krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:50/134)

CYTRYNOWIEC 120

soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki(...)zacznie bulgotać. Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i podawać porcjami masę budyniową, aż powstanie gładki krem (wszystko ucierałam mikserem :) ). Tak powstałą masę budyniową wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Przygotować piankę cytrynową. Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i miksować, aż składniki

Kuchnia w opałach
Bananowiec 212

zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki 30% 200 g serka Piątnica (śmietankowy) 2 łyżki cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 2 banany

Panda i jej świat
Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami 103

pyszne ciasto, które polecam dorosłym   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru do budyniu 1/2 szklanki cukru pudru 50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań ) 100 g masła(...)jednym żółtku i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać partiami do masy jajecznej delikatnie, ale dokładnie łącząc składniki. Na koniec dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boków nie przykrywać papierem, ani nie natłuszczać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Do gorącego

WSZYSTKO SMACZNE
Francuskie makaroniki cytrynowe 112

ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek

Kuchenne Wariacje
Brzoskwniki- Pesche dolci 204

mąki pszennej    v  1/2 l mleka    v   skórka cytrynowa  lub  olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki(...)ubić żółtka z cukrem i  cukrem wanilinowym na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę i skórkę cytrynową lub olejek. Do masy stopinowo dodać gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes

Mia Cucina Sofieta
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 153

Wystarczy zagotować bulion, później wymienić bulionowe warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody sól, pieprz krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza(...)termoobiegu, aż plasterki zaczną się rumienić ok. 15-20 minut. Krem – czas przygotowania ok. 30 minut Gdy bulion jest gotowy wyciągamy warzywa z wody i przekładamy do miski. Nic oprócz plastra/kawałka selera nie będzie nam potrzebne – plasterek selera odkładamy na bok. Ważne by usunąć także kawałki trawy cytrynowej – dla wygody można przecedzić bulion przez sito. Myjemy i obieramy

Fill The Bowl
CIASTO KRÓWKA 414

cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta. KREM Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix. Na koniec

Kuchnia Danusi
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 146

równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy(...)Zmiksujcie na stabilny mus.  Krem do posmarowania wierzchu tortu 600 ml śmietany kremówki  250 g mascarpone 1-2 krople olejku miętowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcecie bardziej słodkie) 1 kropla barwnika zielonego (opcjonalnie) Poncz do nasączenia 3/4 szklanki cytrynówki lub białego rumu lub czystego alkoholu z sokiem cytrynowym i cukrem Wykonanie:  Dobrze jest

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Krem do wafla 398

wykonaniu krem, którego plusem jest to, że w między czasie można poprasować, nastawić pranie....i wiele, wiele innych rzeczy;) Krem do wafla   Składniki: 1litr mleka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao szczypta kwasku cytrynowego Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie wlewamy całe mleko i wsypujemy cukier. Wszystko to trzeba zagotować i gotować, gotować, gotować na małym(...)żeby nic się nam nie przypaliło. Trzeba od czasu do czasu przemieszać kajmak i tyle;) Gęstą masę trzeba zdjąć z ognia, dodać margarynę, kwasek cytrynowy i kakao - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.  Kiedy nasz krem troszkę przestygnie smarujemy nim wafle.  I już można jeść

Lawendowe Niebo
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 131

Spód   nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.   Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.  ( Tortownica 26 cm)    Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka)   mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½   łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli(...)serków śmietankowych   Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej   wody      Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu)    Ponadto: 2 łyżki dżemu morelowego

Kuchnia u Krysi
Bananowa chmurka 508

którzy jeszcze jakimś cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki(...)wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka

Smaki Na Talerzu
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 120

serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężał. Przełożenie tortu Każdy blat ponczuję kilkoma łyżkami herbaty cytrynowej. Dolny blat układamy na paterze lub sztywnym podkładzie pod tort. Na biszkopt wykładamy mus truskawkowy (połowę z całości) , a następnie na niego(...)pomocą noża lub łopatki delikatnie wyrównujemy krem. Krem przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem

Raj dla Podniebienia
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 123

szklanki mąki pszennej  Młynomag 25 dag masła 60 g cukru Szczypta proszku do pieczenia 1 żółtko Krem karpatkowy: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła kilka kropel aromatu cytrynowego Wierzch: ½ kg rabarbaru 10 dag malin 1  opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków(...)miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier

Wanilia i Kardamon
Ciasto cytrynowe 472

Cytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady

Animelka Blog
Tarta z winogronami 172

niedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciastoTarta z winogronamiSKŁADNIKI:Ciastomąka -2 szkl jajko -1 sztcukier -2 łyżkiśmietana 18% -2 łyżkimasło 200 gszczypta solitłuszcz do formybułka tarta.KREM:śmietana-18 %-1,5 szklgalaretka cytrynowa -1 opakwoda gotowana -1 szklwinogrona białe-150 gwinogrona czerwone-150 gwinogrona ciemne-150 gPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem.Następnie wyłożyć(...)nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez ok 15 minut.Galaretkę zalać szkl,gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do lekkiego stężenia.Schłodzoną śmietanę ubić,dodając po łyżce galaretki,dalej ubijać.Krem wyłożyć na ostudzoną tartę.Winogrona oderwać od szypułek, opłukać,osączyć,ułożyć na kremie.Tarte odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania