łyżki masła 1 litr bulionu 4-6 plastrów wędzonego boczku ser kozi w roladce natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu sól do smaku *Możemy użyć 800 g pieczonej dyni (z tego przepisu). Wtedy pomijamy etap podsmażania jej w garnku. Obrane cebulę, czosnek i papryczkę kroimy(...)również dorzucić do zupy 1-2 plastry podsmażonego boczku. Dodajemy przyprawy (ostrożnie z solą, polecam użyć jej na sam koniec, po zblendowaniu zupy) i blendujemy wszystko na gładki krem. Zupę podajemy w miseczkach, udekorowaną chipsem z boczku, pokruszonym kozim serem i posiekaną natką pietruszki
Zawsze głodna!Ciasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym
MamaOskarkamusu z dyni 4 jajka 125 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 20 g budyniu waniliowego (proszek) mus cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1 cytryny 115 g cukru pudru 3 listki żelatyny 2 białka Masło rozpuścić, ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać. Ugnieść na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)cytryny przelać do garnuszka, dodać odciśniętą żelatynę i podgrzewać aż do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Wlać sok do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Mus wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego! Przepis specjalnie dla Endżi , poszukującej nowych dyniowych rozwiązań
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miseczki. Dosypałam śmietan - fix i zmiksowałam śmietanę na sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html) czy tort kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeZima to idealna pora na gęste i rozgrzewające zupy. Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą , dodatkiem mleka kokosowego i sporą ilością papryczki chilli z pewnością dobrze Was
Codzienne GotowanieDziś mój blog obchodzi pierwsze urodziny, zakładając go nawet nie myślałam że zdobędzie tak duże zainteresowanie, za co Wam bardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik
Bajeczna Kuchniaświetnie łączy się ze słodyczą fig. Drugą przyprawą, która przywołuje na myśl święta, są goździki. Całość sama w sobie byłaby zbyt ciężka i słodka, więc by ją zbalansować użyłam soku cytrynowego i octu balsamicznego. Wydźwięk składu farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam(...)oraz ocet balsamiczny . Wsypujemy drobno posiekane igły rozmarynu. 2.Mieszamy i gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Odparowujemy płyn by uzyskać gęstą masę o konsystencji marmolady. Gotowy krem studzimy. W przypadku suszonych fig zalewamy je uprzednio odrobiną wrzątku i odstawiamy na ok.5 minut pod przykryciem następnie wykonujemy czynności opisane powyżej. 4. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy
vaniliowoczekoladowaTo ciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić
Pani na deserGroszek jest jednym z moich ulubionych warzyw, na dodatek dostępnym w sklepach przez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były
W poszukiwaniu inspiracjiBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako
KorniszonkiPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt
Słodka Kraina Wypiekówwypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie(...)Umyte i sparzone cytryny osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy z nich sok (którego powinno wyjść około szklanki). Do garnka wrzucamy masło, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz cukier. Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Jajka rozmącamy trzepaczką i ciągle szybko mieszając powoli wlewamy podgrzaną masę cytrynowo-maślaną. Wszystko to podgrzewamy na małym
Arbuziakiciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim(...)mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ponownie
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao(...)czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy. Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy
Rozpustne gotowaniemrozem w Tatrach. Brrr …Ja przywitałam jesień przeziębieniem. Zatkany nos, załzawione oczy, kaszel i dreszcze-nie lubię takiego stanu. Aby poprawić sobie nastrój i przywołać słońce upiekłam obłędnie cytrynowe muffinki. Składniki na babeczki 200 g mąki tortowej ( 1 i 1/3 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g cukru ( niepełna szklanka) 150 g masła 3 jajka(...)oraz cukier puder przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, dokładnie mieszając do momentu aż masa zacznie gęstnieć.Teraz dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Gotowe babeczki oblewamy jeszcze ciepłym kremem lub dekorujemy wystudzonym i gęstym kremem. Nie znoszę mokrych poranków, szczególnie gdy w strugach deszczu, trzeba jakoś dotrzeć do pracy. Niestety, na pogodę, nie mamy wpływu ale możemy zadbać
Kasia i jej kobiecy świat