pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dlatego to świetny wybór przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi(...)zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto
Dieta bez mlekaduża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g) 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej(...)cytryny po czym smarujemy cieniutko kremem mascarpone. Na to wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody
Kuchnia w czekoladzieW tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany 30% 1 łyżka miodu lub cukru (można pominąć) 25 g masła KREM 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% (bardzo zimnej) 1 łyżka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii TRUSKAWKI 200 g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny(...)ćwiartki i przekładamy do salaterki z dressingiem miodowo-cytrynowym. Mieszamy. GANACHE CZEKOLADOWY : W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i masło oraz miód jeśli używamy. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Ganache rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch. KREM : Do miseczki wkładamy serek mascarpone, dodajemy ziarenka wanilii i rozcieramy widelcem
cool and mintydynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających
Mania Wypiekaniapszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościcukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady (72%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 75 g cukru 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać
kuchcikowniaZupa krem z pieczarek to pyszna propozycja sycącego i aromatycznego dania w sam raz na obiad lub kolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule(...)duże ziemniaki olej do smażenia 500 ml bulionu 250 ml śmietany 30% garść posiekanej natki pietruszki pieprz cytrynowy sól opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy przepis Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki a oczyszczone pieczarki w plastry. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę oraz pieczarki wszystko chwilę podsmażamy często mieszając, następnie dodajemy ziemniaki i całość dusimy
Smakowite Daniazostał przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI(...)przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.KREM:Mascarpone miksujemy z cukrem
Ostra na SłodkoDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim
Ostra na Słodkomąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny(...)Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :) MAŁA RADA : Jeśli po utarciu masa jest rzadka możemy dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Pani na deserCiasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia, na herbatnikach z warstwą kremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka(...)cukier puder ( 3 łyżki ) kakao (2 łyżki) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki ) łezki czekoladowe (120 g) Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.) żelatyna (1 łyżka) Dodatkowo: herbatniki ciemne (40 szt.) wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście) *foremka o wymiarach
RITA food channelmiłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK(...)mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek laurowy sól imbir pieprz cytrynowy pieprz biały pomidory suszone z czosnkiem i bazylią zioła prowansalskie jogurt lub śmietana do zabielenia grzanki czosnkowe Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią
Takie tam pichcenierazem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)puszysty krem. Pod koniec ubijania wbić jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia składników, po czym mikser odstawić. Dodać jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Połączyć suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor. Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem
Passions hobbies life