cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy(...)kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych
SzczyptaSmaQbiszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona z MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z MLEKOVITY 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji CUKIETERIA(...)gotujemy, studzimy. * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu
Z Majeczką w kuchnipszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek 80 g orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU (tu kupisz) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy(...)Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką
VioletoweKucharzenieżółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest bardziej cytrynowa , druga bardziej słoneczna. Są odcienie cieplejsze i zimniejsze. Zdecydujcie i wybierzcie sami, co będzie Wam potrzebne. Barwniki w proszku mają jedną ogromną wadę – trzeba być bardzo dokładnym w ich mieszaniu . Stąd dobrze rozmieszać je najpierw w niewielkiej ilości kremu, a później taką skondensowaną kolorystycznie pastą barwić większe porcje. Nierozpuszczone
Karo in the Kitchenblat biszkopta i posmarować kremem kokosowym. Wyrównać. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką o smaku lemoniady. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Rada: zamiast galaretki o smaku lemoniady można użyć galaretki cytrynowej
Ciastka - domowe słodkościserka mascarpone cukier puder wg smaku ( jakieś 2 łyżki) dodatkowo: dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa i białą czekolada Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody
Takie tam pichcenieparmezanowe paluchy. Na koniec przyszedł czas na deser, kelnerzy podali nam wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane z dodatkiem czekolady. W międzyczasie mogliśmy spróbować 3 rodzajów domowych lemoniad: szpinakowej, grejpfutowej i cytrynowej. Zdecydowanie ta szpinakowa skradła moje serce. Oprócz lemoniad załoga Powiśla serwowała nam różne koktajle alkoholowe. Spodobał mi się specyficzny
Kulinarne przygody Gatityserka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt nasączony cytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy z mężem, że tort jest świetny, kremowy
moj przepis namascarpone o temp. pokojowej. Wykładamy na dolny, wcześniej nasączony biszkopt. Przykrywamy biszkoptami, które po ułożeniu nasączamy ponczem. 4. Krem z mlekiem w proszku - 150 g margaryny - 5 czubatych łyżek masła w proszku - 5 łyżek śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - zapach cytrynowy kilka kropel Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian, łyżkę mleka w proszku, łyżkę śmietanki, ciągle ubijając
SMYKWKUCHNIparze, miksować jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną.Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy.Wierzch: 6 połówek brzoskwiń z puszki, słoik wypestkowanych wiśni, 2 galaretki cytrynowe. Owoce odsączyć, rozłożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić.Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić
Z miłości do słodkościlepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka(...)wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło
Mia Cucina Sofietamorele, figi, rodzynki, śliwki) herbata owocowa, u mnie herbata Wild Berry TEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g kremowego serka lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Budyniowa pianka: 4 białka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego kilka kropel olejku cytrynowego Ciasto kruche przepis: Jak zrobić kruche ciasto? Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż piana zacznie błyszczeć, a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i olejek cytrynowy i mieszamy je dokładnie z pianą. Piankę pieczemy w takiej samej blaszce jak ciasto kruche, na papierze do pieczenia przez 12 minut w 160 stopniach. Warstwa owocowa: Herbatę zalewamy
MamaOskarkasłodkiej śmietanki 30% masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Składniki na krem: (porcja na jedną dużą tartę) ok 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone(...)rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, zabezpiecz brzegi tarty folią aluminiową i podpiecz przez około 20 minut. (Robimy tak, żeby ciasto na środku tarty było upieczone jeszcze przed wlaniem kremu. Później się już nie upiecze...) Krem śmietankowy do tarty z Amaretto i wanilią - sposób przygotowania: Śmietankę, jaja, cukier i wanilię połącz za pomocą ubijaczki na jednolitą masę. Dodaj chlust Amaretto
Gary Bez dnaognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce. Muffinki: 200 gram mąki pszennej 100 gram kakao
Krakowskie smaki Aniłyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM: * mleko 3,2% – 650 ml * cukier waniliowy – 1 łyżki * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * żółtko – 4 szt * masło – 300 g DODATKOWO: * brzoskwinie w puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder – 3 łyżki(...)oraz aromat – delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy d nagrzanego 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 40-45 minut. Studzimy. KREM: Żółtka, 200 ml mleka i obie mąki miksujemy, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do zagotowanego wlewamy zmiksowane mąki i energicznie mieszając gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia, zakrywamy
Ostra na Słodko