krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:42/134)

Bananowo-ananasowa chmurka 158

1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę  umieścić w naczyniu miksującym. Założyć motylek i ubijać 2 minuty, obrót(...)1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Można go robić w TM i podam tu przepis, jednak ja polecam zmiksować za pomocą miksera, żeby mieć masę pod kontrolą przez cały czas.   Żelatynę

Mania Wypiekania
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 267

lodówki. W międzyczasie blendujemy umytą i wypestkowaną brzoskwinię. Łączymy delikatnie obie masy. Jeśli brzoskwinie są mało słodkie możemy krem delikatnie dosłodzić. Przygotowanie kremu maślanego: Jest to klasyczny krem maślany, tylko zamiast zwykłego masła używam masła klarowanego*. Masło klarowane wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego(...)wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi

Dieta bez mleka
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 174

wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać

moj przepis na
bezy z kremem owocowym 142

Bezy z kremem owocowym i sosem waniliowo-cytrynowym ... trudno im się oprzeć. A że trochę pracochłonne? Czasem można zaszaleć :)  Bezy: 1 białko, 46 g cukru, 40 cukru pudru, krem owocowy: 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych lub jagodowych, 5 g żelatyny, 250 ml śmietany 30%, 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny(...)mieszając, aż sos zgęstnieje. Pamiętajmy, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał, więc nie przesadzajmy. Jeżeli jednak sos będzie zbyt gęsty, zawsze można dolać troszkę śmietany kremówki i zagotować. Krem owocowy : Owoce włożyć do garnka i na bardzo małym ogniu gotować. Gdy się rozgotują przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru. Do miseczki z żelatyną wlać trochę gorącego przecieru

królestwo garów
Torcik bananowy z mascarpone 321

mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały(...)cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.  Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Najlepsze czekoladowe ciasto 193

250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania(...)lejącego ciasta (okruchy przykleją się zawsze).  Ciasto wyjmujemy i studzimy- dopiero ostygnięte wyjmujemy z formy. Kiedy jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje

les mirabelles
Lemon curd 172

Mój pomarańczowy krem doczekał się w końcu cytrynowej "siostry". Nieco kwaśnej, ale tak aksamitnej i pysznej, że nie można jej nie spróbować :) Do przygotowania kremu potrzebujemy składników, które zazwyczaj są w każdym domu- jajek, cukru, cytryn oraz masła. I odrobinę wolnego czasu, bo krem choć szybki w przygotowaniu to wymaga jednak absolutnego poświęcenia mu tych kilku minut. Powolne podgrzewanie połączone

Kuchnia w czekoladzie
Torcik limonkowy ze słodką nutką 231

Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta

Luźna Kuchnia
Pavlova 140

Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietany kremówki – 30%, 1-2 łyżki cukru pudru, skórka starta z 1/2 cytryny owoce W 1926 i 1929 roku rosyjska primadonna Anna Matwiejewna Pavlova występowała w Australii i Nowej(...)Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Śmietana nie może być ubita do końca, gdyż będziemy ubijać ją jeszcze z serkiem. Śmietanę dodać do serka i bić dodając skórkę cytrynową. Na bezę wyłożyć krem, udekorować owocami.   patera kryształowa

królestwo garów
Tort tęczowy 214

Puszysty, delikatny i lekki tort. Swoim wyglądem robi ogromne wrażenie, nie tylko na dzieciach. Łatwy do zrobienia, ale czasochłonny. Przełożony najzwyklejszym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem barwników spożywczych, takich tortów nie robi się jednak na co dzień, mój przygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki(...)cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny. Blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością cytrynowej herbaty i posmarować kremem. To samo, w dalszej kolejności uczynić z blatem niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem (u mnie połowa kremu z niewielką ilością niebieskiego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 546

postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się

Mała Cukierenka
Piętrowiec - metrowiec 132

łyżki mąki    4 łyżki kakao  Na krem:    1,5 kostki masła roślinnego    1/2 szklanki cukru pudru    1 budyń śmietankowy bez cukru    400 ml mleka    sok z 1 cytryny    +  opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Stopniowo(...)cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam ciasto wzdłuż (piętrowiec

peggiwkuchni
Orzechowy jabłecznik z migdałami 193

można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki  mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów

wesoła kuchnia
Krem z cukinii i pomidorów 191

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 210

Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny

Mała Cukierenka
Ciasto z rabarbarem 152

Następnie odsączamy go na sicie, zachowując sok (np. do kompotu ). Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując

Smak mojej kuchni
Ciasto z sercem 197

grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka

Smak mojej kuchni
Babka ucierana 156

królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie:  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany

Smak mojej kuchni
Cytrynowe muffinki z różowym kremem. 181

Moją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność

zadanie-gotowanie
Torcik śmietankowo- jagodowy 217

wody, galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody. 1/4 litra jagód blenderujemy na mus. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty.   Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców

paapilotkaa
torty 233

tort orzechowo czekoladowy tort biszkoptowo-czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym

królestwo garów
Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 223

dłuższego czasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ...  A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast

Malinowa Kawiarenka
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 335

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia