krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:69/134)

Biszkopt z jabłkami 375

łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA(...)mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać  na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).  Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier

Kuchnia Danusi
Rafaello 148

koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Naked Cake 274

naked cake : 6 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 120 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty  3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g  truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy(...)równe blaty, które nasączamy ponczem  (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym na który wykładamy borówki, następnie kolejny blat na który ponownie nakładamy część śmietanki i truskawki. Na przedostatni blat wykładamy śmietankę i pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykrywamy ostatnim - lekko przyciskamy

Słodkie Przyjemności
Babeczki cytrynowe z kremem 127

białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce

Camilla w kuchni
Krem limonkowy (Lime curd) 176

Tak jak wczoraj obiecałam dziś limonkowy curd. Jest bardziej intensywny w smaku niż cytrynowy z nutą pomarańczy, który prezentowała wcześniej. Przepis w sumie jest taki sam

Delicious Titbits
Ciasto Rwane 365

pierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam!Składniki na ciasto kruche:540 g mąki 7 żółtek 375 g masła (lub 250 g masła(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie.Piana:10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele cytrynowe 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy będzie dobrze ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając

Made By Mom And Son
Zupa-krem buraczkowo-kokosowa, z lekkim imbirowym posmakiem... 138

dobraw do smaku. Gotuj do miękkości, około 20 minut (zależy na jak duże kawałki sa pokrojone buraczki). Zmiksuj na gładki krem, dolewajac w miarę potrzeby mleka kokosowego z puszki, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podgrzej, dopraw do smaku sokiem cytrynowym, lub limonkowym i ewentualnie posól i popieprz

Lejdi of the house
Placek różany – kuchnia podkarpacka 420

Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła śliwkowe. Doskonale równoważą one słodycz kremu różanego. Użyte przeze mnie płatki róży można kupić gotowe w słoiczku. Utarte są one z cukrem i kwaskiem cytrynowym na gęstą masę. Czytałam, że można je przygotować samemu w taki sam sposób, jednak należy wybierać odpowiednie gatunki róży

Trzeci talerz
Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem 206

Dzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wielkanocna tropikalna kopuła 166

jajka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 90 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 425 g koktajlu owoców tropikalnych (czerwona i żółta papaja, ananas, guawa) 165 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 pomarańczowa galaretka + 0,5 szklanki wrzątku 375 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Zielony barwnik Biszkopt: Mąkę przesiewamy

VioletoweKucharzenie
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 728

jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składniki na biszkopt: Jajko 6 jajek Cukier 1 szklanka Mąka tortowa 1 szklanka Mąka […] The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Torcik winogronowy 140

Polecam przepis na ten torcik, w którym słodki smak kremu przeplata się z kwaskowatymi winogronami. Niestety mało mamy teraz owoców, z których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki(...)dodąć krem jajeczny i wymieszać. • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po czym zalać wodą do 1/2 wysokości szklanki i wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. • Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja • Galaretki cytrynowe rozpuścić

To co kocham
Tęczowy sernik urodzinowy (zdobiony przez dzieci) 202

KOCHAMY CIĘ MAMUSIU!” Tak więc ostatecznie są i kremy i kolorowe ozdoby, a całość jest naprawdę pyszna. Lekko orzeźwiający (nie za słodki) sernik pysznie współgra z kremami. Mój tęczowy tort <3 I te śliczne sto lat zaraz po przebudzeniu, kwiaty… Wzruszeń było sporo. A za chwilę… wybieramy się na sanki Zostawiam Was z przepisem i życzę(...)sera z wiaderka 1 galaretka o smaku agrestowa 1 galaretka o smaku cytrynowym 500 ml wody 3 płaskie łyżki cukru pudru* 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 opakowania markizów (2×135 g) mlecznych Blacky Cukry Nyskie 90 g masła dodatkowo: nadzienie truskawkowe, krem waniliowy i kolorowa posypka (wybierane przez dzieci)** *można dodać więcej, ja ze względu na słodkość kremów dałam

Słodkie okruszki