Ciasto cytrynowo-cytrynowe To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone
KorniszonkiKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą
Takie tam pichceniecukru (¾ szklanki) szczypta soli krem: 3 szklanki mleka 3 żółtka ½ szklanki cukru 4 łyżki (z górka) mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej miękkie masło 200 g dodatkowo: puszka ananasów w lekkim syropie 565 g (u mnie pokrojony) 1 szklanka zalewy z ananasów do nasączenia galaretka przeźroczysta (np smak cytrynowy) 400 ml gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie
Gotuj z Agnescytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów
kulinarnyswiatdomiPolecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”. Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (waga po obraniu) około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy
PatiGotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy. Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy ) 1 jajo 5 żółtek 3 serki waniliowe homogenizowane
Tradycyjna Kuchniailości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie:Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić
Malinowe Pocałunkiniepamięć. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Zupa krem: pęczek białych szparagów (wybrałam te najgrubsze, z lenistwa – żeby szybciej je obrać) puszka mleka kokosowego 400 ml 250 ml mleka 3,2% sok z 1/3 limonki 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku 2 średnie białe cukrowe cebule 3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych
OstryKęsjabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy
Cynamonowe szczęścieszaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA CZEKOLADOWA
Pani na deserjajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto
Różne smaki w kuchnijajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto
Słodkości i nie tylkomleka, jajek, glutenu Nie jest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Ciasta i ciasteczka bez mleka(...)nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dlatego to świetny wybór przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka
Dieta bez mlekaużyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem Waniliowy Diplomat: 450ml mleka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 5 żółtek 130g cukru 30g mąki ziemniaczanej 15g żelatyny + 100ml zimnej wody 350ml(...)umytych gruszek 1 łyżka masła 2 galaretki w proszku lub 20g żelatyny 2 szczypty zmielonych goździków Wierzch: 450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej) 600ml gorącej wody Dodatkowo: mini bezy do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić
Mała Cukierenka