oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę(...)obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem
SzczyptaSmaQmąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny(...)kremu, wyrównać, położyć drugi krążek biszkoptu i wyłożyć połowę pozostałego kremu, na wierzch położyć ostatni krążek biszkopta, nasączyć resztą ponczu rozsmarować cienko resztę kremu-górę i boki. Udekorować wg swojego uznania: boki posypać wiórkami kokosowymi, górę polać płynną czekoladą, bitą śmietaną i dowolnymi ozdobami. Odstawić tort na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania(...)tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu
A Ty Smakuj Mniegorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Milka do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka(...)patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie
CiastkozercySkładniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika Karmel - 200 g daktyli Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 10 g oleju kokosowego Wykonanie Dzień wcześniej(...)tortownicy i pieczemy przez około 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części. Kakaowy krem Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2 /3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim
Health-Fit-Lifekakao 3 łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM: śmietana kremówka 250 ml. serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia METODA: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka(...)podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem
Kuchnia Paulettesmleku sojowym z dodatkiem ksylitolu (około 20min) i zostaw pod przykrywką, aby jeszcze bardziej napęczniała. 2. Oreo podziel na ciasteczka i krem. (Możesz zostawić kilka do dekoracji) 3. Połowę ciasteczek zblenduj na drobno z migdałami, orzechami, olejem kokosowym i suszonymi owocami. Wyłóż nimi spód blachy i wsadź do lodówki. (Jeżeli się nie lepi możesz zwilżyć palce
Pland based filletylko do połączenia składników. na koniec wmieszać likier lub syrop. Masę wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości. Piec w 170 stopniach 25 minut. Krem: 250 g ricotty 100 g białej czekolady łyżka syropu kokosowego wiórki kokosowe (8 łyżeczek) sparzone i obrane migdały (ok 24 sztuki) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie stopniowo wlewać do ricotty, mieszać łyżką
coolinarnywprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie(...)łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki masła orzechowego- 1/4 szklanki kakaoSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady
Smaczne Zdrowecytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusispóźniony? Ponieważ tę zupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki:1 mała dynia hokkaido(...)dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak.zupa krem z dyni
Bon Appetit Małgorzatypokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy do składników suchych. Mieszamy całość(...)słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada lub posypka cukrowa Przygotowanie : W blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Na masę kolejną warstwę herbatników. Krem
dobra gospodyni dom wesołym czyniCiasto „bounty” z krówkową wkładką Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni
RelaxtimeDziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie lubię ciężkich kremów takich w stylu PRL, który zwykle był na bazie margaryny, takich nie lubię, bita śmietana to jest to. Do bitej śmietany dodaję kilka łyżek mleka kokosowego , podobnie do ponczu
Kawa z mlekiemgłówne składniki. Składniki Spód 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu 1 jogurt naturalny Krem 1 opakowanie sera ricotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao(...)kostkę i dodajemy do ricotty. Słodzimy ksylitolem i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy łyżeczkę agaru i dodajemy do kremu. Energicznie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy spód i za pomocą łyżki równomiernie nakładamy ricottę z brzoskwiniami. Wierzch wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajmy na zimno. Brzoskwinie zawierają potas, bor, fosfor, witaminę A, niacynę, czyli witaminę B3, która
My Chcemy Jeść