krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:67/134)

Jabłkowo - serowa rozkosz 201

potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego  100 gram cukru(...)gram mąki pszennej  łyżeczka proszku do pieczenia  80 gram zmielonych drobno orzechów włoskich  łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki zimnej wody  Wykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
W truskawkowym koszyczku. 193

mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę.  Dodać pure malinowe i zmiksować. Krem jest gotowy do ozdabiania.  Wykonanie  Pierwszy okrągły kawałek biszkoptu ułóżcie na podstawce (Najlepiej składać w ringach których używaliście do wycinania, ale nie jest to bezwzględnie konieczne ) Nasączcie sokiem cytrynowym z cukrem, lub ulubionym sokiem owocowym. Posmarujcie bitą śmietaną, pokrójcie kilka truskawek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową 165

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500g mrożonego zielonego groszku 10cm białej części pora 2 cebule 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju sól morska pieprz 1litr bulionu drobiowego 200g

Szalona Kuchnia Eweliny
szarlotka pychotka 545

budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. składniki masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa) wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę jeszcze

Domowy Smak Jedzenia
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 412

szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego

Trzeci talerz
Panna cotta- z sosem kawowym 203

pszenną. Francja to crème brûlée – mieszanka żółtek jaj i słodkiej śmietanki z wanilią, zapieczona pod cukrową skorupką. Hiszpanie mają swój krem kataloński – prawie jak crème brûlée, tylko przygotowany na samym mleku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem.   Włosi nie mają jak widać monopolu na desery ze śmietanki i mleka. Ale ich deser ma kilka niepodważalnych zalet

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pieczonej dyni 118

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Zupa krem z kalafiora i kalarepy 175

Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko.Skladniki na 4 porcje:1-2 kalarepki1/2 kalafiora1  zabek czosnku1 cebula0,75-1 l bulionu warzywnego2 kromki pieczywa2 galazki miety

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 192

kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy(...)jednak zrobiłam fruzelinę z mrożonych owoców. 200 gram czarnej porzeczki podgrzałam z 1 łyżką cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym

Kubki smaku
Tajska zupa krem z groszku 150

groszku możecie podawać jako chłodnik lub na gorąco, możecie ją przygotować latem ze świeżego groszku, a zimą z mrożonego – będzie tak samo pyszna. Dzięki podanym składnikom tajska zupa krem z groszku jest pełna wiosennych smaków i aromatów, niezwykle lekka i intrygująca. Składniki: 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić) 1 puszka 400g mleczka kokosowego(...)groszku do dekoracji opcjonalnie: groszek ptysiowy (polecam taki mały Soup Pearl marki Belbake) opcjonalnie: 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej opcjonalnie: ok. 100ml śmietany kremówki (ja dodaję, zupa jest bardziej aksamitna) Wykonanie: Nie ma prostszego sposobu na wykonanie tajskiej zupy krem z groszku – wrzucamy wszystkie składniki (oprócz dekoracyjnych) do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem

Pociąg Do Kuchni
Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza 310

orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem:syrop z ananasa (zalewa z puszki)3 łyżki cukru kryształu3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)1 puszka ananasów1 kostka masłakandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka(...)gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 511

Wierzch: 9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ), dokładnie wymieszać. 11. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. 12. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody

Mała Cukierenka
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 172

tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju do sma ż enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie(...)stron ę i rumienimy, w ten sposób sma ż ymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połow ę i odstawiamy do całkowitego wystygni ę cia. Robimy krem: Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, ś mietank ę podgrzewamy w rondelku, aby była gor ą ca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połaman ą czekolad ę i mieszamy do momentu

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z ogórkiem 175

Zachęcam do spróbowania zupy z ogórków, cukinii i kalarepy, zmiksowana na krem , jest pysznym i sytym posiłkiem.  Warto gotować zupy krem, ponieważ  to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw.  Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i  będzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK(...)imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem.  Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem.  Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty, lub z grzaneczkami czosnkowymi

Takie tam pichcenie
Krem cytrynowy ( Lemon curd ) 247

doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem.  Smacznego

W kuchni u Moniki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję