lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe idealnie się sprawdziło w tym przepisie. Połączenie smaku cytryny i borówki daje znakomity efekt, te owoce po prostu do siebie pasują. W ilgotne, delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne zachęca też swoim(...)blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem borówki amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy Wydrukuj przepis The post Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkoPigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego dekoracja: melisa perełki
wesoła kuchniaOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła(...)szklanki cukru ½ szklanki mleka lub wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze
Smakowy Rajbabce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka • 1 czekolada gorzka • 2 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada(...)gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% • kilka pianek marshmallows • cukierki kolorowe Wykonanie: • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać po jednym jajku. • Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić i delikatnie wymieszać z masą maślaną. • Mieszać z suchymi składnikami na przemian z mlekiem. • Piec 30 minut w temp 170 st.C. To jest
To co kochamnowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny -6 jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej(...)tortowej -2 łyżki ciemnego kakao Sposób przyrządzania jest taki sam jak w biszkopcie jasnym. masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek do smażenia -2 galaretki cytrynowe -cukier do smaku jabłek Jeżeli nie mamy gotowych wysmażonych jabłek, to polecam zakupić szarą renetę i wysmażyć na patelni, tak aby odparował nadmiar soku. Dodajemy cukru zgodnie
Kulinarne przemysleniaSzybkie muffinki cytrynowe to deser, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Sekretem każdych muffinek jest ich oddzielne wymieszanie suchych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba każdy lubi słodycze. Proste muffinki z jagodami to szybki przepis na coś słodkiego. Z całą pewnością, każde dziecko będzie zachwycone takim deserem. Zamiast jagód do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujekurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą(...)ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości
MamaOskarkamąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej(...)dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościbiszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym(...)mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka
To co kochamjabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść
Wanilia i Kardamonmożna połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać(...)serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży instant 1/4 szklanki mleka
Kucharzycaułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć dokładnie tak samo jak w warstwie pierwszej. Wtedy ciasto będzie nam się wygodniej kroić . Wyłożyć kolejną warstwę kremu. I znów ułożyć herbatniki, a potem rozprowadzić na nich resztę kremowej masy. Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzać je i dosypać do nich 3 łyżki wiórków kokosowych. Uprażyć(...)rozsypać na powierzchni ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły. Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z pigwą Cytrusowy deser na piernikach Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się z moim rafaello kolorystycznie :) Nareszcie spadło trochę śniegu i zrobiło się cieplej
Weekendy w domu i ogrodzietruskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka) Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą śmietanę (bez laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy ciągle mieszać, bo masa może się przypalić! Krem zdjąć z ognia, przelać do czystej miski i porządnie schłodzić **. Truskawki zmiksować w blenderze. Dodać
CookYourself