krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:41/134)

Krem z pasternaku 138

lekko orzechowa w smaku. Lubię oba warzywa. Pasternak jest o wiele słodszy i łagodniejszy w smaku niż pietruszka. Na zupę idealny. Warto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku(...)Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy sól i pieprz do smaku 1 czerwone chili 2 łyżki masła 150 ml śmietanki Obierz i pokrój warzywa w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka, wlej bulion, przypraw solą i pieprzem. Gotuj zupę przez 25 minut

codojedzenia
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 135

zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki:    Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek  Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina(...)trzeba  kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście co kto lubi :)). Po ok.10 minutach, wszystkie kremy rozdrabniamy blenderem. Na koniec doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem – nie tyczy się to już oczywiście kremu z kukurydzy, którą moglibyśmy w ten sposób zepsuć. Do zupy idealnie pasują grzanki. Smacznego

Symfonia Smaków
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 160

łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy pistacjowe, owoce…   Do przygotowania muffinek nie używamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru(...)nagrzanego do 180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota

mojewypiekiinietylko
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 168

łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl. mleka 3 łyżki cukru 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka 3 łyżki miękkiego masła Wierzch i boki tortu: 500ml śmietany(...)nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.  1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity

Waniliowe Improwizacje
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 183

temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy w plastry i smażymy(...)jeden plaster cytryny dodajemy 1 płaską łyżkę cukru. Smażymy aż do skarmelizowania się owoców. Następnie osuszamy cytrynki na ręczniku papierowym a potem układamy na kremie. Gotowe :) Tartę możemy podawać ze świeżymi, dowolnymi owocami. cytrynowa tarta

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowe z makiem 189

lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem  i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki

Smak mojej kuchni
Krucha tarta cytrynowa z bezą 109

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
SERNIK NA ZIMNO O SMAKU KIWI Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ 220

Serniczek na zimno z  kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g  biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki(...)lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

RAROSSA
Krem z brokuła z czarnym ryżem z cytrynową nutką 155

jedna z moich ulubionych zup- kremów z dodatkiem skórki cytrynowej. Zupa jest idealna na śniadanie, pobudza do życia, oczyszcza. I rzecz jasna ma w sobie kaszę jaglaną.Jedzona wieczorem delikatnie ogrzewa. Ta zupa to wspaniała profilaktyka przeciwnowotworowa, w ogóle brokuł to niezle warzywo. Kto cierpi na stres i jest zmęczony – to ten krem jest dla niego! Składniki 2 brokuły

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D 193

Sezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z

SMYKWKUCHNI
Krem/masa z serka waniliowego z nutą cytryny 132

cytryny odrobina startej skórki cytrynowej   Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.     Kruche babeczki wypełnione kremem. Przepis na spody tu - klik

Di gotuje
CIASTO TYGRYSEK 243

proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru  2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO :  2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie, wlewamy(...)przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej

Pani na deser
Ciasto czekoladowo – miętowe 323

wracając do smaku, czekolada z miętą jest naprawdę fantastyczna. Dlatego bardzo ucieszyłam się kiedy znalazłam ciacho w których dominują właśnie te smaki. Głównym składnikiem kremu jest właśnie rozpuszczona czekolada z nadzieniem miętowym oraz cytrynowa galaretka. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie, ale czekałam wieki, aż galaretka zacznie zastygać i ciągle odrywałam się od innych czynności, żeby sprawdzić czy to już(...)zachwyty, ponieważ w smaku ciasto mnie zawiodło. Coś mi tam zdecydowanie nie pasowało (zresztą mąż też nie był zachwycony). Trochę nie współgrał ze sobą smak słodkiej cytrynowej galaretki z miętową czekoladą, przez co krem wydawał mi się po prostu „dziwny”. Zapewne jest to kwestia smaku, ale ja ciasta nie powtórzę i zostanę przy czekoladkach z miętowym nadzieniem Składniki

Relaxtime
#MINI TORTY# BISZKOPCIKI Z KREMEM ŚMIETANOWYM Z MASCARPONE I TRUSKAWKOWYM SOSEM 174

pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło mi 12 babeczek. Sprawdź przepisy na moje inne mini torty idealne na Komunię Świętą : Cytrynowe babeczki z ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka 2 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka kopiasta, mąki  ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: włączam piekarnik

Upiecz sobie babeczkę
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 159

krem z lodówki. Miksujemy je wszystkie razem, aż otrzymamy gęsty i puszysty krem śmietankowy. Pierwszą warstwę ciasta smarujemy kremem. Drugą kruszymy i okruchami ciasta posypujemy krem. Można też podzielić krem, posmarować nim każdy z blatów, a na wierzch pokruszyć wcześniej ściętą "górkę" wyrośniętego ciasta. Okruchów będzie mniej i ciasto będzie łatwiej nakładać. Jak się jednak domyślacie, u mnie tej górki(...)takie cudo chowamy do lodówki. I dajemy mu czas. Pamiętacie z Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku ciasta, to może opowiecie

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania