krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:72/134)

Zupa dyniowa z gruszką i chili 148

nieduże gruszki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2-3 szkl. bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika(...)małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku

Delicious Place
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 149

tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składni The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 128

odpowiednio doprawiony, porcja akuratna.   Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca.   Zupy   I teraz całkowita

Kuchnia na wzgórzu
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 162

rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zblendować. Masę wyłożyć na spód daktylowy. Na patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku

mecooks
Bez laktozy ? Bez glutenu ? Warsztaty Lidla z Darią Ładocha 179

wiedzy na tema zdrowego odżywiana i różnego rodzaju diet. Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową i orzechami Fot. Lidl Fot. Lidl To było bardzo sympatyczne i smaczne

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z Darią Ładochą- Bez laktozy? Bez glutenu? W LIDLU bez kłopotu! 158

posiłki (przepisy na poniższym zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym 4. Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową To zaczynamy! Wraz z dziewczynami porozumiałyśmy się w kilka chwil

SMYKWKUCHNI
DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY 216

Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek  do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek.  W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu.  Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć

Walijskie Pichcenie
329. 144

domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze")A co upiekłam?Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P )Zgadniecie które  urodziny obchodzi

More food, love and dreams
Ciasto Jamajka 133

szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 600 ml, serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna(...)dodajemy do śmietanki i miksujemy mikserem do połączenia. Dodajemy serek i mieszamy łyżką. 3/4 części śmietanki wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, którą nasączamy pozostałą mieszanką i smarujemy resztą kremu. Na wierzch ścieramy czekoladę na grubych oczkach. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego :) Przepis znalazłam tutaj:  przyslijprzepis

kulinarne odsłony pati
MALINOWY CURD. 202

stanie ponieść w imię miłości? A TY?Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych(...)palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam gaz, bez ustanku mieszając, dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Kiedy krem zgęstnieje, łączę z masłem. Odstawiam do wystudzenia. Jeśli powstały grudki z mąki, przetrzeć krem przez sito. Wytrzymałość: do dwóch tygodni w lodówce. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 175

każdy piekarnik piecze inaczej. Muszą spuchnąć i nabrać apetycznego lekkiego brązu. Po upieczeniu natychmiast przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład   to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku z cytryny - ok. 60g malin - duża(...)papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, ucieram szybko do uzyskania jednolitego kremu. Typowy

I tu będę miała takie te
Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką. 197

pszennej 10 dag zimnego masła 1 jajko 5 dag cukru  krem; 2 jajka 1 szklanka  kwaśnej śmietany 1 szklanka mleka ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl 1 budyń waniliowy 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo;  kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl 2 cytrynowe galaretki   Przygotowanie;  Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort o smaku rumu i cytryny 168

pszenna 2 łyżki mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki cukier 1 łyżka Dodatkowo: krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji  rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier 2 łyżki  Wykonanie: Ubijamy całe(...)pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery. Krem: Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy

Różowa kuchnia
Kolorowa babka 139

pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego  Dodatkowo:  1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy pół szklanki maku 1,5 łyżki kakao cukier puder do oprószenia Wykonanie: Białka oddzielany od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku ucierając po każdym dodaniu. Następnie wlewamy olej i miksujemy

Smak mojej kuchni
Szarlotka walentynkowa 161

wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Ciasto rajskie z rabarbarem 157

masę rabarbarową, rozprowadzić łyżką, przykryć kolejną warstwą herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę

Wanilia i Kardamon
Jogurtowiec z gruszkami 306

kawy. Polecam na weekend do kawki. Składniki: biszkopt: 1 jajko 1 czubata łyżka cukru 1 czubata łyżka mąki krem: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny (Cykoria) oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja") 1 galaretka cytrynowa w proszku tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym 198

cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko. Przestudzone ciasto nasączyć syropem cytrusowym. Masa śmietankowa - śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremem udekorować wierzch ciasta. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Zupa krem z batata 161

naszą pamięć.  Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na  mniejsze kawałki

Takie tam pichcenie
Muffinki leśny mech 143

wspólnie z: Grunt to przepis -  najprostsze muffinki malinowe Domowa cukiernia Ewy -  babeczki z kolą i kremem śmietanowym Słodkie okruszki... -  małe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy -  muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach -  Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia -  Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik -  Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką W mojej kuchni -  Muffinki czekoladowe

Ewusiowe Smaki
Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia (Zdrowe słodycze #5) 215

tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową z wiśniami. Zapraszam! Składniki: (na formę ok 23-25 cm) Spód: 2 szkl

Kto ugości moich gości?
Wiosenne babeczki jaśminowe 166

poradzi. U mnie pachną jaśminem, ale można upiec różane, lawendowe czy fiołkowe, a jeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania