Desery są okazją do wykorzystania pozostałości kremów, galaretek… i nie tylko. Kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego wystarczy przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami. Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek)- truskawki (kilka sztuk)- czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego
mojewypiekiinietylkoDzień dobry ! Startujemy dziś z przepysznym kremem z batatów ! Dlaczego warto jeść bataty, chyba już wiecie - jeżeli nie zapraszam na fanpagea. - puszka mleka kokosowego - 3 średnie bataty - 1 zwykły średni ziemniak - 1/2 łyżeczki rozmarynu - pieprz, sól dla smaku - duży ząbek czosnku Prościzna ! Gotujemy ziemniaki, następnie odcedzamy je, lekko studzimy i blendujemy. Dodajemy mleko kokosowe, oraz
dlaSmaQblogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula
Kulinarne przygody Gatityzatem przepis na pyszne ciasto, ze smakującym jak lody śmietankowe ( i to nie tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo(...)truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć je na schłodzonym kremie budyniowym w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać "śmietan - fix". Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę truskawek ( najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego ), posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Opowieści z piekarnikaKrem czekoladowy przygotowany na bazie awocado smakuje rewelacyjnie! Okazuje się, że desery też moga być super zdrowe. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru i jajek. Jedząc go nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony, dopóki mu nie powiesz. Jeśli nie przepadasz za awokado przepis odczaruje Twoją niechęć. Na słodko ten nieciekawy owoc smakuje genialnie. Recepturę znam od dawna, nie mogłam(...)dietą polecam również! Na Walentyki także jak znalazł! Jest jedwabiście gładki, mocno czekoladowy w smaku, po prostu uzależniający! Składniki na 2 porcje: 1 duże awokado 100-120 ml mleka kokosowego 2 łyżki kakao 5 łyżeczek ksylitolu maleńka szczypta soli Wykonanie: awokado przepołowić, usunąć pestkę wbijająć nóż zdecydowanym ruchem i robiąc obrót nożem łyżeczką wybrać miąższ i zblendować z pozostałymi składnikami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie(...)Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku kremu z nutelli. Smacznego! Pomysł zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com
Kolizje Smakówprawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Polecam! Składniki na formę 23 cm: Składniki na spód: 100 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki gryczanej 50 g oleju kokosowego (następnym razem dam 70 g) 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, w przypadku gdy ciasto(...)miałam bardzo słodkie banany) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę kakao (opcjonalnie, dla koloru) Składniki na czekoladowy krem: 2 dojrzałe małe banany 1 dojrzałe awokado 1 łyżka syropu z agawy / miodu lub innego słodzika 1 łyżka kakao Formę wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką ryżową. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre
moj przepis nałyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka niesiarkowanych moreli(...)ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka'; document.write
moj przepis naresztą, jednocześnie pozwalając, aby się podgrzał. Gotową zupę konsumujemy w uzyskanej postaci lub ją miksujemy, gdy przestygnie, aby uzyskać zupę krem. Wedle uznania przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smacznego. Przepis inspirowany Zupą kokosową ze szpinakiem i patatami z książki Potrawy z warzyw,wyd. Olesiejuk
Weganizm infantylnyKażdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej ubijać. Stopniowo dodawać serek, tak by powstała jednolita masa
maniapieczeniaNatomiast mus kokosowy jest smacznym źródłem m. in. błonnika, potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy D i K. Czym się różni od oleju kokosowego? Ma bardziej zwartą konsystencję i jest produktem gotowym do spożycia w formie kremu. Świetnie sprawdza się też jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Po za tym doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek
Di gotujeposadzoneMuffiny czekoladowo-buraczane You love to cook Babka majonezowa z lukrem królewskim Zakątek Smakosza Babka piaskowa Zdrowo zakręcona Babeczki kokosowe w czekoladzie Z miłości do pieczenia Mini babki cytrynowe Z miłości do słodkości Wielkanocny zajączek limonkowyBabka z orzechami i kremem czekoladowymBabka z kakaoBabka na oleju według siostry Anastazji Z zeszytów Bożenki Pyszne babeczki z cytrynowym lukrem
Moje domowe kucharzenierozpuść w kąpieli wodnej. 4. W dużej misce ubij śmietanę, w drugiej mascarpone. 5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. 6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej. 7. Nasącz ostatnią część biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu
A Ty Smakuj Mniemoże być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego Polewa: 125 g masła 8 łyżeczek kakao
Krokusowy DomOgrom pracy sprawia, że nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie i najczęściej goszczą u nas szybkie ciasta na zimno:) Co wcale nie oznacza, że są
Z miłości do słodkości