rewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej wanilii z Madagaskaru, doskonale aromatyzuje, nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet. SKŁADNIKI: Ciasto na jedną sztukę: 30 dag mąki(...)tłustego twarogu w kostce 1 pełna łyżka śmietany 18% 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka budyniu śmietankowego Lukier do polania Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić
Wanilia i Kardamonpełen dodatków, które znajdziemy na targach o danej porze roku. Mam nadzieję, że zainspirują Was do stworzenia we własnej kuchni czegoś pysznego! Spróbujcie! WIOSNA SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI: * makaron Spaghetti Barilla – 300 g * filet z łososia wędzony na zimno – 200 g * koperek – 1 pęczek * żółtko – 3 szt * masło – 100 g * skórka(...)wodnej ubijmy żółtka z solą, pieprzem, cukrem, skórką z cytryny, sokiem i białym winem. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy. Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość. Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia – wszystko razem mieszamy. Podajemy na gorąco. Smacznego! LATO: TAGLIATELLE Z POMIDORAMI SKŁADNIKI: * makaron Tagliatelle Barilla * świeże, miękkie
Ostra na Słodkogalaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami(...)Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem. Zobacz również: torcik z kremem bez pieczenia
Kuchcik gotujelikieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej(...)dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać
w mojej kuchniłyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich 1 szklanka tartej marchewki 150g serka homogenizowanego skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. W misie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.W drugim głębokim naczyniu rozbełtać jajka z olejem. Orzechy drobno posiekać. zawartość(...)przekroić na dwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć z sokiem z jednej pomarańczy, dodać otartą skórkę. (ważne, aby serek i pomarańcza miały temperaturę pokojową)Takim kremem przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie. /na podstawie przepisu z mojewypieki.com z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaprzygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik, Moje bistro, Dzieci jedzą, Po prostu pycha, Big fat daddy i Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię W jury(...)nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału. Miło się było spotkać i wspólnie
Kulinarne przygody Gatitybardzo szybki obiad! Przywiozłam z Sycylii sporo różnych produktów z pistacji. Sycylia pistacjami stoi! Migdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;) Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji(...)rybę z obu stron. Następnie wierzch ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z ryż cytrynowy i awokado
AZgotuj!Naleśniki najlepsze są na słodko, z kremem , dżemem, twarożkiem, czekoladą i owocami. Co kto lubi! Teraz mamy wiosnę więc muszą być owoce, najlepiej miseczka swoich ulubionych, dodatek aksamitnego kremowego twarożku , miodek z mniszka i mamy wspaniałe danie! Polecam są przepyszne! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 20 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki kokosowej 2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka cukru(...)kremowego twarożku ze śmietanką 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować
Wanilia i Kardamonnieźle, zupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie 6) to zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą , na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy. Potrzebujemy: 500 ml śmietanki kremówki 6 żółtek 6 łyżeczek cukru(...)Zimną powoli dodajemy do ubitych żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego nie posiadamy to nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i na najwyższej półce tuż pod samą grzałką ustawiamy kokilki
Marder&Marder ManufactureDziś też na słodko... proponuję orzechowiec...ale nie klasyczny przekładany kremem budyniowym ( za gorąco na tłustawy krem) a rozprażonymi, kwaskowatymi jabłuszkami...Śmiać mi się chcę jak sobie pomyślę, że niektórzy prażą się na plaży a ja jabłka na patelni :) Ale uwierzcie, że mi to sprawia wcale nie mniejszą satysfakcję niż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami(...)szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem
kawawszklancełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche(...)piec ok 15-20 minut, do suchego patyczka. Muffiny wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać tężejącą już galaretkę. Krem wstawić na 10 minut do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekorować muffinki kremem. Na wierzchu posypałam jeszcze odrobiną startej gorzkiej czekolady. Z podanych składników wyszło12
Monia miesza i gotujezamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy następna porcję jabłek. Upieczone tarteletki gdy lekko ostygną smarujemy kremem z kasztanów i układamy na nie plasterki jabłek w kształcie róży. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut. Z reszty herbaty jaka została z garnku robimy glazurę. Dodajemy(...)towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki. Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć z cukrem(...)wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć
Świat CiastaKrem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć(...)wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne. Ziemniaka obrać, pokroić. Gruszki i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową i tymianek. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. Wlać wino i gotować kilka minut. Orzechy pokroić i podprażyć na suchej
królestwo garówSkładniki 2 łyżki brązowego cukru 420g ciasteczek finest cookies,lub innych 1/4 szklanki mąki 3 łyżki roztopionego masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie Rozdrobnić ciastka w malakserze ,aż do uzyskania drobnego miękiszu. Podzielić okruchy na pół(...)cukier na sztywno . Dodać śmietanę i kontynuować ubijanie przez kolejne 5 minut. Zmiksować serek ,wymieszać z sokiem z cytryny.. Mieszać na niskich obrotach, do połączenia .Dodać powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone świeże truskawki do masy.Na upieczone i ostudzone dno wyłożyć masę truskawkową , następnie posypać odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami wierzch ciasta-deseru.Przykryć folią
w mojej kuchni