cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1. Ciasto marchewkowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. 2. Krem Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś z kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści limonki kaffir oraz trawy cytrynowej. Pyszna, słodka, sycąca i łagodna w smaku, dlatego serwowana jest z płatkami chilli, których ilość dobieramy wg. własnych preferencji. W filiżance lub małej kokilce idealna będzie na przystawkę(...)trudno ją ugotować, ze względu na znikające bataty po upieczeniu :) Pieczone, słodkie ziemniaki są tak pyszne, że ciężko przejść obok nich obojętnie :) The post Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPianka: 500 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe 220 ml gorącej wody 1-2 łyżki cukru pudru Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodajemy serek i miksujemy. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia(...)garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy. Dodatkowo: ok 35 herbatników gorzka czekolada do posypania Na ostudzony biszkopt wykładamy 2/3 cytrynowej pianki, a na piankę układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy lemon curd i układamy kolejną warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy pozostałą cytrynową
Cynamonowe szczęściePychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany(...)pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić
Kuchnia Danusipieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy(...)wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy
kgwjanczewowięc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor 2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą wodę wrzucamy skrzydełka. Po kilku
Truskawkowa Fiestakolekcji Weronica Platin. Składniki: Biszkopt:* 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml zimnej kremówki 30% 4 serki waniliowe "danio-140g" 1 szkl wrzątku 1 galaretka cytrynowa słoik dżemu brzoskwiniowego 100 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać(...)minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż. *Można też składniki podzielić i upiec dwa osobne biszkopty. Na spód z 4 jajek a na górę z 3 jajek. Krem: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem
Ala piecze i gotujeproszku do pieczenia 3 łyżki soku i skórka otarta z małej cytryny Przepis na szybkie i łatwe ciasto cytrynowe Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i odkładam na bok. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania dodaję ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i szczyptę soli, a następnie(...)miksera do minimum i porcjami dodaję na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną (lub budyń). Na sam koniec dodaję sok z cytryny i skórkę cytrynową i miksuję kilka chwil, do połączenia składników. Formę (keksówkę, okrągłą lub do babki) smaruję masłem i obsypuję mąką. Ciasto przelewam do formy i piekę przez około 40-45 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na Słodkodziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość(...)prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej , żeby już nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami . Jak wcześniej wspomniałam przepis dodaję do akcji
Wiem co jemoleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżeczka sody spożywczej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki z czubkiem startej cukinii 2 łyżki soku z cytryny 1 olejek cytrynowy do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, do ciasta użyłam cukinii żółtej. Moja cukinia była już większa, dlatego(...)miski. Zaczęłam ucierać mikserem na najwyższych obrotach, dosypując jednocześnie cukier kryształ i cukier waniliowy. Jajka miksowałam do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewałam do masy jajecznej, cienkim strumieniem olej, dalej sok z cytryny i olejek cytrynowy i ucierałam jeszcze przez chwilę. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną tortową i wymieszałam ją z sodą i proszkiem do pieczenia
Waniliowe Improwizacjeciasteczek), masło 80g (50g+50g), mleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 15 ciastek kruszymy na pył(...)wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy
Cakes By Kejtczekolady Zagotowujemy śmietanę, wyłączamy palnik i wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki(...)się w truskawkach. Studzimy. PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny
MamaOskarkaprzepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html) SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje