Dziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej(...)waniliowego lub kilka kropli aromatu szklanka ciepłego mleka 7,5 dag stopionego masła NADZIENIE: 25 dag twarogu 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki żółtko ORAZ: białko do posmarowania rogali WYKONANIE: Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone
Pani na deserWracam po dłuższej przerwie do was z pysznym deserem. Odkąd zaczęłam eksperymentować w kuchni z kaszą jaglaną na myśl ciągle przychodzą mi różne warianty deserów z
vaniliowoczekoladowapyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów(...)soku z cytryny Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć
Apetyczna babeczkanią nie patrzeć) zimy. Dla tych jednak, którzy zostają w polskim klimacie proponuję wycieczkę na słodkie Wyspy Greckie. Przyjemne, mięciutkie i piankowe ciasto. Bardzo delikatne i bardzo lekkie: kremy zostały wykonane na bazie jogurtów greckich. Orzeźwiające i przypominające o wakacjach, które kiedyś i tak nadejdą ; ) Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki. Składniki na nasączenie: galaretka cytrynowa rozrobiona na 500 ml ( zostawiamy jedynie do ostygnięcia, nie pozwalamy jej skrzepnąć) Składniki na masy : 4 jogurty greckie ( każdy 330 g ) 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozrobione
Domowe ciastaWtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je na pyszny krem. Razem z warzywami upieczcie dodatkową czerwoną paprykę i zostawcie ją do sałatki ryżowej na następny dzień. ➤ Kliknij - Przepis na zupę z pieczonych pomidorków i papryki Środa - Sałatka ryżowa i grillowany kurczak Lubię wracać(...)sałatkę ryżową w książce Jamiego Olivera "Każdy może gotować" i pomyślałam, że idealnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Ma bardzo ciekawy, odświeżający smak dzięki dodatkowi ziół oraz cytrynowego dressingu. Jeżeli nie lubicie papryczki chilli, to możecie ją pominąć, ale według mnie dodaje głębi smaku w tej sałatce. Składniki / na 2 porcje: 200 ryżu, np. basmati, pełnoziarnistego, u mnie mieszanka
Chilli Czosnek i OliwaJabłka, orzechy i krem, a do tego ananas kombinacja wydawała by się dość dziwna, ale jest przepyszna. Kolejny przepis siostry Anastazji godny polecenia, a poniżej przepis na wersję uproszczoną tj. z budyniem z torebki . MEDUZA Składniki: (forma 20x30) spód: 2 jajka 1 szklanak mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 2 szklanki siekanych(...)duże jabłka masa: 1 budyń waniliowy sok z ananasów z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka
Bon appetit mon amieszukacie inspiracji to poniżej znajdziecie ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami i toffi Ciasto Shrek Kostka czekoladowa z bananami Ciasto Kubanka Kubuś(...)łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik ze śliwką Sernik gotowany z bez pieczenia MAŁE SŁODKOŚCI Babeczki waniliowe z budyniem CupCake z czekoladą Mini ptysie z kremem budyniowym JAJKA Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami
Lena Gotujemleka, użyłam pasteryzowane, 3,2% tłuszczu, 600g kwaśnej śmietany, 7 jajek, gałązki werbeny cytrynowej lub laska wanilii, 250g masła, około szklanki cukru pudru, bakalie Zagotowałam mleko, dodałam gałązki werbeny cytrynowej. W międzyczasie śmietanę zmiksowałam z całymi jajkami. Do gotującego mleka powoli wlałam mix śmietanowo-jajeczny, ciągle mieszając. Zestawiłam z ognia, kiedy zauważyłam, że płyn podzielił się wyraźnie na serwatkę(...)gazę, zawiązałam i powiesiłam nad zlewem do następnego dnia, aby z sera odcieknął cały płyn. Na drugi dzień zmiksowałam miękkie masło z cukrem, dodawałam partiami ser i zmiksowałam na krem. Dodałam namoczone wcześniej bakalie, odciśnięte i pokrojone. Całość wymieszałam łyżką. Wybrałam naczynie odpowiednie do paschy. Wyłożyłam podwójne złożoną gazą i partiami przekładałam do niego ser, uciskając dokładnie. Zakryłam końcami gazy
Leśny Zakątekwstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 25-30 minut, do suchego patyczka, zostawić do ostygnięcia. MASA JABŁKOWA : • 1 i 1/3 dużego słoika jabłek prażonych • łyżeczka cynamonu • galaretka cytrynowa Jabłka rozgrzać w garnku, dodać cynamon, wymieszać, wsypać galaretkę i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, ewentualnie można dosłodzić, ale moje jabłka były dość słodkie, zostawić do ostygnięcia. MASA(...)mleka wraz z cukrem, mieszać, gotowy, gęsty budyń odstawić do ostygnięcia. W misce zmiksować masło, aż będzie puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do uzyskania puszystego kremu. PRZYGOTOWANIE : Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy
