nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam
paapilotkaaPyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)gładki krem. Uzupełnić gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, śmietanką, zamieszać. Ja otrzymałam 2 litry zupy-krem. Podawać sam lub z grzankami*, posypany szczypiorem... pycha :-) * 2-3 kanapki smaruję delikatnie olejem kokosowym, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanej patelni, posypuję delikatnie solą, czosnkiem mielonym i ulubionymi ziołami. Smacznego
Smaczne Zdroweczęść wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowychDo(...)łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej. Dodamy je później do rozpuszczonej czekolady.Wafle miksujemy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło i wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przygotowaną masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.Czekoladę rozpuszczamy
Kulinarne przygody GatityPolecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego. Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej) 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu) szczypta soli około 1/3 szkl. zimnej wody Składniki(...)kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia. Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę. Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około 4 cm ciasta od zewnątrz a na górę kisiel
Moja Mama Gotujedyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych(...)wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości podczas gotowania. Dynia piżmowa 'Muscat de Provence' Składniki (na 4-5 porcji): 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence' 200 ml mleka kokosowego 1 cebula cukrowa świeży lub suszony imbir 3 goździki 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku ewentualnie natka
W SMAKjajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu(...)całość dokładnie mieszamy. 9. Spód tortu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi, a górę posypać płatkami migdałowymi
Mój pomysł nasoku z limonki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki dżemu figowego – możecie nabyć w sklepie Greckie Przysmaki 5 małych biszkoptów około 1 łyżeczki ciemnego kakao do podania: chipsy kokosowe i listek świeżej mięty UWAGA! Mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na hasło „SlodkieOkruszki” , który możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl , Daje on rabat -5% na cały koszyk. Okres aktywności kodu(...)pucharka / szklaneczki układamy małe biszkopty (ja łamie je na pół), następnie wykładamy połowę kremu, potem 2 łyżeczki dżemu figowego i resztę kremu. Całość obficie posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Podajemy z chipsami kokosowymi i listkiem świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkimoże być też mleko roślinne ) 5 płaskich łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 100 ml śmietanki 30 % 2-3 łyżeczki cukru pudru 1/2 limonki 1 owoc mango Wykonanie: Mleczko kokosowe oraz mleko wlać do rondla. Dodać 1 łyżkę cukru i skórkę startą z 1/2 limonki. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać, nie przerywając mieszania mleka, kaszę manną. Gotować 1 minutę(...)innych niedużych naczynek, do wysokości 3/4. Owoc mango obrać, oddzielić miąższ od pestki. Mango zmiksować na gładkie pure. Pure z mango wykładać na krem z kaszy manny. Deser ozdobić listkami mięty, kawałkami limonki i wiórkami kokosowymi. Smacznego
kolorowotorcikowoNiebo w gębie.... nie przesadzam. Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych
Chocolate Muffin Blogkoniec wlać sok z cytryny i dodać ksylitol. Całość ponownie ze sobą zmiksować. Musi powstać jednolita, kremowa masa. Przygotowany krem przelać na daktylowy spód. Wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować polewę orzechową : w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowego i masło orzechowe. Na sam koniec dodać ksylitol. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie
Ugotowaćogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy
Kuchnia w czekoladziemiseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę
mecooksMoja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami. Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki się zmieniają .Polecam. Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając po łyżce cukru na sztywną pianę.Następnie dodajemy(...)wlać do pozostałego ,wrzącego mleka i gotować na minimalnym ogniu aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia , dodać masło i wymieszać na gładki krem .Jeśli będą grudki przecisnąć przez sitko.Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: 70 g wiórków kokosowych. Ja prażę kokos na suchej patelni ,cały czas mieszając ,aby się nie przypalił. Kiedy będzie delikatnie rumiany zdejmujemy z patelni na talerz . Jeśli
Ladylaura.przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu (u mnie jarzynowy) lub wody - 200ml mleczka kokosowego - sól i pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania(...)Garnek zestawić z palnika (kilka kawałków łebków szparag można odłożyć do dekoracji), dodać mleczko kokosowe, obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość zblendować (używam ręczny blender). Zupę doprawić solą, delikatnie świeżo mielonym pieprzem i uzupełnić gorącą wodą do pożądanej konsystencji, ja otrzymałam 2 litry kremu. Gdyby zupa miała goryczkę można także doprawić ją ksylitolem lub cukrem, ja nie dodawałam
Smaczne Zdrowejajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały(...)kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo: Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich . Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi
Różne smaki w kuchni