krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:65/134)

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami i bananem 221

dłużej, bo musi na stężeć. 3. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, do ubitej dodajemy jogurt, mieszamy. Dzielimy krem na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy galaretkę truskawkową, miksujemy i pokrojone truskawki i mieszamy, a do drugiej galaretkę cytrynową, miksujemy i banany, mieszamy. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masy zaczęły tężeć.  4. Na biszkopty wykładamy masę

kruche babeczki
Cytrusowiec 135

cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego kremKrem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą

Bon appetit mon amie
Cytrynowiec 201

Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy

Smak mojej kuchni
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 254

dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Łączymy ze śmietaną na najniższych obrotach robota. Do koszyczków nakładamy krem (użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki) i owoce. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy, np. paseczkami skórki cytrynowej. R A D Y : Ciasto filo rozmrażamy powoli, wstawiając je w opakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy

mojewypiekiinietylko
Torcik Wielkanocny 154

łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80  g  gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(...)delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini  tortownicy o średnicy 10 cm. Piec w temperaturze  180º C przez około 20  minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem : Do rondela wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Biszkopt

Kuchnia Danusi
Krem z buraków i jabłek 89

Gotuję do miękkości marchwi i pietruszki. Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ciasto Kilimandżaro 302

Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki masła wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 175

lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 147

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z nutką owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryny. Do tego przełożone pysznym delikatnym kremem śmietanowo-serowym z odrobiną posmaku cytrusów, a jakże:) Koleżanki "testerki" z pracy orzekły jednogłośnie, że pychotka:) Cóż więcej będę pisać?:) Ciasto pieczemy w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki(...)Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na minimum

In my kitchen
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym 186

cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2  szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1.  Ciasto marchewkowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. 2.  Krem Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa kurkowa po tajsku 208

przepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów 205

Zupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści limonki kaffir oraz trawy cytrynowej. Pyszna, słodka, sycąca i łagodna w smaku, dlatego serwowana jest z płatkami chilli, których ilość dobieramy wg. własnych preferencji. W filiżance lub małej kokilce idealna będzie na przystawkę(...)trudno ją ugotować, ze względu na znikające bataty po upieczeniu :) Pieczone, słodkie ziemniaki są tak pyszne, że ciężko przejść obok nich obojętnie :) The post Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Cytrynka 169

Pianka: 500 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe 220 ml gorącej wody 1-2 łyżki cukru pudru   Galaretki cytrynowe rozpuszczamy  w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodajemy serek i miksujemy. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia(...)garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy. Dodatkowo: ok 35 herbatników gorzka czekolada do posypania Na ostudzony biszkopt wykładamy 2/3 cytrynowej pianki, a na piankę układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy lemon curd i układamy kolejną warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy pozostałą cytrynową

Cynamonowe szczęście
Pychotka 150

Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany(...)pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić

Kuchnia Danusi
Rolada czekoladowo-orzechowa 113

pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały  serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy(...)wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania