

Całość mieszamy przy pomocy miksera na średnich obrotach ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: ok 60g wiórków kokosowych srebrne i perłowe kuleczki cukrowe do dekoracji Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy(...)biszkoptowy. Cały tort ‘tynkujemy’ grubą warstwą niebieskiego kremu. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Biały krem umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i dekorujemy wierzch tortu. Na końcu obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny

Słodki Pomysł
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 244

nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego  Polewa: 200 g czekolady  2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Formę(...)około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi

Mania Gotowania
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 123

Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku Razem z Natalią vel WegePanna i Agatą vel Wege Smaki postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów obiad kompletny na bazie cukinii. Jest to nasza wspólna akcja pod nazwą „WEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład(...)minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Placuszki z płatków teff (miłki abisyńskiej). 176

PLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko łyżeczka naturalnego słodzidła (u mnie Goviosid - glikozydy stewiolowe) Do podania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi   i stewią w płynie(...)Płatki zalać wrzątkiem około 0,5 cm ponad ich poziom i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, słodzidło i wymieszać.  Na koniec dodać jajko i krem czekoladowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie bardzo gęste, dodać odrobinę mleka. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni ok. 3 minut z każdej strony

Poranek na słodko
Mazurek cytrynowy 210

przestawali je piec i kupować. Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie(...)mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1) Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy. Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni mazurka. Tak przygotowany mazurek jest już gotowy do jedzenia. :) Przechowujemy w lodówce. (Nie wiem ile maksymalnie... szkoda było mi sprawdzać ;) Wg mnie mazurek jest obłędny

Jedzeniomania