wysyp truskawek, są jagody, maliny, morele, i o nich też trzeba przecież myśleć. Póki co jednak przygotowałam rzecz, na którą miałam ochotę od dawna - rabarbarowy curd. Uwielbiam ten angielski krem, przygotowywałam go już w kilku różnych wersjach, i byłam pewna, że w połączeniu z moim ulubionym warzywem stworzy duet idealny. Cóż... Okazało się, że sprawa nie jest(...)się trudno, i żyje się dalej, czy jakoś tak. Kupiłam następny pęczek, i zrobiłam podejście numer dwa. Mądra po porażce, sięgnęłam po sprawdzony przepis z Moich wypieków. Cytrynowy robię w ten sposób, i jest pyszny, więc pomyślałam, że z rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić
Pożeraczka, czyli raz adobrzechyba u mnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać do miski, zimne masło(...)zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru śmietan
Anielskie wypiekiBardzo smaczne i efektowne ciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam
Pani na desermamy czasu na gotowanie obiadu w dzień. Ja z reguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała czasu. Tak bardzo popularne w ostatnich latach zupy krem u mnie nie znajdują entuzjastów. Przez ostatni rok eksperymentuję ze smakami i niektóre zupy smakują bardziej, inne mniej. Ta oto zupa właściwie powstała spontanicznie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu(...)kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego 3-4 liście laurowe, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 garści natki pietruszki Do średniej wielkości garnka wlewam wodę, tak do połowy wysokości, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję ją około 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaję
Niebieski kubek z kawacytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)dokładnie zmiksować i wyłożyć na biszkopty. Zanim masa całkiem stężeje nałożyć drugi krążek kakaowego biszkoptu. Odstawić tort do lodówki, aby wszystko zastygło. Masa plastyczna nie może mieć kontaktu z kremami na bazie śmietanki, gdyż będzie się rozpuszczać. Dlatego pod masą musi znaleźć się warstwa masy maślanej. W tym celu należy zmiksować miękkie masło, wsypać cukier puder i ucierać do momentu
https:KKuchniaMniamszklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego – 1 łyżeczka tymianku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 5 łyżek oliwy – 100 g masła Wykonanie: Grzanki ziołowe – Chleb tostowy pokroić w kostkę(...)minut. – Zupę zmiksować blenderem. Gęstość zupy można regulować ilością wody. – Wrzucić serek mascarpone i roztrzepać trzepaczką, zagotować. – Dodać śmietankę i wymieszać ponownie. – Podawać zupę krem z grzankami ziołowymi i czipsem z boczku
To co kochaminna myśl: z miętą musi być jakoś inaczej. No i nie zawiodłem się! Rodzina potwierdziła moje zdanie nie szczędząc pochwał i wymiatając talerze w szybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego(...)ogniu około 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze i dodać po porcji jogurtu i grzanek
zadanie-gotowanieNie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się
Domowe ciastapokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość(...)najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało to ok 20 minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy. (*Ja nie wykorzystałam
Na moim talerzunajlepiej zwyczajnie spróbować! :) Składniki: -> 4 banany -> 2 szklanki płatków owsianych -> 1 jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany(...)serwatki spłynie. Gęsty twór przekładamy do miski, dodajemy miód oraz rozpuszczoną (ostudzoną) galaretkę w ½ szklance wody, miksujemy wszystko. Na spód babeczki wykładamy dżem na to 1 łyżkę kremu oraz stroimy owocami i czekoladą. Smacznego! Wszystkie produkty, oraz wiele innych znajdziecie na http://greenfamily.pl
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4
VioletoweKucharzenieschłodzona smakuje naprawdę świetnie, cukru można dać mniej lub więcej, wg uznania. Dodatek owoców zmienia ten krem w coś, o co wszyscy goście pytają: "z czego jest ten krem??" i wszyscy zdziwieni, że z margaryny. Druga sprawa - margaryny wegańskie . Mniej doświadczonym osobom wydawać może się dziwna kwestia wegańskości lub nie margaryny, która przecież z założenia jest tłuszczem roślinnym. Niestety(...)kupicie. W mniej przeciętnym oraz w internecie znajdziecie np. margarynę ALSAN, która skład ma taki: - olej rzepakowy, olej palmowy, woda, emulgatory roślinne E471 + E472c, naturalny aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, witaminy E i A, barwnik: karoten i nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, jak i smarowania pieczywa, choć ja osobiście używam margaryny tylko i wyłącznie do tego jednego celu, jaki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość(...)najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało to ok 20 minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy. (*Ja nie wykorzystałam
NA MOIM TALERZUsamej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje w żołądku. Dlatego lubię przyrządzać ja rano i zabierać ze sobą na przykład do pracy(...)łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców 2 łyżki soku z cytryny sól i biały pieprz do smaku kilka główek zielonych szparagów kilka listków mięty świeżo starta skórka cytrynowa Szparagi umyj, obierz i odkrój zdrewniałe końce (2-3cm). Pokrój je w 5cm kawałki. Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć czosnek
Roślinna - blog wegańskijajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy(...)trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem ,następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy. Drugi biszkopt też nawilżamy ponczem. Pozostałą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy łopatką. Tort odstawiamy do lodówki
w mojej kuchni