rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 4 łyżki cukru pudru lub cukier do smaku 1/3 kubka gorącej wody Krem jogurtowy 800 g jogurtu greckiego Ilość dowolnego słodzidła (erytrol(...)ksylitol, słodzik, stewia, miód) do smaku 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1/3 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec, dodajemy wolnym strumieniem olej. Dodajemy szpinak i mieszamy na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy
Mieszam w GarnkuWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy, następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera . Gotowe
Wanilia i Kardamon28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej śmietanki Posypka karmelowa(...)180st C (do suchego patyczka), przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką do ubijania
Kuchnia w czekoladziedelikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki :) Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę(...)cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje jak budyń ). Jeszcze gorącą masę cytrynową wyłożyć równo na kruchy spód. Na masie ułożyć herbatniki. Odstawić do przestudzenia. Krem kokosowy: Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem, otworzyć, wylać zgromadzoną na wierzchu wodę kokosową ( nie będzie potrzebna
Opowieści z piekarnikaPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki(...)deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki
Zakamarki mojej kuchnicukru 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropli esencji migdałowej kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem(...)Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady
Kuchnia po mojemumąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej(...)pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem : dobrze schłodzoną śmietankę lekko podbić, dodać cukier puder i mascarpone. Ubić do konsystencji
Pieguskowa Kuchniamąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej(...)pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem : dobrze schłodzoną śmietankę lekko podbić, dodać cukier puder i mascarpone. Ubić do konsystencji
Pieguskowa Kuchniasody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu starta skórka z jednej limonki 3/4 szklanki orzechów posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 1000 g zmielonego twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru cynamon do posypania Przygotuj(...)około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo
Gotuj Sam!typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrze200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim(...)godzinki. Ciasto studzimy. Po upieczeniu ciasto powinno mieć około 5cm wysokości, dzielimy je na 2 równe blaty ( każdy 2 centymetrowy ), a z pozostałego ciasta robimy zieloną posypkę na wierch. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy
NiePieprz.plgalaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone 250 gram, śmietana 30% zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone(...)wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem z 4-5 minut krem rozsmarować na serniku, trochę zostawić do nałożenia do szprycy i na kremie zrobić dekorację przy rancie posypać posypką smak owocowy Decorada Delecta , na środku posypać posypką
W Mojej Kuchni Lubięziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko
Wędrówki po kuchniwielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki(...)mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 20 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo
Izabelawkuchnigorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe(...)należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa
Kulinarny karnet Christophera