krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:68/134)

Ciasto cytrynowe 229

razu wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Lukier cytrynowy: Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce, aby krem stężał. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 158

miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

Bon Appetit Małgorzaty
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 166

migdałową: 140g migdałów 50g płatków migdałów aromat waniliowy 125g masła 120g cukru (ja dałam brązowy) 2 jajka Składniki do śliwek: około 15 sztuk śliwek węgierek 20g mąki ziemniaczanej skórka cytrynowa z 1 cytryny Zacznijmy od tarty. Przesiałam przez sitko mąkę. Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło. Wsypałam cukier puder. Wbiłam jajko,wlałam mleko i dodałam szczyptę soli. Zagniotłam(...)Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi lub z puszki, kremami,galaretką owocową. Smacznego

potrawyregionalne
Ciasto pijak z galaretką 6201

moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat(...)kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe  spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić

Ala piecze i gotuje
ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI 172

ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego    jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę

chili & sugar
Pyszne amerykańskie śniadanie - pancakes (PANKEJKI) 200

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 1 łyżeczka sody   Skworcu 1 łyżeczka skórki cytrynowej   Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop   Skworcu lub krem daktylowy   Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami

Radość kipiąca uśmiechem.
Szpajza - piankowy krem cytrynowy. Absolutne niebo w gębie 176

białości, dodawać po łyżeczce sok z cytryny białka ubić na sztywno ze szczyptą soli  do utartych żółtek dodać skórkę cytrynową i wymieszać ze sztywną pianą. Na końcu wlać kroplami żelatynę, delikatnie mieszając napełnić pucharki lub jedno naczynie kremem. Przestudzić i wstawić do lodówki do stężenia podawać z sezonowymi owocami lub posypane wiórkami kokosowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe 157

wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym, uwierzcie, pycha! POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny

Zasmakuj Kuchni
Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi 221

Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2

https:KKuchniaMniam
Kiszonki i fermentacje 223

jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie

GRUBY WAŁEK
Tropikalne ciastko czekoladowe z ananasem 233

znudziły się korzenne aromaty lub po prostu ich nie lubią. Bazą jest niezawodne ciasto bananowo-czekoladowe, na wierzchu znajdziecie twarożek cytrynowy i kawałki słodkiego ananasa :) Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao   Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżka jogurtu naturalnego  Składniki na ciasto zmiksować i przelać

Chocolate Muffin Blog
BABKA SEROWA 160

opakowanie kiśla cytrynowego sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy szczypta soli cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystego kremu, po czym dodać margarynę. następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą oraz kiślem. Do powstałej masy dodać serek homogenizowany, kilka

Ciastka - domowe słodkości
Boże Narodzenie 477

Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Cytrynowe cupcakes 138

miękkiego masła 120 ml mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z połówki cytryny Składniki na frosting starta skórka z całej cytryny aromat cytrynowy ( używam tego na bazie spirytusu , olejowe aromaty nadają taki sztuczny smak) 2 serki Almette śmietankowe serek mascarpone 5 łyżek śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1 śmietanfix Instructions Mąkę, cukier puder(...)trwa to dosłownie chwilę. Serowy krem chłodzimy w lodówce. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdaniamy, lub nakładamy krem łyżką. Ozdobić startą skórką z cytryny, która nadaje aromat. Przechowywać w lodówce- najlepsze na 2 dzień. Rusty fork http://rustyfork.pl/     Artykuł Cytrynowe cupcakes pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Tort- mak / migdały / róża 150

maku, 4 jajka, 125 g cukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa,  sól,  biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny(...)nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli). Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę ziemniaczaną, delikatnie

królestwo garów