KUCHNIA POLSKAbyły tak dopieszczone jak bym tego chciała. Kolejne już były IDEALNE! I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę! Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach! Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op * masło do posmarowania foremek * cukier brązowy(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, p onownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy
Ostra na Słodkomaju zeszłego roku. Nie jest to długi czas, a pomimo tego zyskali sporo przychylnych opinii i pochwał w mediach społecznościowych, stąd też moja decyzja o odwiedzeniu tego miejsca. Cytrynowy pieprz Karta dań Wnętrze w pierwszym odczuciu robi bardzo przytulne wrażenie. Całość utrzymana jest w neutralnej szarej tonacji z wieloma ciekawymi dodatkami, nawiązującymi do południa Europy. Na każdym stoliku stoją świeże(...)odrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się
RelaxtimeCiasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie(...)minut + chłodzenie Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka
Kuchcik gotujelette sul mio blog durante il 2017. Vi auguro quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! **** Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) **** Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone(...)mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi
La grande e la piccola cuocałyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wysmarowaną(...)zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka). Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Gotuję Testujęjuż nie raz spotkało się z mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu. W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch(...)mleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda
Poranek na słodkoBardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :) PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy(...)Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo
Domowa cukiernia EwySkładniki: wafle okrągłe małe 1 opakowanie, mleko 3.2% 3/4 litra, galaretka cytrynowa 2 opakowania, dżem niskosłodzony 500 gram, kasza manna 4 łyżki Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia. Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia. Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli(...)obciążyć np 2 torebkami cukru, u nas bez tego od razu jest zjadany deser - z wafli andrutów można na szybko przygotować smaczny deser, masa może być z dżemu, kremu gotowego lub samemu zrobić.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej wanilii z Madagaskaru, doskonale aromatyzuje, nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet. SKŁADNIKI: Ciasto na jedną sztukę: 30 dag mąki(...)tłustego twarogu w kostce 1 pełna łyżka śmietany 18% 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka budyniu śmietankowego Lukier do polania Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić
Wanilia i Kardamonpełen dodatków, które znajdziemy na targach o danej porze roku. Mam nadzieję, że zainspirują Was do stworzenia we własnej kuchni czegoś pysznego! Spróbujcie! WIOSNA SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI: * makaron Spaghetti Barilla – 300 g * filet z łososia wędzony na zimno – 200 g * koperek – 1 pęczek * żółtko – 3 szt * masło – 100 g * skórka(...)wodnej ubijmy żółtka z solą, pieprzem, cukrem, skórką z cytryny, sokiem i białym winem. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy. Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość. Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia – wszystko razem mieszamy. Podajemy na gorąco. Smacznego! LATO: TAGLIATELLE Z POMIDORAMI SKŁADNIKI: * makaron Tagliatelle Barilla * świeże, miękkie
Ostra na Słodkogalaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami(...)Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem. Zobacz również: torcik z kremem bez pieczenia
Kuchcik gotuje