krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:58/134)

Ciasto cytrynowe z borówkami 259

łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem: 100 g mascarpone 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia) ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej) świeże borówki opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy formę(...)końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem

Poezja smaku
Pierniczkowy alpejczyk z kremem 173

łyżek oleju -szklanka cukru -półtorej łyżeczki proszku do pieczenia -półtorej szklanki mąki -3 czubate łyżki kakao -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie Krem -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego -półtorej kostki masła -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe) Przygotowanie Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao

Zielona Kuchnia
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 190

wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 718

ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne(...)truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka

Ala piecze i gotuje
Ciasto leśny mech ze szpinakiem 194

smaku. Do wykonania ciasta potrzebujesz: -2,5 szklanek mąki krupczatki -4 jaj -1 szklanki cukru -200 ml oleju -małej łyżeczki aromatu cytrynowego -1/2 łyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny(...)blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę cytrynową. Gotową masę wyłóż na blat ciasta, wyrównaj i posyp pokruszoną jego częścią

Arbuziaki
Ciasto leśny mech ze szpinakiem 304

smaku. Do wykonania ciasta potrzebujesz: -2,5 szklanek mąki krupczatki -4 jaj -1 szklanki cukru -200 ml oleju -małej łyżeczki aromatu cytrynowego -1/2 łyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny(...)blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę cytrynową. Gotową masę wyłóż na blat ciasta, wyrównaj i posyp pokruszoną jego częścią

Arbuziaki
Ciasto Śniegowiec 43273

zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Składniki: Biszkopt kakaowy • 6 jajek • 3/4 szklanki mąki pszennej

To co kocham
CIASTO MARCHEWKOWE 163

nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić  i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi. Smacznego! Polecam również  WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE

potrawyregionalne
Ciasto Leon 301

odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości.  Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo

kulinarnyswiatdomi
Tort urodzinowy 207

ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę

Salonik smaków
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 171

wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna, podobało mi się, że pływały w niej kawałki warzyw. Porcja była naprawdę duża! Oboje polecamy(...)jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie. Liczyłam, że sorbet będzie idealnym kontrastem do sosu karmelowego, ale niestety był zdecydowanie za słodki. Na szczęście sprawdziły się tutaj świeże owoce. Podsumowując, popracowałabym nad prezentacją

Pasja Smaku
murzynek z bitą śmietaną 407

upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę

Domowy Smak Jedzenia
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami 162

temperaturze pokojowej. Sprawnie wtedy połączą się podczas miksowania. Dodajemy do nich jeszcze cukier puder i odrobinę – najlepiej łyżeczkę – soku cytrynowego. Jak ktoś lubi cytrynę, może dodawać jej więcej. Po zmiksowaniu robimy naszą kompozycję. Zaczynamy od nakładania kremu, następnie herbatników i znowu kremu. Na koniec układam całe poziomki, bowiem lubię pokazywać dobro naszych lasów w pełnej okazałości. Możecie jednak

Kuchennyviral.pl
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami 185

temperaturze pokojowej. Sprawnie wtedy połączą się podczas miksowania. Dodajemy do nich jeszcze cukier puder i odrobinę – najlepiej łyżeczkę – soku cytrynowego. Jak ktoś lubi cytrynę, może dodawać jej więcej. Po zmiksowaniu robimy naszą kompozycję. Zaczynamy od nakładania kremu, następnie herbatników i znowu kremu. Na koniec układam całe poziomki, bowiem lubię pokazywać dobro naszych lasów w pełnej okazałości. Możecie jednak

Kuchennyviral.pl
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 369

następnie zaraz po upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków.               Krem śmietankowy:   500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa   Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany(...)doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do stężenia.   Dodatkowo:   2 galaretki pomarańczowe   Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawimy do stężenia.   Wykonanie:   Biszkopt Masa wiśniowa Krem śmietankowy Roladki Galaretka pomarańczowa     The post Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son