krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:94/134)

Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 221

połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam(...)równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały….  Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi SMACZNEGO

Takie tam pichcenie
Ciasto Magnolia 996

ponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku(...)czerwonego barwnika w proszku, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki wody, 1 kieliszek rumu, 1 łyżka soku z cytryny, Masa ananasowa: 1 puszka ananasa, 1 szklanka wody, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 łyżka żelatyny, Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100ml Advocaata Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Magiczne ciasto czekoladowe 171

Czary mary - hokus pokus .... I oto jest  - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne"  cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi(...)wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego

Malinowa Kawiarenka
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 908

twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać(...)galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Ciasto Czarna róża. 155

niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru(...)lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego i cytrynowego      Do garnka o grubym dnie

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe 183

coś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu.. .   ciasto: 2 jaja 200 g mąki  200 g brązowego cukru ( brązowego nie białego- nadaje specyficzny smak ciasta) 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich  75g mieszanki bakalii: ananasa, rodzynków i przede wszystkim skórki(...)dużo, by nie zdominowały smaku ciasta)  0,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5  łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach cytrynowy  polewa: 400 g cukru pudru 100 g kremowego serka ( np Ulubiony lub Almette) 50 g masła polewa: Serek utrzeć z masłem, dodawać stopniowo cukier puder. Schłodzić w lodówce. ciasto: Jajka ubić

Z Marcepanem
Malinowa tarta 187

wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego(...)pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje

mojewypiekiinietylko
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 183

żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować(...)gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki.  Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM

Ewusiowe Smaki
Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami 207

SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 115

godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta(...)masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 161

godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta(...)masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.  Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA LINK  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Babka cytrusowa 192

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek

Smakowy Raj
Zupa marchewkowa z przegrzebkami 101

Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę.   Składniki: 6 małży Św. Jakuba 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki wytrawnego wermutu natka(...)pietruszki sol, pieprz Przygotowanie: Małże opłukałem zimną wodą, osuszyłem ściereczką. Mięso małży pokroiłem w poprzek na cienkie plastry. Oliwę rozmieszałem z sokiem cytrynowym i połową natki. Plastry małży ułożyłem płasko na półmisku, posmarowałem marynatą z oliwy i wstawiłem na godzinę do lodówki. Obrałem marchewki, pokroiłem na plasterki. Cebulę drobno posiekałem i na słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem

R'n'G Kitchen
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 131

jest to najlepszy pomysł. Ok. Miało być o jedzeniu. I tak przed nami lądowały kolejno dania: Tatar z tuńczyka / Ponzu / Galaretka z Prosecco / Awokado / Mus z chrzanu / Werbena cytrynowa – galaretka z Prosecco była super. Sam zamysł dania fajny. I słowo daję, że nie wiem, jak można spierniczyć danie tak proste i z takim potencjałem. Tzn. wiem jak. Można je przygotować(...)lodówką”. Szkoda, bo tuńczyk to naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta

Kate's Kitchen
Torcik Bezowo- Kawowy. 191

już tuż tuż ...   pierwsza moja propozycja na ten wyjątkowy dzień ...Być może zewnętrznie nie wygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem ... Chrupiąca beza ...i delikatny krem stanowią tu doskonałe połączenie .. mmmm rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego smaku  ... Składniki :Blaty bezowe :5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej , również(...)rozpuszczona w łyżce gorącej wody i schłodzona Wykonanie ::Blaty :Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca .Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać.Upiec trzy jednakowej wielkości blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.Masa :ubić śmietanę na sztywno

Malinowa Kawiarenka