krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:84/134)

Zupa tajska z krewetkami 148

Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi

Szalona Kuchnia Eweliny
Włoskie ciasteczka cytrynowe inspirowane książką Italia do zjedzenia.... 183

wyglądające ciasteczka o miłej dla uszu nazwie - Biscotti al limone. Ciasteczka cytrynowe.  Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag cukru 1 jajko 1 duża cytryna pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek Przygotowanie; Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 145

To ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd

VioletoweKucharzenie
Muffiny marchewkowe 128

marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki masło, 1/2 kostki

Gotowanie moimi oczami
Babki i muffinki 227

Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa Babeczki z makiem i wiśniami Muffinki z rabarbarem i kruszonką Pyszna babka cytrynowa Babka trzy smaki Babka cytrynowa Babka ucierana z żurawiną Babka z szafranem i daktylami

Ala piecze i gotuje
Tort z jagodami 137

bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki tortowej,   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru,  6 jajek, Krem: 400 ml kremówki,  0,5 szklanki cukru

Aga w kuchni
Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie 126

wiedzieliśmy, gdzie dokładnie jedziemy na 50-tkę mojego taty. W związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy:  Krem z kurek w czarce chlebowej.  Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym.  Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu(...)pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki.  Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu. Restauracja jest

Karola gotuje
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 101

smakowało.  Nie wspominając o gościach i królewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki(...)mąki 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju arachidowego 1/3 szklanki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej (Lidl) 1/3 szklanki oleju słonecznikowego  (można zastąpić jednym rodzajem oleju :) ) 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki lub startej marchewki starta skórka

Jemy Pijemy
Niebo w gębie -ciasto 132

jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić je cytryną, wsypać cukier i włożyć do rondla. Wszystko zagotować aż cukier się rozpuści. Gorące zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Krem orzechowy 250 g startych orzechów włoskich 250 ml mleka 250 g masła

O kuchni z uczuciem
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 110

minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem. Doprawiam sosem sojowym, solą lub pieprzem. Tuż pod koniec gotowania dodaję

Mango Papaja
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 161

forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem.  Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut. Odciśnij daktyle z mleka i wraz z wanilią, sokiem cytrynowym oraz mlekiem kokosowym dodaj do orzechów, po czym całość zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 130

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto z jabłkami 186

wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe [ u mnie agrestowe] - 5-6 jabłek - 3 szkl. wody3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać(...)szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę.Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margarynyWszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane

Moje domowe kucharzenie
Cappuccino jabłkowe 171

jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany

In my kitchen
Słodko na Walentynki 108

jogurtowca zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania