truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny ziarenka z laski wanilii świeże truskawki limoncello do nasączenia biszkoptu do dekoracji
Obiad gotowyBanana cake. Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Krem. 6 bananów 400ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając. Wlać aromat cytrynowy, wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraTarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem(...)mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut, aż masa zgęstnieje. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem brzoskwiniowy: Wodę zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i żelatynę, po czym dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się
Passions hobbies lifewoda, tak aby w sumie było 150 ml 1 łyżka cukru pudru (ewentualnie. ja nie dodawałam) 100 g wódki, dla dzieci wódkę zastąpić wodą lub herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić. Składniki Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): Krem przygotowany zgodnie z tym przepisem , krem najlepiej przygotować w dniu obkładania tortu masą cukrową, u mnie 1 dzień przed(...)ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo słodki) 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody sok z 2 cytryn plus woda, tak aby w sumie było 150 ml 1 łyżka cukru pudru (ewentualnie. ja nie dodawałam) 100 g wódki, dla dzieci wódkę zastąpić wodą lub herbatą cytrynową
moj przepis naWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy
Chocolate Muffin Blogjabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI:( duża blacha np. 30×26 )BISZKOPT :* mąka pszenna – 0,5 szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiJABŁKA :* jabłko – 5 szt* galaretka cytrynowa – 3 op* woda(...)Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.KRUSZONKA KOKOSOWA :Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej
Ostra na Słodkorazie potrzeb dosładzamy krem. Na pierwszy biszkopt z galaretką nakładamy 1/3 części kremu, przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki. Tort dodatkowo możemy
kulinarne odsłony patiprzygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o masło i jajka. Miękkie masło utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym do uzyskania jasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno
Waniliowe ImprowizacjeCiasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać
Z miłości do słodkościDzisiejszy dzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
noteskulinarnyfigadziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami. Do tego nie mogło zabraknąć dobrego kremu, połączyłam dwa ulubione smaki – śmietankowy i cytrynowy. Idealnie wkomponowały się w ciasto. Tarta chłodzi się w lodówce, a ja podebrałam kolejny kawałek i leniuchuję […] Artykuł Tarta z bananami i kremem śmietankowym pochodzi
Pink Envelopekremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy. Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym. Upieczone ptysie przekroić na pół. Nałożyć krem. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst
Słodki ZakątekKlasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym
Mania Gotowaniaowinąć folią i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Czasem ciasto wyrasta z górką, wtedy ją odcinam i za pomocą foremek wykrawam z ciasta dekoracje na tort. krem: 300g serka śmietankowego 100g masła 100ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny polewa: 50g czekolady (gorzkiej lub deserowej 2 łyżki śmietanki 30% do nasączenia: sok wyciśnięty(...)dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Ciasto przekroić na 2-3 blaty (jeśli pieczemy w tortownicy 22c - to na 2 blaty, 20cm - na 3). Każdy blat przełożyć kremem. Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, podgrzewać
Obiad gotowyszkl mąki pszennej 0,5 szkl krupczatki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany Krem: 500 ml wody 1 kisiel cytrynowy z cukrem 1 galaretka o smaku kiwi 100 g masła Dodatkowo: 1 kiwi 100 ml zimnej kremówki 1 łyżeczka płaska cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki(...)wyłożyć dno i boki naczynia . Włożyć do 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Krem: Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić i chwilę przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać
Ala piecze i gotuje