krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:62/134)

Ciasteczkowy sernik na zimno 107

święta, wszyscy byli zachwyceni. Całość zniknęła w dwie godziny! SKŁADNIKI: Spód: 190g ciastek Kruszynek typu pieguski 100g margaryny Kasia lub Masła Krem: 330ml śmietany 30% 250g mascarpone 150g gęstego jogurtu naturalnego 80g cukru pudru łyżeczka kwasku cytrynowego 2 galaretki wiśniowe WYKONANIE: 1. Ciastka pokruszyć, margarynę podzielić na małe kawałeczki i wszystko razem zblendować na gładką masę; 2. Spód tortownicy wyłożyć(...)kwasek cytrynowy zmiksować do połączenia składników; 4. Galaretki zalać minimalną ilością wody, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia; 5. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę; 6. Przestudzoną galaretkę dodawać po trochu do masy z mascarpone ciągle miksując; 7. Ubitą śmietanę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników; 8. Spód wyjąc z lodówki, wyłożyć krem, na wierzch

Prosty przepis na
Sernik cytrynowy z dżemem 122

sera w wiaderku 200g miękkiego masła 8 mniejszych jajek w temp. pokojowej 1szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki) ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 0,5 tabliczki białej czekolady 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 30% Sposób(...)oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubitą pianę

Waniliowe Improwizacje
Mazurek cytrynowy 117

krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta z 2 cytryn • sok wyciśnięty z 2 cytryn • 160 g cukru • 80 g masła ponadto: • 250 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • 80 g migdałów w płatkach Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko(...)niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze. Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać płatkami

KUCHNIA POLSKA
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 292

jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce: u mnie 2 brzoskwinie w połączeniu(...)długo, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita (tzn. nie będzie żadnych grudek). Na końcu wlewamy galaretkę, najlepiej ciągle miksując, ponieważ dość szybko zastyga, a chcemy ją mieć w postaci kremu, a nie galaretki. Gdy składniki się połączą wylewamy krem na ciasto i przykrywamy drugim blatem delikatnie go dociskając. Nasączamy blat z wierzchu i wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa

Relaxtime
Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 95

muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezy kawowe 149

herbaty… i nie tylko. :) Polecam również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Bezy kawowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Domowa marmolada 129

zwiększamy ogień i smażymy, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszamy i zbieramy pianę. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Blendujemy zasmażone owoce. Przeciskamy jeszcze przez sito, żeby pozostał nam gładki "krem". Smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto noworoczne - Vasilopita 115

mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy lub skórka z cytryny tłuszcz do formy Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką

Tradycyjna Kuchnia
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 194

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1

Na Ciasteczkowych Papierach
OreoLove 141

masła (50-60 g), które uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód

Karczma Honorietty
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 204

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces

W kuchni Karmel-itki
MAGIC LEMON CAKE 208

ciasto jest magiczne z trzech powodów. Po pierwsze z jednej masy powstają 3 różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez ciut lżejszą, przypominającą krem i ostatnią, puszystą i leciutką, rozpływającą sie w ustach piankę. Po drugie, jak na mój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta cytrynowa 151

przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150oC.      Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Truskawkowy tort falbankowy 193

wyłożyć resztę kremu, położyć trzeci blat, naponczować. Tort wstawić do lodówki, przygotować krem do dekoracji. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki(...)serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona)'; document.write

moj przepis na
Tarta cytrynowa 252

Do tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania